Εκφοβισμός στην Εργασία: Ανάλυση του Mobbing, των Κινήτρων και των Επιδράσεών του
Πηγή:iforinterview.com

Εκφοβισμός στην Εργασία: Ανάλυση του Mobbing, των Κινήτρων και των Επιδράσεών του

Ο ορισμός και η Φύση του Mobbing στην Εργασία

Το mobbing, γνωστό και ως εκφοβισμός στον εργασιακό χώρο, είναι ένα διαδεδομένο πρόβλημα στη σύγχρονη επαγγελματική ζωή. Πέρα από τις ορατές συνέπειες που υφίστανται τα θύματα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον ορισμό και τη φύση του φαινομένου, προκειμένου να αναδείξουμε τα βαθύτερα κίνητρα που οδηγούν σε αυτήν την άσχημη συμπεριφορά.

Ο Ορισμός του Mobbing:

Το mobbing, επίσης γνωστό ως εργασιακή παρενόχληση, αναφέρεται σε μια αρνητική συμπεριφορά που εκδηλώνεται σε ένα εργασιακό περιβάλλον, όπου ένα άτομο ή μια ομάδα άλλων ατόμων προκαλεί συνεχείς αρνητικές επιπτώσεις σε έναν άλλο συνάδελφο. Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει ψυχολογική, συναισθηματική ή ακόμα και φυσική κακοποίηση, που μπορεί να οδηγήσει σε ανασφάλεια, στρες και απώλεια αυτοπεποίθησης στον πληγέντα. Το mobbing είναι σοβαρό φαινόμενο που απαιτεί αντιμετώπιση και προστασία του εργαζόμενου, καθώς μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία του ατόμου.

Στο πλαίσιο αυτού του άρθρου, θα εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά του mobbing, ενώ θα επικεντρωθούμε στην ανάλυση των κινητήρων που ωθούν άτομα να ασκούν αυτήν την επιβλαβή συμπεριφορά.

Μοτίβα του Mobbing: Ανασκόπηση και Ανάλυση

1. Ανταγωνιστικό Περιβάλλον:

Σε επαγγελματικά περιβάλλοντα με έντονο ανταγωνισμό, η ατμόσφαιρα μπορεί να γίνει επιβλαβής, διεγείροντας πρακτικές mobbing, όπως η απομόνωση ή η αποκλειστικότητα. Ορισμένοι εργαζόμενοι μπορεί να υιοθετήσουν ανήθικες συμπεριφορές προκειμένου να αναδείξουν την ικανότητά τους ή να επιβεβαιώσουν τη θέση τους στον εργασιακό χώρο.

2. Ιεραρχία και Ανισότητες

Σε περιβάλλοντα με έντονη ιεραρχία, οι ομάδες με λιγότερη εξουσία ενδέχεται να είναι εκτεθειμένες σε αδικίες και επιθέσεις από ανώτερους. Οι ανισότητες στην εξουσία και στις ευκαιρίες μπορούν να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας.

3. Στερεότυπα και Διακρίσεις

Οι προκαταλήψεις που βασίζονται στο φύλο, την εθνικότητα ή άλλα χαρακτηριστικά μπορούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα όπου οι άνθρωποι κρίνονται ή εκτιμώνται λιγότερο ικανοί λόγω της ταυτότητάς τους. Αυτό το περιβάλλον δημιουργεί μια βάση για τον εκφοβισμό, καθώς ενισχύει τις υπάρχουσες ανισότητες και διακρίσεις. Σε μια εποχή όπου οι διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους πρέπει να αντιλαμβάνονται ως πλούτος και όχι ως αδυναμία, η ανοχή και η κατανόηση πρέπει να αποτελούν τον κανόνα.

4. Ανεπαρκής Διαχείριση

Η έλλειψη διαφάνειας και η ανεπάρκεια μηχανισμών για τη διευθέτηση συγκρούσεων δημιουργούν ένα έδαφος ευνοϊκό για τον εκφοβισμό. Η δημιουργία διαφανών μηχανισμών που επιτρέπουν στους εργαζομένους να εκφράζουν ανησυχίες τους και να αντιμετωπίζονται δίκαια είναι ουσιώδες. Η έλλειψη αυτών των μηχανισμών δημιουργεί ένα κενό που γεμίζει εύκολα με την αρνητική ενέργεια του mobbing.

Επιπτώσεις στο Θύμα

Τα θύματα του mobbing αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν ψυχολογική επιβάρυνση, επιπτώσεις στη σωματική υγεία και μειωμένη επαγγελματική απόδοση.

1.Ψυχολογική Επιβάρυνση

• Άγχος: Η συνεχής αβεβαιότητα και ο φόβος των επιθέσεων δημιουργούν ένα σύννεφο άγχους, οδηγώντας σε σωματικές ενοχλήσεις όπως πονοκέφαλοι ή προβλήματα ύπνου.

• Κατάθλιψη: Η αίσθηση αδικίας και η απομόνωση δημιουργούν πεδίο κατάθλιψης, με το άτομο να νιώθει ότι δεν είναι ασφαλές.

• Απώλεια Αυτοεκτίμησης

Ο εκφοβισμός μειώνει την αυτοεκτίμηση του ατόμου.

2.Σωματική Υγεία

• Αυξημένο Επίπεδο Στρες

Η συνεχής έκθεση σε απειλητικό περιβάλλον οδηγεί σε αυξημένο στρες, που μπορεί να προκαλέσει σωματικά προβλήματα.

• Προβλήματα Ύπνου

Η κακή μεταχείριση επηρεάζει τον ύπνο, με δυσκολίες και μειωμένη αντοχή την επόμενη ημέρα.

• Αυξημένος Κίνδυνος Καρδιαγγειακών Παθήσεων

Το ψυχολογικό άγχος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

3. Επαγγελματική Απόδοση

• Συχνές Διακυμάνσεις στη Συγκέντρωση

Η πίεση οδηγεί σε συχνές διακυμάνσεις στη συγκέντρωση και την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών καθηκόντων.

• Μειωμένη Παραγωγικότητα

 Η ανησυχία και το στρες μειώνουν την παραγωγικότητα του ατόμου.

• Επιδείνωση Σχέσεων Συνεργασίας

 Ο εκφοβισμός δημιουργεί αρνητικό κλίμα στον εργασιακό χώρο και επηρεάζει τις σχέσεις συνεργασίας.

 

Πηγή:supportworker.hmu.gr

Συμπεράσματα

Η κατανόηση και η αντιμετώπιση του εκφοβισμού στην εργασία απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, τη διοίκηση και τους εργαζομένους. Μέσω της δημιουργίας υγιών εργασιακών περιβαλλόντων, της προαγωγής ανοικτής επικοινωνίας και της αμοιβαίας υποστήριξης, μπορούμε να δημιουργήσουμε εργασιακά περιβάλλοντα όπου ο καθένας νιώθει ασφάλεια και εκτίμηση.

“Πριν διαγνώσεις τον εαυτό σου με κατάθλιψη ή χαμηλή αυτοπεποίθηση, βεβαιώσου πως δεν περιστοιχίζεσαι από λάθος ανθρώπους.” – Γουίλιαμ Φορντ Γκίμπσον

 

  1. Βιβλιογραφία:
    • Einarsen, S., Hoel, H., Zapf, D., & Cooper, C.(2011)”Bullying and Harassment in the Workplace: Developments in Theory, Research, and Practice”. CRC Press.
  2. • Namie, G., & Namie, R. (2003). “Bullyproof yourself at work: Personal strategies to stop the hurt from harassment.” Career Press.
  3. • Leymann, H. (1990). “Mobbing and psychological terror at workplaces.” Violence and Victims.
  4. • Zapf, D., & Einarsen, S. (2005). “Mobbing at work: Escalated conflicts in organizations.” Counterproductive Work Behavior: Investigations of Actors and Targets.
  5. • Salin, D. (2003). “Ways of explaining workplace bullying: A review of enabling, motivating and precipitating structures and processes in the work environment.” Human Relations.

Επιμέλεια άρθρου: Τυρλή Αικατερίνη

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Ιωάννα Τρυφωνοπούλου
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com