Όσα χρειάζεται να ξέρεις για την Καθυστερημένη Εκσπερμάτιση
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Όσα χρειάζεται να ξέρεις για την Καθυστερημένη Εκσπερμάτιση

Τι είναι η Καθυστερημένη εκσπερμάτιση;

Η αισθητή καθυστέρηση  εμφάνισης  ή η απουσία εκσπερμάτισης, παρά την επιθυμία του άνδρα. Εμφανίζεται σε περισσότερες από τις μισές σεξουαλικές επαφές, το 75% των επαφών, για τουλάχιστον 6 μήνες, προκαλώντας έντονη δυσφορία στον άνδρα αλλά και στη γυναίκα.

Χαρακτηρίζεται από:

-Καθυστέρηση του χρόνου εκσπερμάτισης,

-Αστάθεια της εκσπερμάτισης κάθε φορά (έρχεται-δεν έρχεται),

-Πλήρη απουσία εκσπερμάτισης κατά την κολπική επαφή,

Διακρίνεται σε:

-πρωτοπαθή (το πρόβλημα ξεκινάει από την αρχή της σεξουαλικής ζωής),

-δευτεροπαθή (το πρόβλημα ξεκινάει μετά από μια περίοδο φυσιολογικής σεξουαλικής λειτουργίας).

-Γενικευμένη: Δεν περιορίζεται σε ορισμένους τύπους διέγερσης, καταστάσεων, ή συντρόφων.

-Περιστασιακή: Συμβαίνει μόνο με ορισμένους τύπους διέγερσης, καταστάσεων, ή συντρόφων.

– Ήπια Δυσφορία , Μέτρια, Σοβαρή

Τι ΔΕΝ είναι η Καθυστερημένη εκσπερμάτιση;

Δεν είναι στυτική δυσλειτουργία. Να σημειωθεί πως είναι αρκετά συχνό ο άνδρας με στυτικό πρόβλημα να εμφανίζει καθυστερημένη ή ανεσταλμένη εκσπερμάτιση ακριβώς όμως λόγο της χαλαρής του στύσης, της παρουσίας δηλαδή ενός στυτικού προβλήματος.

Δεν σχετίζεται με τις τεχνικές εγκράτειας που εφαρμόζουν ορισμένοι άντρες προκειμένου να παρατείνουν τη σεξουαλική επαφή και κατ’ επέκταση τη σεξουαλική απόλαυση τόσο τη δική τους όσο και της συντρόφου τους.

Που οφείλεται;

Ψυχολογικές αιτίες:

  • Το ιστορικό της παιδικής ηλικίας, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει κακοποίηση, δυσκολίες στη δημιουργία δεσμού, παραμέληση από τους γονείς και προβληματική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση με αρνητική συνέπεια στην ανάπτυξη της σεξουαλικότητας,
  • Θρησκευτικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις του οικογενειακού περιβάλλοντος που «ενοχοποιούν» την εκσπερμάτιση,
  • Ο φόβος εμπλοκής μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
  • H αυτοϊκανοποίηση,
  • Το άγχος της εκσπερμάτισης μπροστά στη γυναίκα που την «περιμένει».
  • Η συναισθηματική «φτώχεια, τσιγκουνιά και φόβος» του άνδρα που δεν θέλει να παραδοθεί.
  • Η στάση της συντρόφου που του εκπέμπει αρνητικά μηνύματα φόβου, κριτικής και απόρριψης.
  • Η ανηδονία της κατάθλιψης.
  • Το καταναγκαστικό σεξ και η «σφραγίδα» του καλού τέλους που η εκσπερμάτιση σηματοδοτεί.
  • Η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος και επιθυμίας για την σύντροφό του.
  • Ζητήματα σχετικά με την αντιλαμβανόμενη ετοιμότητα για εκσπερμάτιση. Συνήθως υπάρχει πρόβλημα όταν η στύση είναι καλή, αλλά η διέγερση ανεπαρκής. Κάποιες φορές, μάλιστα, οι προσδοκίες του άνδρα είναι πολύ υψηλές, ιδιαίτερα όταν η στύση έχει επιτευχθεί με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής.

Να σημειωθεί πως: Ένα προσωρινό πρόβλημα εκσπερμάτωσης μπορεί να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή, ακόμη και όταν η υποκείμενη φυσική αιτία έχει επιλυθεί.

Οργανικοί λόγοι:

  • ο υποθυρεοειδισμός,
  • ο υπογοναδισμός,
  • η σοβαρή βλάβη ύστερα από επέμβαση του προστάτη (π.χ. ριζική προστατεκτομή),
  • παλίνδρομη εκσπερμάτιση (εκσπερμάτιση μέσα στην ουροδόχο κύστη)
  • η σκλήρυνση κατά πλάκας,
  • ο σακχαρώδης διαβήτης,
  • οι βλάβες του νωτιαίου μυελού (μυελοπάθειες),
  • οι παθήσεις των οσφυϊκών γαγγλίων.
  • η χρήση φαρμάκων (αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, ανοσοκατασταλτικά χρονίων παθήσεων, αντιψυχωτικά, κατασταλτικά του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος).
  • η χρήση αλκοόλ και εξαρτησιογόνων ουσιών. Π.χ. χασίς, ηρωίνη, κοκαΐνη, έκσταση κλπ-αντικαταθλιπτικά

Πως το βιώνει το άτομο;

Ο ίδιος αυτοπαγιδεύεται όταν αντιλαμβάνεται πως δεν κατορθώνει να ολοκληρώσει προκαλώντας εκνευρισμό και στην σύντροφό του. Προσπαθεί μάταια να φτάσει σε εκσπερμάτιση, διατηρώντας τη στύση του καταναγκαστικά, με αποτέλεσμα σταδιακά, να οδηγείται σε κόπωση και συχνά απώλεια της στύσης του.

Τις περισσότερες φορές βέβαια, δεν αντιλαμβάνεται την  κατάσταση ως πρόβλημα, θεωρώντας τον εαυτό του σπουδαίο εραστή, αφού κατορθώνει και «κρατιέται» αρκετή ώρα, ενώ ενδεχομένως συνηθίζει να απολαμβάνει αυνανιστικούς οργασμούς. Φτάνει στο σημείο να αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει και να κινητοποιηθεί , όταν η εκάστοτε σύντροφός του, του επισημαίνει το πρόβλημα, η ίδια απογοητεύεται, δυσανασχετεί με αποτέλεσμα να τον αφήνει.

Ωστόσο, υπάρχουν και  ζευγάρια, που δημιουργούν «ασυνείδητες συμφωνίες» σχετικά με την ποιότητα της σχέσης τους, όπου ο καθένας παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο να διατηρεί ζωντανό ένα σεξουαλικό πρόβλημα, φτάνοντας να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια μόνο όταν προκύψει η επιθυμία τεκνοποίησης.

Πώς να βοηθήσω τον εαυτό μου;

-Μειώστε την αυτοϊκανοποίηση,

– Απαραίτητος ο οργανικός έλεγχος,

-Ζητείστε τη βοήθεια ενός ειδικού προκειμένου να διαχειριστείτε το φόβο σεξουαλικής επίδοσης και το άγχος που προκαλεί,

-Διαχειριστείτε τη συναισθηματική κατάσταση που βιώνετε,

-Ενημερωθείτε γύρω από το πρόβλημα,

-Συζητήστε με τη σύντροφό σας, επικοινωνήστε το πώς νιώθετε, αναλογιστείτε πως αισθάνεστε με τη σύντροφο σας;

-Αυξήστε τα προκαταρκτικά παιχνίδια και επικοινωνήστε τις φαντασιώσεις σας. Να θυμάστε πως, όταν το μυαλό είναι ιδιαιτέρως αγχωμένο για να εστιάσει στο σεξ, το σώμα δυσκολεύεται να ανταποκριθεί,

Όσο πιο γρήγορα αναγνωρίσετε και αποδεχτείτε το πρόβλημα και δεν κρυφτείτε  πίσω από αυτό, τόσο εσείς όσο και η σχέση σας, θα έχει θετικό αποτέλεσμα και θα αποφύγετε τριβές και εντάσεις που πολλές φορές καταλήγουν μοιραία στη ρήξη και το χωρισμό.

Πώς να βοηθήσω τον σύντροφό μου;

-Διαχειριστείτε τη συναισθηματική κατάσταση που βιώνετε, προκειμένου να αποβάλλεται την συνεχή σκέψη του αν θα καταφέρει να ολοκληρώσει ο σύντροφός σας ή αν θα καθυστερήσει αρκετά.

-Αυξήστε τα προκαταρκτικά παιχνίδια και μοιραστείτε τις φαντασιώσεις σας  (είναι ικανές να απομακρύνουν την αγωνία τη δική σας και του συντρόφου σας).

– Επικοινωνήστε με ειλικρινή και ήρεμο τρόπο, τονίζοντας τα σημεία που σας αρέσουν στις σεξουαλικές σας επαφές και το πόσο ο ίδιος σας έλκει, εστιάζοντας στην κορύφωση του, όπου απαιτείται να αναζητήσετε λύση, με τη βοήθεια ενός ειδικού σε θέματα σεξουαλικής υγείας.

Σκοπός είναι να αντιληφθεί και ο ίδιος το πρόβλημα και να κινητοποιηθεί  για μια υγιή ερωτική ζωή.

ΓΣΘ Θεραπεία & Sex therapy:

Η σεξουαλική θεραπεία γνωσιακής-συμπεριφορικής κατεύθυνσης είναι σύντομη, με ψυχοεκπαιδευτικό χαρακτήρα, διάρκειας 15-20 συνεδριών εστιάζοντας στο σεξουαλικό πρόβλημα. Στο επίκεντρο βρίσκονται σκέψεις και πεποιθήσεις που εμποδίζουν, καθώς και η λανθασμένη μάθηση (αρνητικά συναισθήματα, άγχος, ανηδονία, φόβος και άγχος αποτυχίας). Στόχος είναι η καινούρια μάθηση, η χαλάρωση, η συστηματική απευαισθητοποίηση.

Ενδεικτικά:

  • Αξιολόγηση και διαπίστωση του προβλήματος,
  • Σεξουαλική εκπαίδευση,
  • Μείωση του άγχους που σχετίζεται με τον στόχο,
  • Αλλαγές τυχόν προβληματικών στάσεων του ζευγαριού,
  • Παιχνίδια ρόλων με σκοπό να δοθεί έμφαση στη στιγμή της εκσπερμάτισης τόσο όταν ο άνδρας είναι μόνος του όσο κι όταν είναι μαζί με τη σύντροφο.

 

Βιβλιογραφία:

-SHIN-ICHIHISASUE, RYOJI FURUYA, NAOKIITOH, KOKOBAYASHI, SEIJI FURUYA & TAIJI TSUKAMOTO, (2006). Ejaculatory disorder caused by alpha-1 adrenoceptor antagonists is not retrograde ejaculation but a loss of seminal emission. International Journal of Urology, Volume 13, Issue 10, pages 1311–1316.

-Perelman MA. The history of sexual medicine. In: Diamond LE & Tolman DJ, editors. APA handbook of sexuality and psychology. Washington (DC): American Psychological, Association; 2013b.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Παναγοπούλου Ειρήνη, Κλινική Ψυχολόγος, MSc.

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com