Γιατί ξεχνάμε τα όνειρα μας;
Γιατί ξεχνάμε τα όνειρα μας;

Γιατί ξεχνάμε τα όνειρα μας;


Οι περισσότεροι ξεχνάμε τα όνειρα μας με το που ξυπνήσουμε, συχνά νομίζουμε ότι τα θυμόμαστε αποσπασματικά -ενώ ήταν μεγαλύτερα-.  Ελάχιστα είναι τα όνειρα που θυμόμαστε ζωντανά και για πολύ καιρό. Πολλοί θεωρούν ότι δεν βλέπουν όνειρα ωστόσο κάνουν λάθος καθώς ΟΛΟΙ ονειρευόμαστε. Ίσως, τα απωθούν γιατί τους προξενούν πόνο ή δεν θέλουν να έρθουν σε άμεση επαφή με το Ασυνείδητο τους, θα έλεγε Φρόυντ.

Όμως ποιοι είναι οι λόγοι που τα ξεχνάμε; Τι συμβαίνει και κάποια από τα όνειρα μας μένουν αναλλοίωτα στον χρόνο ενώ  κάποια ξεχνιούνται μόλις ξυπνήσουμε;

Ο Φρόυντ στο πρώτο του, και πιο γνωστό βιβλίο, «Ερμηνεία των Ονείρων» διατυπώνει τους λόγους σύμφωνα με την οπτική του.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι τις «αδύναμε» αναμνήσεις μας τις ξεχνάμε ακόμα και στην καθημερινή μας ζωή (άγρυπνη). Αυτό συμβαίνει γιατί ορισμένες καθημερινές ασχολίες μας δεν ξεπερνούν έναν ορισμένο βαθμό (ουδό) ψυχικής διέγερσης και έτσι δεν καταγράφονται στην μακρόχρονη μνήμη μας. Με αυτόν τον τρόπο πολλά από τα όνειρα μας δεν είναι αρκετά “ζωηρά” για να καταγραφούν.

Ακόμη, αναφέρει πως αν κάτι συνδυαστεί με άλλες σκέψεις ή συνειρμούς καταγράφεται πιο εύκολα. Επί παραδείγματι, ένας στίχος τραγουδιού αποτυπώνεται καλύτερα σε συνδυασμό με την μουσική και την φωνή του καλλιτέχνη. Αν αλλάξουμε σειρά στις λέξεις αυτού του στίχου δεν θα διατηρηθεί εύκολα στην μνήμη. Τα όνειρα είναι κατά κύριο λόγο συγκεχυμένα και άτακτα επομένως θα λέγαμε πως μοιάζουν με διαλυμένες προτάσεις μιας πρότασης (ο εκάστοτε θεραπευτής εκπαιδεύεται για να προσπαθήσει να τα συνδέσει και να φτάσει «μέσω της βασιλικής οδού (όνειρα) στο Ασυνείδητο»).

Ένας ακόμη λόγος που αναφέρετε από τον ιδρυτή της Ψυχανάλυσης, είναι πως η προσοχή μας αιχμαλωτίζεται από τις αισθήσεις που έχουμε με το που ξυπνάμε καθιστώντας δυσχερές στις ονειρικές εικόνες να αποτυπωθούν. Μάλιστα, χαρακτηρίζει «έφοδο» την ξαφνική εισροή των αισθήσεων μας με το ξύπνημα δηλώνοντας την δυσκολία για συγκράτηση του ονειρικού περιεχομένου.

Τέλος, δεν θα μπορούσε να παραληφθεί το γεγονός πως όσο οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για τα όνειρα τους, τόσο πιο δύσκολο κάνουν το να τα θυμούνται. Έχει βρεθεί πως κάποιος που μελετά τα όνειρα τείνει να τα θυμάται συχνότερα.

Για να κλείσω με κάτι θετικό, υπάρχουν τεχνικές ανάμνησης του ονείρου μέσα στην μέρα. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε έχοντας μια αισθητήρια αντίληψη που θίγει το -ξεχασμένο- όνειρο. Δηλαδή, αν ακούσουμε έναν ήχο, μια φράση ή δούμε μια εικόνα που ταυτίζεται με ένα στοιχείο του ονείρου, ο διάσημος διανοητής αναφέρει, πως θα επιτευχθεί η ανάμνηση του.

Συμπερασματικά, πάντα υπάρχει τρόπος να τα θυμάστε αν το θελήσετε!

Εικόνες: www.google.gr

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com