ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟΣ
Μία χρονική περίοδος που καμιά γυναίκα δεν μπορεί να αποφύγει. Αρχίζει περίπου στην ηλικία των 45 ετών ή και λίγο αργότερα και η διάρκειά της είναι από 15 έως και 20 χρόνια. Αποτελεί τη μετάβαση από τη γονιμότητα στην αδυναμία απόκτησης παιδιών. Η πιο εμφανής ένδειξη της κλιμακτηρίου είναι η εμμηνόπαυση. Εμμηνόπαυση ονομάζεται η διακοπή της έμμηνης ρύσης. Η εμμηνορρυσία, στις περισσότερες γυναίκες, αρχίζει να είναι λιγότερο συχνή για 2 χρόνια περίπου, γύρω στα 47 ή στα 48, ωστόσο η διαδικασία αυτή μπορεί να ξεκινήσει και αρκετά νωρίτερα, στα 40 ή και αρκετά αργότερα, στα 60. Πρέπει να σημειωθεί πως η εμμηνόπαυση δεν αποτελεί πάθηση, αλλά μια φυσική εξέλιξη στον οργανισμό της γυναίκας.
Σεξουαλική διάθεση.Με την εμμηνόπαυση η παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης, που είναι απαραίτητες για τη σεξουαλική διάθεση ορμόνες, μειώνεται, φέρνοντας έτσι αλλαγή στις ορμόνες και κατά συνέπεια απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας. Για να καταφέρει να υπάρξει μια ισορροπημένη σεξουαλική ζωή, πρέπει και να υπάρχει ένας θετικός συνδυασμός συναισθηματικής και σωματικής επιθυμίας. Βασικός παράγοντας στην προκειμένη περίπτωση διαδραματίζει η σχέση που έχει η γυναίκα με τον σύντροφό της. Είναι σημαντικό ο σύντροφος να γνωρίζει και να κατανοεί την αλλαγή που συμβαίνει στον οργανισμό της συντρόφου του και να είναι συμπονετικός και υπομονετικός, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν παύει να βρίσκεται δίπλα της και να τη στηρίζει. Από την άλλη πλευρά, αν η επικοινωνία και η χημεία μεταξύ του ανδρόγυνου δεν είναι δυνατή, τότε αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα η γυναίκα να νιώθει ότι πιέζεται με όλη αυτήν την αλλαγή και να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό συναισθηματικά.
Συμπτώματα και αποτελέσματα εμμηνόπαυσης.Συμπτώματα έχουν όλες οι γυναίκες, όμως ο βαθμός και η εμφάνιση αυτών δεν είναι απαραίτητα ίδιος σε όλες. Έντονη δυσφορία παρουσιάζουν 1/10 γυναίκες. Ένα από τα βασικά συμπτώματα, αποτελούν οι εξάψεις, η ξαφνική αίσθηση κάψας από τη μέση και πάνω, οι οποίες συνεπάγονται κοκκίνισμα και ιδρώτα και στον αντίποδα μία αίσθηση κρύου να διαπερνά όλο το σώμα. Άλλα συμπτώματα είναι•Ο πονοκέφαλος,•Οι ζαλάδες,•Ξηρότητα δέρματος•Ατονία κατά τις πρωινές ώρες•Οι ταχυκαρδίες,•Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις, καθώς και•Ο μειωμένος μεταβολισμός που οδηγεί σε αύξηση του βάρους.•Κολπική ξηρότητα η οποία συνδέεται με πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Όλη αυτή η κατάσταση προκαλεί στη γυναίκα δυσάρεστα συναισθήματα, αφού αρχίζει να συνειδητοποιεί και να νιώθει ότι δεν είναι πλέον τόσο ελκυστική λόγω γήρατος, αντιλαμβανόμενη και τη θνητή φύση του ανθρώπου τελικά. Τα σωματικά σημάδια αλλαγής που βιώνει και τα οποία σχετίζονται με τις ορμόνες της, έχουν άμεση συσχέτιση με τον τρόπο που βλέπει από δω και πέρα το σώμα της. Επιπλέον, με τα κοινωνικά στερεότυπα που υπάρχουν ακόμη και σήμερα όσον αφορά τις γυναίκες και τη θηλυκότητά τους, τους δημιουργούν αισθήματα άγχους με απότοκο την αύξηση του άγχους και τη διαταραχή της ταυτότητας τους. Αισθανόμενη ντροπή, η γυναίκα μπορεί να αποστασιοποιηθεί από την κοινωνική της ζωή και όλο αυτό να την οδηγήσει σε κατάθλιψη. Ειδικά αν αντιμετωπίζει και κάποιο ή κάποια άλλα προβλήματα υγείας, μπορεί να αποβούν μοιραία για εκείνη.
Αναζωπύρωση ψυχολογίας στην εμμηνόπαυση. Αυτές οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό της γυναίκας ακόμη και αν την επηρεάσουν ψυχολογικά, μπορεί να ξαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή της. Πιο συγκεκριμένα, η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των εξάψεων. Τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτοοιστρογόνα, τα οποία συνδέονται με τη δράση των οιστρογόνων. Καλό είναι να αποφεύγεται ο καφές και ειδικά το βράδυ, για αποφυγή υπερέντασης. Αντίθετα, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά συμβάλλουν στη διατήρηση του βάρους και κάνουν καλό στην οστεοπόρωση. Σημαντική είναι και η ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητά τους, αφού βοηθάει την ψυχολογία να διατηρηθεί σε ανεβασμένα επίπεδα και να αποφευχθεί η κατάθλιψη. Έτσι, 30 λεπτά περπατήματος 2-3 φορές την εβδομάδα, μπορούν να αποβούν πολύ βοηθητικά. Το τελευταίο και πιο σημαντικό αποτελεί η τόνωση της ψυχολογίας σε γενικότερο βαθμό. Επειδή η εμμηνόπαυση επιδρά έντονα στο σώμα της γυναίκας, δεν πρέπει να αφεθεί και να «χάσει τον εαυτό της». Για αυτό, θα μπορούσε να αρχίσει να περιποιείται παραπάνω τον εαυτό της, όπως να το βάφεται και να προσέχει το σώμα της. Ταυτόχρονα, εξαιτίας του ότι αυτή η ηλικιακή κλίμακα εντάσσει και τη σύνταξη, η γυναίκα μπορεί να αισθάνεται αχρείαστη και περιθωριοποιημένη. Για να μη συμβεί αυτό, μπορεί να βρει νέες δραστηριότητες, που θα τη βοηθήσουν να ανακαλύψει καινούργια πράγματα να αποκομίσει νέες γνώσεις μέσα από αναγνώσεις βιβλίων και γιατί όχι να κάνει ταξίδια και να αποκτήσει άλλες εμπειρίες.Όσο είναι στο χέρι σας, η ζωή δε σταματάει!
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
https://www.doctoranytime.gr/p/emminopausi/psyxologia-stin-emminopaysi
https://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/story/332778/i-zoi-arxizei-meta-tin-emminopafsi
Αναπτυξιακή Ψυχολογία, Δια Βίου Προσέγγιση, Robert S. Feldman, εκδόσεις Gutenberg