Ως ενσυναίσθηση ορίζεται η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση την οποία βιώνει το άτομο, σε συνδυασμό με την κατανόηση της συμπεριφοράς που επιδεικνύει. Πόσο σημαντική είναι η ενσυναίσθηση ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας;
Χωρίς απαραίτητα να υπάρχει η λεκτική επικοινωνία μπορεί να δείξει κανείς την ταύτιση αυτή. Συχνά, ένα βλέμμα ή ένα νεύμα είναι αρκετά για να «στείλουν» το κατάλληλο μήνυμα στον δέκτη. Βαθιά επικοινωνιακή διαδικασία, χαρακτηρίζεται εναλλακτικά ο όρος ενσυναίσθηση και όχι άδικα αφού έχει ως θεμέλιο την κατανόηση της συμπεριφοράς, της αντίδρασης, των κινήτρων και των επιθυμιών του παιδιού. Ουσιαστικά, η ικανότητα αυτή μας κάνει να συναισθανόμαστε ΜΕ το παιδί και όχι ΓΙΑ το παιδί. Μπορεί , για παράδειγμα, το παιδί να κλαίει γιατί φοβάται το σκοτάδι αλλά εσείς να μην αναγνωρίζετε ουσιαστικά τον φόβο αυτό, πιστεύοντας πως είναι ένα πείσμα του παιδιού, ή πως το κάνει για να σας τραβήξει την προσοχή, ή να θεωρούμε παράλογο τον φόβο αυτό.
Εναλλακτικά, θα ήταν πιο ωφέλιμο να γίνει μια συζήτηση με το παιδί για το εκάστοτε αντικείμενο του φόβου, προκειμένου να εντοπίσετε από κοινού την αιτία και να καταφέρετε σταδιακά να το αντιμετωπίσετε, στηρίζοντας το παιδί στην προσπάθειά του. Γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα παραπάνω, πως το παιδί εάν δει από εσάς κατανόηση, θα αισθανθεί πως του δίνεται χώρος για πιο βαθιά έκφραση συναισθημάτων, χωρίς κάποιος να το κατακρίνει και να το κατηγορεί για τον τρόπο που συμπεριφέρεται. Αυτό, πέρα από το γεγονός ότι βοηθά στην ανάπτυξη ενός ισχυρού δεσμού ανάμεσα σε εσάς και στο παιδί, το ίδιο αισθάνεται αποδεκτό, συνεπώς καλλιεργείται και η αυτοεκτίμησή του. Νιώθει πιο σίγουρο για τον εαυτό του, αφού γίνεται προσπάθεια από τους γονείς να αιτιολογηθεί η συμπεριφορά του.
Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά έχουν εκ γενετής την ικανότητα να ταυτίζονται συναισθηματικά , συνεπώς, σε συνδυασμό με τα κατάλληλα ερεθίσματα θα αναπτυχθεί σωστά. Μπορεί , δηλαδή, ένα παιδί νηπιακής ηλικίας να μην αναγνωρίζει τα δικά του συναισθήματα αλλά μπορεί να αναγνωρίσει τα συναισθήματα των άλλων, αρχίζοντας, λόγου χάρη, να κλαίει και εκείνο, μόλις δει τον φίλο του να ξεσπά σε κλάματα.
Σημαντικό είναι, οι γονείς να μην ξεχνούν πως έχουν βρεθεί στην θέση των παιδιών τους και πως η κατανόηση των συναισθημάτων τους είναι ισχυρό θεμέλιο για μια υγιή σχέση.