Οι φυγάδες της αγάπης
Οι φυγάδες της αγάπης

Οι φυγάδες της αγάπης


Ένα θέμα που το υποσχέθηκα και ανυπομονούσα να το αναπτύξω. 

Τι είναι ο φυγάς της αγάπης;

O φυγάς της αγάπης είναι ένα πρόσωπο που φαινομενικά υπεκφεύγει την ουσιώδη συναισθηματική επαφή με τα πρόσωπα τα οποία έχει συνάψει στενές σχέσεις, είτε ερωτικές, είτε φιλικές και οικογενειακές.

Αυτά τα πρόσωπα συνηθίζουν να δημιουργούν ΄΄τεχνικές΄΄ αποφυγής για οποιαδήποτε συνθήκη η οποία επιφυλάσσει την συναισθηματική τους αποκάλυψη. Επιδιώκουν συνεχώς τον έλεγχο των συναισθημάτων, τόσο των δικών τους, όσο και των κοντινών τους προσώπων. Αποφεύγουν εντεχνώς δραστηριότητες και κουβέντες οι οποίες εγκυμονούν τον ΄΄κίνδυνο΄΄ της ανάπτυξης οικειότητας.

Στους φυγάδες της αγάπης δεσπόζει ο φόβος.

Ο φόβος αυτός χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, στο συνειδητό και στον ασυνείδητο. Ο πρώτος ορίζεται ως ο φόβος προς την οικειότητα που θα επιφέρει πίεση και περιορισμό. Έτσι φαντάζει στα μάτια τους η οικειότητα. Δεν τους αδικούμε όμως γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτός ο συνδυασμός να έχει προκύψει από την παιδική ηλικία καθώς και το οικογενειακό τους περιβάλλον. Άνθρωποι συναισθηματικά  καταπιεσμένοι που έχουν μάθει το μόνο τους καταφύγιο να είναι ο ίδιος τους ο εαυτός. Η αγάπη του άλλου λαμβάνεται ως καθολικά δεσμευτική και κουράζει, τους στερεί κάθε είδος προσωπικής ελευθερίας και τους καταπατά τα όρια που αυτοί τόσο αυστηρά και με κόπο έχουν θέσει. Οι φυγάδες του σημερινού μας θέματος δίνουν υπερβολική σημασία στα όρια που βάζουν τα οποία μοιάζουν με ύψιστα τείχη.

Σε ένα παράλληλο επίπεδο, οι άνθρωποι αυτοί διψούν για την αγάπη. Εδώ ακριβώς γίνεται αναφορά στον δεύτερο φόβο που απαντά στο ασυνείδητο κομμάτι. Οι φυγάδες της αγάπης υποφέρουν από ανασφάλεια κι αυτό γιατί κουβαλούν τα αποθέματα των συναισθηματικών τους αναγκών που έχουν μείνει ακάλυπτες από την παιδική τους ηλικία. Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφερθεί σε Διαταραχές προσκόλλησης και συγκεκριμένα και στον ανασφαλή δεσμό.  Ας συνδέσουμε λοιπόν τον ανασφαλή δεσμό ενός βρέφους με τον φυγά της αγάπης του ενήλικα. Έτσι πολλές απορίες μας λύνονται. Επομένως, τα άτομα αυτά  έχουν βαθιά μέσα τους τον φόβο μιας ενδεχόμενης απόρριψης  παρόμοιας με αυτήν που ΄΄μάθανε΄΄ στην παιδική τους ηλικία. Όταν ένα πρόσωπο νιώθει ανάξιο αγάπης είναι λογικό κι επόμενο να υπάρξουν κολλήματα στις μετέπειτα σχέσεις του και στην έκφραση και αποδοχή των συναισθημάτων του. Στις προσωπικές τους σχέσεις δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να εκτεθεί νιώθουν ασφάλεια με το να κρύβονται ακόμα και από τον ίδιο τους τον εαυτό που φαντάζει και ο ίδιος να τους κυνηγάει.

Οι φυγάδες της αγάπης καταβάθως  έλκονται από πρόσωπα που εξαρτώνται από αυτούς. Έτσι μπορούν να ελέγχουν αυτοί την κατάσταση των συναισθημάτων τους καθώς και να νιώθουν όσο πιο αγαπητοί γίνεται. Αυτός ασυνείδητα είναι ο πιο σύντομος δρόμος προς την αυταξία τους.

Αν έχετε στη ζωή σας κάποιον ΄΄φυγά΄΄.

Νιώθουν αρεστοί μέσα στο καβούκι τους, πίσω από την ασπίδα που έχουν δημιουργήσει. Τον φυγά της αγάπης θα τον καταλάβετε τη στιγμή που θα εξαφανίζεται όταν όλα μοιάζουν πως κυλούν ομαλά. Μόλις αντιληφθεί ότι έλκεται από εσάς και ότι η παρουσία σας τον γεμίζει. Σε εκείνο ακριβώς το σημείο θα υψώσει τα τείχη. Δώστε του αρκετό χρόνο, χώρο και απεριόριστη αγάπη, την έχει περισσότερη ανάγκη από όσο θέλει να δείχνει και από όσο φαντάζεστε. Χωρίς όμως να καταπατάτε τα δικά σας όρια και θέλω. Μπορεί να πάρει και χρόνια για τη διάλυση αυτού του φρουρίου, όταν όμως ο στόχος επιτευχθεί σας επιφυλάσσεται ένας αρκετά δοτικός άνθρωπος που μέσα σε αυτόν τον υγιή δεσμό θα επουλώσει κάθε είδους τραύμα.

Βιβλιογραφία 

  • Pia Mellody “Αρρωστημένη αγάπη: Όχι πια!”. Αθήνα: Εκδόσεις Φυτράκη, σελ. 78-94.
  • http://papadopsixologos.blogspot.com/2018/07/blog-post_13.html

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com