Η γλώσσα της σημερινής νεολαίας

Η γλώσσα της σημερινής νεολαίας


Η γλώσσα των νέων: Μιλούν όντως διαφορετικά οι νέοι; Είναι διαφορετική η γλώσσα τους από την κανονική που μιλούν όλοι;

Οι νέοι έχουν πάντοτε την τάση να διαφοροποιούνται με το ντύσιμο, την αισθητική του σώματος, τη συμπεριφορά και τη γλώσσα. Η λεγόμενη «γλώσσα των νέων» αποτελεί ιδιαίτερο κώδικα επικοινωνίας αυτής της ηλικιακής ομάδας, γλωσσική παραλλαγή που διαφοροποιεί τους χρήστες της, κατασκευάζοντας συγχρόνως τη συνοχή της ομάδας. Οι αποκλίσεις της γλώσσας των νέων, οι νεολογισμοί και οι γραμματικές παραβιάσεις εκφράζουν τις αλλαγές στα πρότυπα συμπεριφοράς, τις ιδέες, τις αξίες και τους κανόνες της κοινωνίας. Με τους νεολογισμούς, τις ιδιωματικές εκφράσεις και λέξεις, οι νέοι μεταδίδουν μηνύματα διάκρισης από τις παλιότερες γενιές, εκφράζουν αμφισβήτηση αρχών και αξιών, καθώς πιστεύουν πως ο λόγος των ηλικιωμένων είναι παλιομοδίτικος και ξεπερασμένος.

Ο όρος γλώσσα των νέων δηλώνει το σύνολο των γλωσσικών φαινομένων που χαρακτηρίζουν την επικοινωνία των νέων μεταξύ τους. Παρά τον χαρακτηρισμό “γλώσσα”, η γλώσσα των νέων δεν είναι ένα αυτοτελές γλωσσικό σύστημα, αλλά μια “κοινωνιόλεκτος” [sociolect], δηλαδή ένας τρόπος ομιλίας με λεξιλογικά, πραγματολογικά και δομικά χαρακτηριστικά που χρησιμοποιείται υπό ορισμένες συνθήκες επικοινωνίας και είναι μέρος της γλωσσικής συνείδησης μιας κοινότητας. Η κοινωνική βάση της γλώσσας των νέων είναι η “παρέα”, το δίκτυο των συνομηλίκων. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει μια ενιαία γλώσσα των νέων, αλλά ένα σύνολο από επιμέρους τρόπους ομιλίας με κοινές τάσεις διαμόρφωσης και κοινά γλωσσικά στοιχεία. Είναι γνωστό ότι, γλώσσα της κάθε γενιάς δεν παραμένει ποτέ ίδια με τη γλώσσα της προηγούμενης ή της επόμενη.

Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου νεανικού λεξιλογίου υπήρξε ανέκαθεν πάγια τακτική της νέας γενιάς, κάτι που έγινε μαζικό φαινόμενο από τα τέλη του 20ου αιώνα, εξ αιτίας, κυρίως της αυξανόμενης οικονομικής και πολιτιστικής ανεξαρτησίας των νέων στις σύγχρονες κοινωνίες, αλλά και της επιρροής της αγγλοαμερικανικής κουλτούρας στην ελληνική κοινωνία. Στις μέρες μας που όλο και περισσότερα παιδιά και νεαροί έφηβοι έχουν από πολύ μικρή ηλικία πρόσβαση στα social media, βλέπε Facebook, TikTok, Instagram, η επικοινωνία τους έχει αρχίσει να αλλάζει, χρησιμοποιώντας όλο και λιγότερες ‘’κανονικές λέξεις της γλώσσας μας. Απαντούν συνήθως μονολεκτικά, δεν επεξηγούν  αυτό που λένε, δεν κουβεντιάζουν θέματα πέρα από ότι βλέπουν στα social media καθώς μόνο εκεί βρίσκουν ενδιαφέρον. Οι λέξεις που αποτελούν τον κώδικα επικοινωνίας των νέων, είναι σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένες από την τριβή της νεολαίας με το διαδίκτυο, και ιδιαίτερα με τα social media, τις μουσικές και τηλεοπτικές τους προσλαμβάνουσες, αλλά και την προσαρμογή και παραλλαγή της αργκό της προηγούμενης από αυτούς γενιάς.

Έρευνες, βέβαια, δείχνουν πως, πλέον, η γλώσσα των νέων είναι γνωστή σε όλους, ακόμα και σε άτομα άνω των 30 ετών, με μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να τη μιλά, προσπαθώντας να προσελκύσουν τους νέους και να αποτελούν και αυτοί με τη σειρά τους μέρος ενός νεανικού κοινού. Παράλληλα, παρατηρείται πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ενηλίκων που μιλούν την γλώσσα των νέων είναι οι γυναίκες και τα άτομα που είναι απόφοιτοι Λυκείου και Πανεπιστημίου. Μεγάλο ποσοστό επίσης των δασκάλων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει φανεί ότι μιλά αυτή τη γλώσσα των νέων, με σκοπό να τους προσελκύσει το ενδιαφέρον.

Ποιες είναι λοιπόν οι πιο συνηθισμένες λέξεις και εκφράσεις που χρησιμοποιούν οι νέοι στις μέρες μας για να διαφοροποιούνται από τους μεγαλύτερους;

Ας δούμε μερικά παραδείγματα που σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει.

Εκφράσεις όπως «παίξε μπάλα», «ρε μπρο», «WTF», «LOL», «παίκτη μου», «ψηλέ μου», «τι φάση», «γίναμε», «τσιλ», «jesus», «έκανα diss», «beef» κ.ά. είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που επιλέγει να χρησιμοποιεί καθημερινά η σημερινή νεολαία, προκαλώντας άλλοτε τη συμπάθεια και την αποδοχή και άλλοτε την κριτική και – εν πολλοίς – επικριτική στάση των επιστημόνων και μεγάλου μέρους της κοινωνίας.

Το έχω! = Ναι, το μπορώ/το γνωρίζω/μου φαίνεται καλή ιδέα. Σημαίνει, επίσης, είμαι καταπληκτικός: «Το ‘χεις, λέμε!» Συνώνυμο του παλιότερου «Είσαι θεός/-ά!» και του ακόμη παλιότερου «Σκίζεις!».

Δεν της το ‘χα = Δεν την είχα ικανή για κάτι τέτοιο…

Δεν υπάρχει! = Είναι απίστευτο, τρελό, καταπληκτικό. Το χρησιμοποιούμε και ως υπερθετικό για πρόσωπα: «Καλά, δεν υπάρχεις, μιλάμε!»

Ο,τι να ‘ναι = Χρησιμοποιείται πάρα πολύ και με διάφορες αφορμές, αλλά και χωρίς αφορμή· δηλώνει την ασυνεννοησία, την ανοργανωσιά. Ως χαρακτηρισμός προσώπου δηλώνει κάποιον που είναι στον κόσμο του: «Ο τύπος είναι ό,τι να ‘ναι!» Ανάμεσα σε παρέες, παίρνει και την έννοια του «Δε βαριέσαι» ή του «Ας πάει και το παλιάμπελο»: «Είδαμε μαραθώνιο “True Blood” όλο το Σάββατο! – Καλά, ό,τι να ‘ναι!» ή «Τι λέτε; Τρία επεισόδια έμειναν, να τα δούμε; – Καλά, ό,τι να ‘ναι!»

Δεν την παλεύω = Δεν μπορώ, δεν αντέχω άλλο, δεν «το ‘χω».

Έφαγα χι, έριξα χι = Απόρριψη, χυλόπιτα, διακοπή διπλωματικών σχέσεων: «Δεν με ξέρει καλά εμένα, θα φάει ένα χι που θα είναι όλο δικό του!»

Tagαρω : Ρήμα ύψιστης σημασίας για τους κάτω των 18. Σημαίνει «κάνω tag»,αναφέρω το όνομα κάποιου στη δημοσίευση μου στο TikTok ή στο Insta έτσι ώστε να ειδοποιηθεί και να το δει,γιατι τον/την άφορα.

Οτκ : Γράφεται “Οτκ” και προφέρεται “Ο-του-κου”.Ειναι συντομογραφία του “Ο,τι καλύτερο”.

Βιβλιογραφία:

Η γλώσσα των νέων

http://www.komvos.edu.gr/glwssa/odigos/thema_b9/THEMA_PDF.pdf

https://www.eleftheria.gr/%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7/item/240733.html

https://www.iekdelta360.gr/i-glossa-ton-neon-chriseis-kriseis-kai-epikriseis

https://daltonsmom4.blogspot.com/2021/03/2_28.html?fbclid=IwAR28OAjhnkP0KAOSJv7A1cx92V6PS7PP5BIjM55qwGMmI6DOeKdMOhiUdKI&m=1

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories