Το γνωστό παιδικό, ο Γουίνι το αρκουδάκι, έχει μεγαλώσει πολλές γενιές παιδιών ήδη από το 1926, το έτος που κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο από τον Α. Α. Milne, και στην συνέχεια με τα επεισόδια κινουμένων σχεδίων. Υπάρχουν κάποιες θεωρίες που υποστηρίζουν πως το γνωστό παιδικό αναπαριστά διάφορες ψυχικές ασθένειες, όμως είναι απλά μεταγενέστερες παρατηρήσεις ειδικών ψυχικής υγείας, που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ από τον συγγραφέα. Ο ίδιος ήθελε απλά να αποτυπώσει με την πένα του ένα αίσθημα νοσταλγίας για την αθωότητα των εποχών πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι χαρακτήρες δεν παρουσιάζουν καθαρά συμπτώματα που μπορούν να οδηγήσουν σε διάγνωση, αλλά εμφανίζουν κάποιες συμπεριφορές που τείνουν προς συγκεκριμένες διαταραχές. Σε καμία περίπτωση άτομα που παρουσιάζουν τις παρακάτω συμπεριφορές δεν πρέπει να διαγιγνώσκονται αυθαίρετα.
- Γουίνι: χαρακτηριστικά Διαταραχής Υπερφαγίας
Ο ήρωας παρατηρείται να τρώει πάντα μέλι και να θέλει ακόμα περισσότερο. Μιλάει συνέχεια για την επιθυμία του να φάει και παρουσιάζεται να προσπαθεί να την ικανοποιήσει με κάθε τρόπο. Ακόμα, τρώει σε μεγάλες ποσότητες παρόλο που μπορεί να μην πεινάει τόσο, και έχει μαζί του πάντα το χαρακτηριστικό βαζάκι του με το μέλι.
- Γουρουνάκι: χαρακτηριστικά Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής
Το μικρό γουρουνάκι φαίνεται να είναι ο χαρακτήρας που ανησυχεί και αγχώνεται σε υπερβολικό βαθμό, και του είναι δύσκολο να ελέγξει το συναίσθημα που το κατακλύζει. Σκέφτεται συνέχεια, ώστε να εξαντλήσει όλα τα πιθανά σενάρια, δηλαδή να είναι προετοιμασμένο για κάθε πιθανή περίπτωση και να αγχωθεί λιγότερο όταν συμβεί. Επικεντρώνεται στα αρνητικά που έγιναν ή μπορεί να συμβούν, τρέμει συνεχώς από τον φόβο του και τραυλίζει όταν μιλάει, συμπεριφορά που δείχνει πόσο τρομαγμένο και ταραγμένο είναι.
- Τίγρης: χαρακτηριστικά Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
Ο ενθουσιώδης αυτός ήρωας φαίνεται να έχει τον τύπο της ΔΕΠΥ που συνδυάζει συμπτώματα απροσεξίας και υπερκινητικότητας. Χοροπηδάει συνεχώς, δεν μπορεί να κάτσει στην ίδια θέση για πολλή ώρα και πάντα παρουσιάζεται να απασχολείται με κάτι (υπερκινητικότητα). Επιπρόσθετα, όταν μιλάει αλλάζει συνεχώς θέμα, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, ούτε να εστιάσει την προσοχή του σε κάτι για πολλή ώρα (απροσεξία).
- Γκαρής: χαρακτηριστικά Δυσθυμίας
Η Δυσθυμία, που συχνά καταγράφεται και ως Χρόνια Κατάθλιψη, έχει βασικό σύμπτωμα την καταθλιπτική διάθεση στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, για τις περισσότερες μέρες, για τουλάχιστόν 2 χρόνια. Ο Γκαρής παρουσιάζεται μονίμως με καταθλιπτική και πεσμένη διάθεση, και ανησυχία. Φαίνεται πως έχει αποδεχτεί την κατάσταση που βρίσκεται και δεν προσπαθεί να την αλλάξει βλέποντας τα θετικά, καθώς εστιάζει μόνο στα αρνητικά γεγονότα.
- Λαγός: χαρακτηριστικά Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής (OCD)
Ο χαρακτήρας αυτός θέλει να είναι όλα τα πράγματα σε μια σειρά και συμμαζεμένα, αλλιώς νιώθει ότι κάτι θα πάει στραβά. Το σπίτι του και ο κήπος του είναι πάντα σε τάξη, παρουσιάζεται συνεχώς να καθαρίζει, και πιστεύει πως όλα τα αντικείμενα έχουν μια θέση, και όταν κάποιος τα χαλάει, νευριάζει.
- Κουκουβάγια: χαρακτηριστικά Δυσλεξίας
Η Κουκουβάγια θεωρείται πως έχει δυσλεξία και απώλεια βραχύχρονης μνήμης, καθώς ξεχνάει πράγματα μόλις τα πει. Όσον αφορά το κομμάτι της δυσλεξίας, δεν είναι καλή στην ανάγνωση και στην ορθογραφία, και μπερδεύει λέξεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα την λέξη “school” (σχολείο), που την διάβασε ως “skull” (κρανίο).
- Κάγκου και Ρω: χαρακτηριστικά Κοινωνικής Αγχώδους Διαταραχής (Κοινωνική Φοβία)
Η μαμά καγκουρό είναι υπερπροστατευτική με τον γιο της, δεν τον αφήνει να παίρνει αποφάσεις και θέλει να τον έχει συνέχεια στο μάρσιπο για να τον «προστατέψει» από τις κοινωνικές συναναστροφές, συμπεριφορές που παραπέμπουν σε Κοινωνική Φοβία. Πολλοί θεωρούν πως ο Ρω, το μικρό καγκουρό, έχει συμπτώματα αυτισμού, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να το υποστηρίξουν. Το πιθανότερο είναι να έχει και ο Ρω κάποια στοιχεία της Κοινωνικής φοβίας, αφού μεγαλώνει σε ένα τέτοιο υπερπροστατευτικό πλαίσιο.
- Κρίστοφερ Ρόμπιν: χαρακτηριστικά Σχιζοφρένειας
Οι περισσότερες εκτιμήσεις που κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει παρουσιάζουν τον Κρίστοφερ Ρόμπιν να έχει Σχιζοφρένεια και όλοι οι ήρωες του παιδικού να είναι αποκύημα της φαντασίας του, που αντιπροσωπεύουν κομμάτια και πλευρές της δικιάς του προσωπικότητας, και «εμφανίζονται» ανάλογα με την διάθεσή του.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
American Psychiatric Association, APA. (2015). Διαγνωστικά στοιχεία από DSM-5. Ελλάδα: Ιατρικές εκδόσεις Λίτσας