Πότε μπορεί μια σχέση να περάσει το όριο της υγιούς σχέσης και να μετατραπεί σε σχέση κακοποιητική;
Πόσο συχνά συμβαίνει αυτό; Η αυτόματη σκέψη όλων μας είναι πως «αποκλείεται αυτός ο άνθρωπος να με πληγώνει ηθελημένα , αποκλείεται να σηκώσει χέρι πάνω μου. Είναι απλά μια δύσκολη ημέρα , μια δύσκολη εβδομάδα». Στην πραγματικότητα όμως , δεν αποκλείεται. Στην περίοδο που διανύουμε τα περιστατικά βίας έχουν κορυφωθεί και στη θέση του θύτη μπορούν να βρεθούν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες .Φυσικά , χωρίς να μεριμνούμε για το σημαντικό ποσοστό των ανδρών που κακοποιείται , πρέπει να αναφερθεί ότι παρατηρείται συχνότερα το φαινόμενο κακοποίησης γυναικών.Αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της εκ γενετούς υπεροχή ,στην σωματική δύναμη, των αντρών, έναντι των γυναικών. Δυστυχώς , είναι γεγονός πως 1 στις 4 γυναίκες θα βιώσει ,στη διάρκεια της ζωής της, ενδοοικογενειακή βία.
Τι ορίζεται ως κακοποίηση;
Κακοποίηση ονομάζουμε την ακατάλληλη μεταχείριση ενός ατόμου για την επίτευξη δολερών σκοπών. Όταν ακούμε για περιστατικά κακοποίησης , το μυαλό μας τα συνδέει με την σωματική βία . Ωστόσο , τα είδη της κακοποίησης είναι πολυάριθμα (σεξουαλική, συναισθηματική ,λεκτική , οικονομική κ.ο.κ.). Συνήθως , η σκληρότερη βία είναι αυτή που δεν αφήνει ορατά σημάδια στο σώμα , αλλά αόρατα σημάδια στην ψυχή.
Πώς μπορώ να καταλάβω εάν ένας άνθρωπος έχει κακοποιητική συμπεριφορά απέναντι μου;
Είναι , συχνά , δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε και να αποδεχτούμε ότι ο άνθρωπος απέναντι μας , μας κακοποιεί . Για αυτό , πολύ συχνά , τα θύματα κακοποίησης θεωρούν τους ίδιους τους εαυτούς τους, υπαίτιους για την κατάσταση. Προσπαθούν να βελτιωθούν για να «ευχαριστήσουν» τον θύτη αλλά είναι μάταιο , καθώς η κακοποίηση δεν υποχωρεί ποτέ πλήρως . Ένας άνθρωπος που έχει έντονες βίαιες τάσεις , θα τις εκδηλώνει ανεξάρτητα από την συμπεριφορά των γύρω του , μέχρι να λύσει αυτό το πρόβλημα μέσα του . Πρόκειται για ένα άτομο που τυφλώνεται από τα έντονα συναισθήματα του και δεν υπολογίζει εκείνα των άλλων. Το άτομο που κακοποιεί παρουσιάζει υποτιμητική συμπεριφορά και αδιαφορία απέναντι στο «θύμα» , λέει συχνά ψέματα ασκεί συνεχώς κριτική , φωνάζει , βρίζει, προσπαθεί να το απομονώσει από φίλους και συγγενείς ή και επεμβαίνει υπερβολικά στις προσωπικές του επιλογές.
Πως αισθάνεται το άτομο που λαμβάνει την κακοποίηση;
Τα άτομα αυτά τείνουν να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, να δημιουργούν σχέσεις εξάρτησης , να νιώθουν αδύναμα, να αποξενώνονται . Επίσης , νιώθουν έντονο άγχος , ίσως κατάθλιψη και μερικές φορές καταφεύγουν στην χρήση ουσιών .Όλα αυτά , είναι λογικά επακόλουθα και όχι υπαίτια μιας ή περισσότερων κακοποιητικών σχέσεων και με βοήθεια ειδικού μπορούν να αντιμετωπισθούν.
Μελετώντας κακοποιημένες γυναίκες , η ψυχολόγος Λένορ Γουόκερ , έκανε λόγο για το «σύνδρομο κακοποιημένων γυναικών» και συνειδητοποίησε ότι οι γυναίκες που έχουν δεχτεί επανειλημμένως σεξουαλική ή συναισθηματική βία , επιδεικνύουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο συμπεριφοράς που περιλαμβάνει:
- Άρνηση και υποτίμηση της κακοποίησης που δέχονται
- Απώθηση των περιστατικών από την μνήμη τους
- Ταλαιπωρία από άγχος , φόβο και πανικό λόγω του διαρκούς στρες που ζουν
- «Αναισθησία» , παγώνουν τα συναισθήματα τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση
- Επαναλαμβανόμενες αναδρομές σε περιστατικά βίας του παρελθόντος
- Τάση επαγρύπνησης για σημάδια πιθανής κακοποίησης εξαιτίας συγκεκριμένων φόβων
Επίσης , συχνά , παρατηρείται σε κακοποιημένα άτομα η Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες(PTSD) . Οι συνέπειες της διαταραχής αυτής γίνονται ορατές τουλάχιστον ένα μήνα μετά το τραύμα , είναι πιθανό να υπάρχουν για χρόνια αλλά υποχωρούν με το διάστημα του χρόνου. Περιλαμβάνουν αναβίωση του τρόμου ενός γεγονότος, συνειδητά ή σε όνειρο ,αμνησία , σκόπιμες προσπάθειες απώθησης του γεγονότος ,αϋπνία , ευερεθιστότητα , δυσκολία συγκέντρωσης και υπερβολική εγρήγορση.
Συνειδητοποιούμε ότι το άτομο που λαμβάνει κακοποίηση μετατρέπεται σε άτομο ενοχικό και αγχώδες που αρνείται την κατάσταση που συμβαίνει. Νιώθει , πολλές φορές ότι αυτό του αξίζει και τρέφει ελπίδα ότι ίσως βελτιωθεί η συνθήκη που βιώνει. Είναι ,φυσικά, δύσκολο και να εντοπίσουμε έναν κακοποιητικό άνθρωπο αλλά και να βρούμε την δύναμη να τον αποβάλλουμε από την ζωή μας , γιατί , τείνουμε να συγκρατούμε την καλύτερη εικόνα για τους σημαντικούς για εμάς άλλους και έτσι παραβλέπουμε συμπεριφορές που μας υποβαθμίζουν . Ποτέ δεν είναι αργά για να ζητήσεις βοήθεια και ποτέ δεν είσαι μόνος για να δώσεις αυτή τη μάχη και να φύγεις από μια κακοποιητική σχέση .
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS ΜΕ 24ΩΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ : 15900
ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ LINK ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ :
womensos.gr/sumvouleutika-kentra-ggif/