Μιλώντας για την Απιστία.
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Αναρτήθηκε από το www.unsplash.com

Μιλώντας για την Απιστία.


Γυναίκες –κυρίως– αλλά και άνδρες, ζουν με τον φόβο της απιστίας, κατακλύζονται από αρνητικές σκέψεις, συναισθήματα άγχους, αγωνίας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Αυτό που έχω παρατηρήσει μέσα από το κλινικό μου έργο, είναι, πως τις περισσότερες φορές από κάτω κρύβεται ένας βαθύς φόβος απόρριψης και εγκατάλειψης, ο οποίος έχει ανάγκη να αναδυθεί. Αποτέλεσμα; Η έλλειψη διαχείρισης των συναισθημάτων να σαμποτάρει την σχέση!

Για να γίνω πιο συγκεκριμένη,  τα μωρά και τα μικρά παιδιά, όπως ήδη γνωρίζετε, εκφράζουν τα συναισθήματά τους εξωλεκτικά: δαγκώνουν, ουρλιάζουν, κυλιούνται στα πατώματα. Εμείς, οι ενήλικες, κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να περιγράψουμε με λόγια το πώς αισθανόμαστε, έτσι ώστε τελικά να μάθουμε να μιλάμε για τα συναισθήματά μας, το οποίο στη θεραπεία θα ονομάζαμε “επεξεργασία συναισθημάτων”. Αν δεν μάθουμε πως να τα επεξεργαζόμαστε, τα μεταφέρουμε προς τα έξω με τις πράξεις  μας. Αδιαμφισβήτητα, όταν ένα μωρό πετάει το παιχνίδι του από το καρότσι, εκφράζεται συναισθηματικά… κάτι θέλει να μας πει.

Ένας άνδρας ή μια γυναίκα που εμπλέκεται σε μια εξωσυζυγική περιπέτεια, είναι πιθανό να αναζητά τρόπο να διαχειριστεί τη συναισθηματική του κατάσταση, οδηγούμενος τελικά στην εύκολη λύση της απιστίας…

Στη διάρκεια της συνεδρίας, (όπου η απιστία είναι το  «πρόβλημα») το «ευάλωτο» άτομο λέει: «απλά συνέβη, δεν σήμαινε τίποτα, δεν έχει να κάνει με σένα, ή το κλασσικό ήμουν μεθυσμένος». Συχνά, η οικονομικά εξαρτώμενη σύζυγος, προσπαθεί να αποβάλλει τα συναισθήματα αχαριστίας που την κατακλύζουν, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αυτό λοιπόν που οφείλετε να κατανοήσετε είναι πως, τα συναισθήματα δεν εξαφανίζονται μαγικά, απλά επειδή το θέλουμε.

Φτάνοντας στο ένοχο κομμάτι του «δεν σήμαινε τίποτα», ο στόχος είναι να κατανοήσει το ζευγάρι τι πραγματικά σήμαινε. Σαφώς και το άπιστο άτομο επιλέγει την σιγουριά και την ασφάλεια της μακρόχρονης σχέσης του, από τη περιστασιακή καλοπέραση, ωστόσο είναι φανερό πως άλυτα θέματα, δεν έχουν ακουστεί και αντιμετωπιστεί. Πολλές φορές αποφεύγουμε να ακούσουμε τις βαθιές επιθυμίες του συντρόφου μας και αυτό είτε για να μην αισθανθούμε ενοχικά, είτε γιατί θα πρέπει να διορθώσουμε την κατάσταση που ίσως τελικά και να μας βολεύει.

Μας διαφεύγει όμως πως μια επικοινωνία που χαρακτηρίζεται από θετικό κλίμα και κατανόηση, είναι ικανή να αποκαταστήσει την ισορροπία. Ουσιαστικά, η εξωσυζυγική περιπέτεια ισοδυναμεί με μια βαθιά απωθημένη, ανέκφραστη δυσαρέσκεια.

Η περιπέτεια φαίνεται να μπορεί να θεραπεύσει προσωρινά τα συναισθήματα της ανισορροπίας ή την έλλειψη νοήματος. Αυτή είναι όμως μία επιφανειακή εξήγηση για κάτι περίπλοκο με πολλούς καθοριστικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν ότι πρέπει πάντα να έχουν έναν εραστή, καθώς και σύντροφο και αυτό επειδή δεν μπορούν να βασίζονται μόνο σε ένα πρόσωπο, φοβούμενοι την πιθανή εγκατάλειψη.

Το συγκεκριμένο σκεπτικό «οργιάζει», ειδικά όταν η σύντροφος είναι οικονομικά εξαρτημένη από το αρσενικό της σχέσης. Η αναφερόμενη κατάσταση, τις περισσότερες φορές σχετίζεται με θέματα πρώιμης προσκόλλησης από το βασικό φροντιστή. Ομοίως, μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι χρειάζονται τα μυστικά στη ζωή τους, ως κάτι δικό τους προκειμένου να προχωρήσουν σε σοβαρό δεσμό, αισθανόμενοι ότι χάνεται ο δικός τους προσωπικός χώρος και εαυτός.

Πιθανότατα λοιπόν, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν να συνάψουν έναν παράνομο δεσμό.

Να θυμάστε πως: είναι απαραίτητο να διαχειριστείτε την δική σας ανασφάλεια μιας και όπως καλά γνωρίζουμε οι ψυχοθεραπευτές «συχνά χτίζουμε τις τέλειες συνθήκες για να συμβεί αυτό που φοβόμαστε». Εάν λοιπόν φοβάστε την απιστία και προβάλλετε το άγχος, την αγωνία και την ανασφάλεια στην σχέση μέσα από εντάσεις και συγκρούσεις, τότε είναι βέβαιο πως χτίζετε τις ιδανικές συνθήκες για να απομακρύνετε τον άνθρωπό σας.

Βιβλιογραφία:

• Promiscuous girls, good wives, and cheating husbands: Gender inequality, transitions tomarriage, and infidelity in Southeastern Nigeria, DJ Smith – Anthropological quarterly, 2010 – ncbi.nlm.nih.gov

• Gale-Shapley stable marriage problem revisited: strategic issues and applications, CP Teo, J Sethuraman, WP Tan – International Conference on Integer …, 1999 – Springer

• An orchid–fungus marriage–physical promiscuity, conflict and cheating, M Gardes – New Phytologist, 2002 – Wiley Online Library

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Παναγοπούλου Ειρήνη, Κλινική Ψυχολόγος, MSc.

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com