Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου..
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου..

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου..


Μια νέα έρευνα στο Frontiers in Robotics and AI δείχνει πως δεν κρίνουμε και με τον καλύτερο τρόπο την εμφάνιση και την θελκτικότητά μας.

Ερευνητές του εργαστηρίου Experimental Virtual Environments (EVENT) του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης μελέτησαν τη διαφορά μεταξύ του πως πιστεύουμε ότι μοιάζουμε και το πως βλέπουμε το ίδιο μας το σώμα εκ των έξω.

Οι συμμετέχοντες (11 άντρες και 12 γυναίκες) συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο πάνω στις διατροφικές διαταραχές και ένα πάνω στην αντίληψη σωματικών σχημάτων.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε την εικονική πραγματικότητα για να δημιουργήσει τρία εικονικά σώματα- avatars για κάθε συμμετέχοντα. Ένα σύμφωνα με το πως βλέπει ο συμμετέχων τον εαυτό του, ένα σύμφωνα με τον ιδανικό σωματότυπο για τον συμμετέχων και ένα σύμφωνα με το πως πραγματικά είναι ο συμμετέχων. Έπειτα ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τα avatars από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες, αρχικά ως πρώτο πρόσωπο (όπως εμείς βλέπουμε το σώμα μας καθημερινά) και σε τρίτο πρόσωπο (πως άλλοι θα μας έβλεπαν). Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν τη θελκτικότητα κάθε avatar.

Η επικεφαλής Δρ. Solène Neyret αναφέρει: “Τα αποτελέσματα της έρευνας προτείνουν πως η αλλαγή στην οπτική επηρέασε την αξιολόγηση της θελκτικότητας ενός εικονικού σώματος. Για τις γυναίκες συμμετέχουσες, το ίδιο εικονικό σώμα αξιολογούμενο σε τρίτο πρόσωπο ήταν πιο θελκτικό από ότι σε πρώτο πρόσωπο.

“Επίσης παρατηρήσαμε πως οι εσωτερικές αναπαραστάσεις που οι άνθρωποι δημιουργούν για τα σώματά τους είναι είναι εξαιρετικά ανακριβείς.”

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι αρχικές ατομικές αντιλήψεις για τον “εαυτό” ίσως είναι υπεύθυνες για το αποτέλεσμα αυτό, να αποτρέπει τους ανθρώπους να κρίνουν αντικειμενικά την πραγματική τους εμφάνιση. Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει το γεγονός το οποίο “το ιδανικό σωματότυπο” είχε κοινά χαρακτηριστικά το ένα με το άλλο, γεγονός που δείχνει την κυριαρχία ενός “ιδανικού σώματος” στο πολιτισμικό περιβάλλον της έρευνας.

Το κενό αυτό μεταξύ του πως αντιλαμβανόμαστε εμείς το σώμα μας και το πως αυτό πραγματικά μπορεί να είναι η ρίζα για πολλές διαταραχών αντίληψης σχετικές με το σώμα.

“Όταν δείξαμε στις γυναίκες συμμετέχουσες το πραγματικό τους σώμα μέσα από την οπτική του τρίτου προσώπου τους φάνηκε πιο θελκτικό απ’όταν είδαν το ίδιο σώμα υπό την οπτική του πρώτου προσώπου. Πιστεύουμε πως αυτή η μέθοδος μπορεί να αυξήσει αποτελεσματικά την αίσθηση ικανοποίησης, βλέποντας την εικόνα τους, σε ασθενείς με διαταραχές πρόσληψης τροφής”, αναφέρει η Δρ Neyret.

Η μέθοδος αυτή της εικονικής αναπαράστασης μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να αντιληφθούν τις προκατειλημμένες αναπαραστάσεις που έχουν για το σώμα τους.  

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ

Neyret et al. (2020) Which Body Would You Like to Have? The Impact of Embodied Perspective on Body Perception and Body Evaluation in Immersive Virtual Reality. Frontiers in Robotics and AI. DOI: https://doi.org/10.3389/frobt.2020.00031

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Χριστίνα Αμπαζάι, Κλινική Ψυχολόγος
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com