Ο θυμός μέσα στη σχέση
photo by Chat GTP 4

Ο θυμός μέσα στη σχέση

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα, όπως και όλα τα υπόλοιπα συναισθήματα, και είναι απόλυτα λογικό και υγιές να εκφράζεται μέσα σε μία σχέση. Πολύ συχνά, δεν είναι ο ίδιος ο θυμός το καθαυτό πρόβλημα, αλλά ο τρόπος που το ζευγάρι τον διαχειρίζεται. Συχνά ζητήματα που προκαλούν θυμό σε μια σχέση είναι η έλλειψη κοινού χρόνου, η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας, η επικριτική συμπεριφορά, η ζήλια και η έλλειψη εμπιστοσύνης, οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τον άλλον σύντροφο, η δυσκολία διαχείρισης συναισθηματικών προβλημάτων, οι οικονομικές δυσκολίες και οι ποικίλες απαιτήσεις και τα άγχη της καθημερινότητας.

Η αλήθεια είναι πως αρκετοί άνθρωποι δεν έχουν μάθει να διαχειρίζονται τον θυμό τους και να τον εκφράζουν με έναν υγιή τρόπο στη σχέση. Κάποιοι είτε προτιμούν να τον εσωτερικεύουν, πιέζοντας έτσι πολύ τον εαυτό τους, είτε τον εκφράζουν πολύ παρορμητικά, ξεσπώντας πολλές φορές βίαια.

Τα άτομα που δυσκολεύονται να διαχειριστούν το θυμό τους, συνήθως παραβλέπουν τα θετικά στοιχεία του συντρόφου τους, γίνονται επικριτικά και ξεσπούν για τη συνολική προσωπικότητα του συντρόφου, με σκοπό να τον πληγώσουν, κι έτσι να ανακουφιστούν οι ίδιοι. Πρόκειται για μια συμπεριφορά που δημιουργεί ενοχές έπειτα, αλλά που είναι δύσκολο να σταματήσει τη στιγμή που συμβαίνει. Το άλλο άτομο με τη σειρά του αντιδρά υιοθετώντας μια συμπεριφορά άμυνας και επίθεσης. Έτσι οι σύντροφοι, μαθαίνουν να λειτουργούν με μια παθητικο-επιθετική συμπεριφορά, διαιωνίζοντας τον φαύλο κύκλο του θυμού στη σχέση, και φθείροντας την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ τους. Οι συνεχείς λογομαχίες δημιουργούν τους ρόλους του «θύτη» και του «θύματος» στη σχέση, γεγονός που αποπροσανατολίζει το ζευγάρι και το απομακρύνει από τις αληθινές του ανάγκες.

Εν αντιθέσει, τα ζευγάρια που επικοινωνούν καλύτερα τον θυμό τους, είναι σε θέση να διαχειρίζονται πιο λειτουργικά τα ζητήματα που προκύπτουν, εστιάζοντας συγκεκριμένα σε αυτά και προσπαθώντας μαζί να βρουν κοινές λύσεις και τρόπους διαχείρισης. Μάλιστα, η διαχείριση του θυμού από κοινού, βελτιώνει και συνολικά την ποιότητα της σχέσης του ζευγαριού.

Πώς μπορούμε λοιπόν να διαχειριστούμε το θυμό μέσα σε μία σχέση;

1) Επικοινωνία: Το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο στη διαχείριση του θυμού είναι η καλή επικοινωνία του ζευγαριού. Όταν τα άτομα μπορούν να εστιάσουν στα ζητήματα που προκάλεσαν τον θυμό και να βρουν λειτουργικές λύσεις για την διαχείριση παρόμοιων ζητημάτων στο μέλλον, τότε φαίνεται ότι αναγνωρίζουν πραγματικά τις ανάγκες της σχέσης και επιθυμούν να τις φροντίσουν.

2) Χρόνος: Είναι επίσης σημαντικό για κάθε σύντροφο, να μπορεί να έχει το χρόνο που χρειάζεται για να διαχειριστεί να ζητήματα που προέκυψαν , να κάνει σκέψεις πάνω σε αυτά, να καταλάβει πώς τον επηρεάζουν, αλλά και να ανακαλύψει τρόπους που πιθανώς θα μπορούσε να τα διαχειριστεί καλύτερα στο μέλλον. Ο χρόνος με τον εαυτό, θα βοηθήσει το κάθε άτομο να ηρεμήσει και να συζητήσει σε δεύτερο χρόνο τα ζητήματα με πιο υγιή τρόπο, χωρίς φωνές και ξεσπάσματα.

3)Δραστηριότητες: Ορισμένες δραστηριότητες όπως η γυμναστική, το περπάτημα, η γιόγκα, η μουσική, το μαγείρεμα, το διάβασμα κλπ. μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να ηρεμήσουν σωματικά και ψυχικά από την επιρροή του θυμού που προκλήθηκε, αλλά και να σκεφτούν πιο ενσυνείδητα και ρεαλιστικά ό,τι συνέβη στη σχέση.

4)Υπενθύμιση: H υπενθύμιση των θετικών χαρακτηριστικών του συντρόφου, καθώς και των συμπεριφορών που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής και δείχνουν σεβασμό, αγάπη και κατανόηση, θα συμβάλλει στην συνειδητοποίηση πως ενδιαφέρεται πραγματικά για τη σχέση και επιθυμεί να βρεθούν κοινοί τρόποι διαχείρισης όσων ζητημάτων προκύπτουν.

5) Συναίσθημα: Κατά τη διάρκεια της συζήτησης είναι σημαντικό ο καθένας να προσπαθεί να εστιάσει στο συναίσθημά του και στο πώς ένιωσε μετά από όλο αυτό που συνέβη πχ. «εγώ ένιωσα πληγωμένος/η/ο», «εγώ χρειάζομαι να νιώθω ότι είσαι εκεί όποτε έχουμε μια δυσκολία» κλπ. Εστιάζοντας στο συναίσθημά του, ο κάθε σύντροφος καταφέρνει να μην γίνεται επικριτικός με τον άλλον αναφέροντας όλα αυτά που τον ενόχλησαν, και παράλληλα να οριοθετήσει σχετικά με συμπεριφορές που δεν θα ήθελε να επαναληφθούν. Σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι σημαντικό τα άτομα να είναι σε θέση να ρίξουν τις άμυνές τους και να ακούσουν αληθινά αυτό που έχει να τους πει ο απέναντί τους, κατανοώντας όσο γίνεται την οπτική τους.

Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση του θυμού μέσα σε μία σχέση δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Στις περιπτώσεις, μάλιστα, που υπάρχει θέληση από το ζευγάρι να βρεθούν λύσεις αλλά πρακτικά δυσκολεύεται πολύ, ένας ειδικός ψυχικής υγείας για ζευγάρια θα μπορούσε να συνδράμει συμβουλευτικά και πολύ βοηθητικά στην εύρεση κοινών λύσεων, στην αναγνώριση των πυροδοτητών, αλλά και στην τροποποίηση των δυσλειτουργικών συμπεριφορών. Παράλληλα, η ατομική ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το κάθε άτομο ξεχωριστά να αναγνωρίσει καλύτερα τις ανάγκες του, να μάθει να τις εκφράζει πιο λειτουργικά, αλλά και να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση, την κατανόηση και την ανιδιοτέλεια μέσα στη σχέση.

Βιβλιογραφία

  1. Smith, K. (2022, November 18). Psycom. Retrieved March 17, 2024, from When Anger Becomes Emotional Abuse: How to Control Anger and Frustration in a Relationship: https://www.psycom.net/control-anger-frustration-relationship
  2. Smith, S. (2023, November 20). marriage.com. Retrieved March 17, 2024, from How to deal with an angry partner: 10 healthy strategies.: https://www.marriage.com/advice/relationship/ten-dos-and-donts-for-dealing-with-an-angry-partner/
  3. Taibbi, R. (2021, September 20). Psychology Today. Retrieved March 17, 2024, from How to Deal With an Explosively Angry Partner: https://www.psychologytoday.com/us/blog/fixing-families/202109/how-deal-explosively-angry-partner

Επιμέλεια άρθρου: Τυρλή Αικατερίνη

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com