Η Γενικευμένη-Αγχώδης Διαταραχή (ΓΑΔ) ανήκει στην κατηγορία των Διαταραχών Άγχους και αποτελεί μία ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από έντονη ανησυχία του ατόμου για σχεδόν όλες τις δραστηριότητες της ζωής του. Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών DSM- 5, η ΓΑΔ εντοπίζεται όταν το άτομο παρουσιάζει υπερβολική ανησυχία για περισσότερες από μια ημέρες σε περίοδο 6 μηνών τουλάχιστον.
Άτομα με ΓΑΔ δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής, διότι δεν μπορούν να ελέγξουν την ανησυχία που προέρχεται από το έντονο άγχος καθώς και την διάχυτη αρνητική διάθεση. Η αιτία για την ανησυχία που νιώθουν δεν μπορεί να εντοπιστεί συχνά, για παράδειγμα μπορεί να πιστεύουν ότι κάτι κακό θα συμβεί χωρίς να συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ή να σκέφτονται συνέχεια ότι μπορεί να χαλάσει το αμάξι τους, σε αυτές τις περιπτώσεις, το άτομο συνήθως φοβάται ότι δεν θα μπορεί να διαχειριστεί μελλοντικές καταστάσεις αν συμβεί κάτι άσχημο.
Συμπτωματολογία
Κύρια συμπτώματα αποτελούν η δυσκολία συγκέντρωσης, η εύκολη κόπωση, η νευρικότητα και η ευερεθιστότητα και ως σωματικά συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος, μυϊκή ένταση, μυϊκούς πόνους, δυσκολία στην κατάποση, τρέμουλο, συσπάσεις, ευερεθιστότητα, εφίδρωση, ναυτία, ζαλάδα, συχνές επισκέψεις στη τουαλέτα, και εξάψεις.
Αιτιοπαθολογία
Δεν έχει βρεθεί ακόμη μια έγκυρη αιτία για την Γενικευμένη-Αγχώδη Διαταραχή, υπάρχουν ωστόσο διάφορες αναφορές ότι υπάρχει 20 με 40 τοις εκατό κληρονομικότητα, φαίνεται ότι το να έχει κάποιος έναν συγγενή με φοβία, αυξάνει την πιθανότητα να παρουσιάσει και ο ίδιος κάποια φοβία. Ωστόσο δεν αποκλείεται κάποια προβλήματα όπως ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα γενικευμένου άγχους.
Θεραπεία
Όπως αναφέρθηκε τα άτομα με ΓΑΔ ανησυχούν συχνά για ασήμαντα πράγματα αλλά και για ζητήματα όπως οι σχέσεις τους, η υγεία τους, τα οικονομικά τους, αλλά ο βαθμός ανησυχίας ξεπερνάει τα όρια σε σχέση με τους περισσότερους από τους υπόλοιπους ανθρώπους που δεν νιώθουν ανησυχία σε τέτοιο βαθμό. Η Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ) είναι μιας βραχείας μορφής ψυχοθεραπεία για την ΓΑΔ που περιέχει διάφορες τεχνικές με τις οποίες το άτομο αντιλαμβάνεται ότι οι υπερβολικές αντιδράσεις του τον επηρεάζουν σε διάφορους τομείς και θα ήταν καλό να αντιμετωπίσει τις αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές και στο να εντοπίσουν την πηγή της ενόχλησης.
Είναι απαραίτητο λοιπόν να απευθυνόμαστε σε έναν ιδικό ψυχικής υγείας ώστε να αφήσουμε πίσω μας οτιδήποτε μας εμποδίζει στη ζωή και να δώσουμε στον εαυτό μας μια καλύτερη ‘’ευκαιρία’’ να ανταπεξέλθει σε όλα όσα επιθυμεί.
Βιβλιογραφία
Kring, A., Gerald, D., Neale, J., Johnson, L. (2010). Ψυχοπαθολογία, Αθήνα: Gutenberg.
Γκοτζαμάνης, Κ. (2015). Διαγνωστικά κριτήρια από DSM-5. Αθήνα: Λίτσας Ιατρικές Εκδόσεις.
Χριστοδούλου Τέσσα, Αγχώδεις Διαταραχές. iatronet.Agxos.gr, Αγχώδεις Διαταραχές, ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΓΧΩΔΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ.