Η νόσος Alzheimer αποτελεί τον πιο κοινό τύπο άνοιας μεταξύ των ηλικιωμένων ανθρώπων, καθώς υποστηρίζεται πως τα 2/3 των περιπτώσεων της άνοιας εμπίπτουν σε αυτόν.
Η νόσος Alzheimer είναι μία προοδευτική, θανατηφόρα, νευροεκφυλιστική νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από εξασθένηση των γνωστικών ικανοτήτων των ανθρώπων και της μνήμης τους, από μία προοδευτική μείωση της ικανότητάς τους να εκτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες και από την εκδήλωση νευροψυχιατρικών και συμπεριφορικών συμπτωμάτων. Πρόκειται για μία νόσο, η οποία αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει, προς το παρόν, τρόπος να θεραπευτεί κανείς πλήρως από αυτή, παρά μόνο να καθυστερήσει είτε την εμφάνισή της είτε την εξέλιξη των συμπτωμάτων. Σε έρευνες που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, βρέθηκε ότι η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι 1 ανά 1000 άτομα ηλικίας 60-64 ετών και 25 ανά 1000 άτομα σε ηλικίες άνω των 85 χρόνων, γεγονός που επιβεβαιώνει την όλο και μεγαλύτερη επικράτησή της στους ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών.
Όσον αφορά στα συμπτώματα που εμφανίζουν τα άτομα, η υπάρχουσα βιβλιογραφία κάνει λόγο για την ύπαρξη συμπεριφορικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων. Σε αυτά συγκαταλέγονται η επιθετικότητα, η κατάθλιψη, η απάθεια, το άγχος, οι ψευδαισθήσεις και το παραλήρημα. Η εμφάνισή τους δεν περιορίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο στάδιο της νόσου, αντιθέτως, αφορά σε όλα τα στάδια και εκτιμάται ότι το ποσοστό εμφάνισης τους κυμαίνεται από 60% έως 80%, ανάλογα με το εάν τα άτομα ζουν στα πλαίσια της κοινότητας ή αν έχουν εισαχθεί σε κάποιο ίδρυμα. Ενδέχεται να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, όχι όμως σε τόσο μεγάλη συχνότητα, όπως, π.χ. η ευερεθιστότητα, ο ενθουσιασμός, η αναστάτωση, το αίσθημα της παραπλάνησης και κινητικά προβλήματα.
Στα πρώιμα στάδια της νόσου παρατηρούνται ελλείμματα στην επεισοδιακή μνήμα, δηλαδή στο κομμάτι της μνήμης που σχετίζεται με την ανάμνηση γεγονότων της ζωής μας, στη λεκτική ικανότητα, στις οπτικοχωρικές λειτουργίες, στην προσοχή και στις εκτελεστικές λειτουργίες. Αντιθέτως, η αισθητηριοκινητική απόδοση καθώς και η διαδικαστική μνήμη, ή αλλιώς μνήμη των δεξιοτήτων, δεν φαίνεται να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό στα αρχικά στάδια της συγκεκριμένης άνοιας. Επομένως, αυτό που φαίνεται να επηρεάζεται πολύ σημαντικά από τη νόσο Alzheimer, είναι οι γνωστικές λειτουργίες των ανθρώπων, π.χ. η αντίληψη, η σκέψη, η γλώσσα, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων κ.ά..
Σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους σήμερα βοηθάμε αυτά τα άτομα να ανακουφιστούν από τα συμπτώματά τους ή, τουλάχιστον, να περιοριστεί η γρήγορη εξέλιξη της νόσου, γίνεται λόγος για φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές μεθόδους. Στις μη φαρμακευτικές μεθόδους (ψυχοκοινωνική θεραπεία) περιλαμβάνονται: η ψυχολογική υποστήριξη, οι δραστηριότητες αναψυχής, η θεραπεία με τη χρήση της τέχνης, η σωματική και νοητική ενδυνάμωση. Στόχος των μη φαρμακευτικών μεθόδων αντιμετώπισης της νόσου είναι η δημιουργία τεχνικών και θεραπειών, οι οποίες ενισχύουν τις υπάρχουσες ικανότητες των ανθρώπων. Από την άλλη πλευρά, και οι διαθέσιμες φαρμακευτικές μέθοδοι στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και όχι στην τροποποίηση της ασθένειας. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι αναστολείς της χολινεστεράσης, οι οποίοι μπορούν να σταθεροποιήσουν ή να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου Alzheimer.
Εξετάζοντας όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που έχουμε σήμερα, αντιλαμβανόμαστε ότι η νόσος Alzheimer αποτελεί μία πρόκληση για όλους όσους ασχολούνται με άτομα που πάσχουν. Χρειάζεται υπομονή, θέληση και προσπάθεια προκειμένου, με τα μέσα που έχουμε έως τώρα, να φροντίσουμε αυτά τα άτομα και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες στις οποίες ζουν. Είναι, πράγματι, αναγκαίο να γίνουν περισσότερες έρευνες και μελέτες σε θεραπείες, οι οποίες θα βοηθήσουν στην πλήρη ίαση από την νόσο, ωστόσο, μέχρι να φτάσει η επιστήμη σε ένα τόσο μεγάλο επίτευγμα, ας κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε όσους ταλαιπωρούνται από αυτή, πάσχοντες και φροντιστές!
Βιβλιογραφία: Jalbert, J. J., Daiello, L. A., & Lapane, K. L. (2003). Dementia of the Alzheimer type. Epidemiologic Reviews, 30(1), 15-34. doi: 10.1093/epirev/mxn008
Εικόνα από: https://steamtoys.gr/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-alzheimer/