Μετά τα 35 δεν μπορείς να αλλάξεις καριέρα

Μετά τα 35 δεν μπορείς να αλλάξεις καριέρα


Πόσες φορές το έχεις πει ή το έχεις ακούσει αυτό;

Έχεις εγκλωβιστεί στη δουλειά που κάνεις. Την κάνεις καλά, ίσως και να έχεις εξελιχθεί αρκετά. Αλλά νιώθεις να πνίγεσαι. Δεν είναι αυτό που ονειρευόσουν. Μετά από πολύ κόπο και ψάξιμο, ξέρεις πλέον τί «θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις». Ένα μόνο πρόβλημα υπάρχει, ότι κοντεύεις τα 40.

Αν έχεις ακούσει ένα ή όλα τα παρακάτω, με καταλαβαίνεις.

«Σε αυτή την ηλικία πρέπει να ξέρεις ήδη τί καριέρα θα ακολουθήσεις και να έχεις κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να το πετύχεις», «Είσαι πολύ μεγάλη για αλλαγές/ είναι πλέον αργά!», «Ποιός θα σε προσλάβει σε αυτή την ηλικία; Θα πρέπει να ξεκινήσεις από πολύ χαμηλά με τον βασικό μισθό!», «Πρέπει να σπουδάσεις εκ νέου, θα χαραμίσεις τις προηγούμενες σπουδές/εργασιακή εμπειρία κι ό,τι έχεις χτίσει μέχρι εδώ!» και πόσα άλλα εξίσου αποκαρδιωτικά λόγια!

Η αλήθεια είναι ότι έχουν μια λογική όλα τα παραπάνω… Αλλά πότε πρέπει να σταματήσει κάποιος να ονειρεύεται; Πότε πρέπει να συμβιβαστεί με τη ζωή του; Να αποδεχτεί ότι το τέλμα στο οποίο έχει φτάσει είναι οκ; Ποτέ! Τι νόημα έχει μια ζωή δίχως όνειρα; Δίχως προσπάθεια για αυτοβελτίωση κι εξέλιξη;

Τα όνειρα δίχως σχέδιο και προσπάθεια είναι σκέτα όνειρα. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επίτευξη των ονείρων σου είναι ο ίδιος ο εαυτός σου.

Φτιάξε το προφίλ σου στο LinkedIn. Ανανέωσε το βιογραφικό σου. Εμπλούτισέ το με λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με τον τομέα με τον οποίο θέλεις να ασχοληθείς. Επικεντρώσου σε όσα έχεις επιτύχει όλα τα χρόνια στον τομέα σου και ανάδειξε τις δεξιότητες που απέκτησες.

Δικτυώσου. Προσέγγισε φίλους, παλιούς συμμαθητές, παλιούς συμφοιτητές, φίλους φίλων, βγες για καφέ μαζί τους, ενημέρωσέ τους ότι ψάχνεις για δουλειά και ότι επιδιώκεις αλλαγή καριέρας. Στη χειρότερη θα διευρύνεις τον κύκλο σου και ίσως αποκτήσεις και νέους φίλους. Αλλά μπορεί και κάποιος από αυτούς να έχει τη δυνατότητα και τη θέληση να σε βοηθήσει.

Απόκτησε νέες εμπειρίες ακόμα και σε άσχετους τομείς. Πολλές φορές γνωριμίες κι ευκαιρίες προκύπτουν εκεί που δεν τις περιμένουμε. Άνοιξε τους ορίζοντές σου. Μόνο καλό θα βγει από αυτή τη διαδρομή.

Εκπαιδεύσου. Αν όντως αυτό που ψάχνεις χρειάζεται κάποια εξειδίκευση, υπάρχουν σεμινάρια, μεταπτυχιακά, εξ αποστάσεως ή part-time  μαθήματα τα οποία μπορείς να κάνεις. Θα σε βοηθήσουν τουλάχιστον να πάρεις μια καλύτερη ιδέα για  του που στοχεύεις. Μπορεί να σε βοηθήσουν και στην δικτίωση που λέγαμε παραπάνω.

Τόλμησε. Στείλε βιογραφικό στη θέση που σε ενδιαφέρει, κι όταν σε φωνάξουν για συνέντευξη, παρουσίασε τις δεξιότητες που έχεις αποκτήσει και αναπτύξει στην προηγούμενη καριέρα. Σίγουρα έχεις αποκομίσει πράγματα κι έχεις εμπειρία που μπορείς να μεταφέρεις σε οποιονδήποτε τομέα. Είναι βέβαιο πως όποιος δει το βιογραφικό σου, αν μη τι άλλο θα ενθουσιαστεί με την τόλμη σου!

Το σημαντικό είναι να μην τα παρατάς. Η ζωή όλη είναι γεμάτη απογοητεύσεις. Άντλησε δύναμη από το περιβάλλον σου, σφίξε τα δόντια και προχώρα. Θα τα καταφέρεις! Πίστεψε στον εαυτό σου και θα πιστέψουν κι όλοι οι άλλοι! Κανείς δεν είπε ότι θα είναι εύκολο, δεν είναι όμως αδύνατο. Πιστεύω σε εσένα, πιστεύω σε εμένα!!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories