Οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς στην ψυχική υγεία των πληγέντων

Οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς στην ψυχική υγεία των πληγέντων


Το έτος 2021 αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δύσκολα που έχουν περάσει για τη χώρα μας. Η Ελλάδα όπως και όλος ο κόσμος βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό αντιμέτωπη με την αόρατη απειλή του κορωνοϊού.Έπειτα από 6 μήνες συνεχούς καραντίνας το καλοκαίρι που διανύουμε αποτελεί την μοναδική ευκαιρία για τους ανθρώπους να επανέλθουν έστω και για λίγο στην κανονικότητα την οποία είχαν ξεχάσει και να πάρουν μια ανάσα ευχαρίστησης και ευεξίας από τις καλοκαιρινές διακοπές. Παρ’ όλα αυτά, μέσα στην ψυχική κόπωση που νιώθουν λόγω της υφιστάμενης κατάστασης και της αβεβαιότητας για το αύριο, έρχονται αντιμέτωποι με την αποτρόπαιη εικόνα της πυρκαγιάς, καθώς και με ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Οι πυρκαγιές έχουν πάντα ολέθριες συνέπειες για τις ζωές των ανθρώπων που πλήττονται από αυτές. Φέτος το καλοκαίρι η φωτιά επεκτάθηκε σε πολλές περιοχές της χώρας με πάρα πολλούς ανθρώπουςνα μένουν χωρίς κατοικία και χωρίς είδη πρώτης ανάγκης. Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι: πόσο κακό κάνει στην ψυχική υγεία των πληγέντων η πυρκαγιά ; Η τραγωδία της πυρκαγιάς καθώς και οι δυσχερείς συνθήκες στις οποίες βρίσκονται οι κάτοικοι των περιοχών που κάηκαν αποτελούν ιδιαίτερα Στρεσογόνους παράγοντες ενώ για κάποιους μπορεί να συνιστούν ακόμα και Τραύμα. Τα άτομα που έχουν εκτεθεί στο βίαιο και απειλητικό γεγονός της φωτιάς νιώθουν απέραντη θλίψη και στενοχώρια για τις περιουσίες και τα σπίτια που έχασαν ή για τους ανθρώπους τους που κάηκαν (όπως συνέβη στην πυρκαγιά στο Μάτι). Επίσης, το ηθικό τους είναι καταρρακωμένο και πιστεύουν ότι δύσκολα θα ξαναχτίσουν τη ζωή τους από την αρχή.

Εικόνα από τη φωτιά στην Εύβοια

Στην χειρότερη περίπτωση η έκθεση στην ψυχοφθόρα εμπειρία της πυρκαγιάς μπορεί να προκαλέσει Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες στους πληγέντες (ΔΜΣ). Σύμφωνα με το Διαγνωστικό Στατιστικό Εγχειρίδιο DSM-5, όταν το άτομο βιώνει το ίδιο ένα τραυματικό γεγονός που απειλεί τη ζωή του ή ακόμα κι όταν είναι παρατηρητής στο γεγονός ενώ συμβαίνει σε κάποιον άλλον μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα ΔΜΣ (όπως να έχει αρνητική διάθεση, να επιθυμεί να αποφύγει συγκεκριμένα μέρη, να βιώνει κατάθλιψη ή υπερδιέγερση).Είναι σημαντικό να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι καίριο ρόλο στις επιπτώσεις που θα έχει η πυρκαγιά στον ψυχισμό των ανθρώπων διαδραματίζει η ψυχική ανθεκτικότητα του καθενός. Η ψυχική ανθεκτικότητα αναφέρεται στην ικανότητα των ατόμων να ξεπερνούν δύσκολες καταστάσεις και να βγαίνουν σχετικά αλώβητοι από αυτές. Είναι σαφές ότι άτομα με αυξημένη ψυχική ανθεκτικότητα θα μπορέσουν να νικήσουν πιο εύκολα τις δυσκολίες που επιφέρει η φωτιά.

Συνοψίζοντας, οι πυρκαγιές πάντα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα στην ψυχή των ατόμων. Η πιο ουσιαστική συμβολή για να ανταπεξέλθουν τα άτομα σε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν είναι η βοήθεια από όλους τους ανθρώπους που δεν έχουν πληγεί από τη φωτιά, καθώς και η παροχή των απαραίτητων μέσων (υλικά αγαθά και ψυχολογική υποστήριξη) από το κράτος και τους τοπικούς φορείς.

 

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories