_______________________________________________________________________________
Πώς οι έφηβοι αντιμετωπίζουν τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους και γιατί η σεξουαλική αγωγή θεωρείται «απαγορευμένο» θέμα ακόμα και σήμερα;
Αγόρια και κορίτσια από την ηλικία των 11-12(αγόρια) και 13-14(κορίτσια) αρχίζουν να βιώνουν πρωτόγνωρες αλλαγές στο σώμα και στην συμπεριφορά τους απέναντι στο άλλο φύλο. Η σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων επηρεάζεται άμεσα από τις πεποιθήσεις των γονέων τους και του κοινωνικού πλαισίου στο οποίο μεγαλώνουν. Οι παρέες συνομηλίκων, επίσης, μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των σεξουαλικών απόψεων και συμπεριφορών.
Τα αγόρια ξεκινούν νωρίτερα, σε σχέση με τα κορίτσια να ανακαλύπτουν το σώμα τους. Αρχίζουν να βλέπουν το άλλο φύλο «ερωτικά». Τα κορίτσια, από την άλλη, υποδέχονται την πρώτη τους περίοδο, βιώνουν περισσότερες αλλαγές στον σωματότυπo τους, πράγμα που, καθόλου σπάνια, τα οδηγεί σε ανασφάλειες και χαμηλή αυτοπεποίθηση.
Τα αγόρια παρατηρούν ωρίμανση στην φωνή τους η οποία ονομάζεται εφηβοφωνία. Η φωνή τους, δηλαδή, γίνεται πιο βραχνή και πιο «αντρική». Έντονη είναι και η τριχοφυΐα που ξεκινά από τα χέρια και τα πόδια και συναντάται τελικά και στο πρόσωπο. Πολύ συχνό φαινόμενο είναι η απότομη ανάπτυξη των αγοριών, για παράδειγμα, η απότομη αύξηση του ύψους τους στην εφηβεία. Τα κορίτσια βλέπουν το στήθος τους να μεγαλώνει, την έμμηνο ρύση τους να κάνει την εμφάνιση της αλλά και αυτά βιώνουν ανεπιθύμητη, εδώ θα λέγαμε, τριχοφυΐα. Η ακμή στα κορίτσια είναι ακόμη ένα σημάδι της εφηβείας τους, το οποίο μάλιστα μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό.
Παρόλο που οι εποχές έχουν αλλάξει και θέματα σεξουαλικότητας έχουν αρχίσει πλέον να συζητιούνται χωρίς ιδιαίτερα ταμπού, το θέμα της σεξουαλικής αγωγής στην Ελλάδα παραμένει αμελητέο και ελάχιστα γίνονται αναφορές για αυτό στα σχολεία αλλά και από τους γονείς στα παιδιά. Οι γονείς, τα σχολεία, η κοινωνία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι οργανισμοί υγείας έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν και να πληροφορούν τους νέους για την υγιή σεξουαλική συμπεριφορά. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει πιο επιτακτική η χρήση του προφυλακτικού από τους εφήβους και κατ’ επέκταση να μειωθούν οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Οι έφηβοι, πολλές φορές, λόγω άγνοιας αλλά και επιπολαιότητας συνάπτουν σχέσεις και προχωρούν σε σεξουαλικές σχέσεις χωρίς να το θέλουν πραγματικά. Επηρεάζονται άμεσα από τις παρέες των συνομηλίκων τους και προβαίνουν σε πράξεις που μπορούν να αποβούν τραυματικές για αυτούς στο μέλλον. Τα κορίτσια στην εφηβεία μπορεί να επηρεαστούν από τον σύντροφο τους και να προχωρήσουν σε πράξη παρά την θέληση τους για να μην τον απογοητεύσουν ή να μην τον «χάσουν». Οι γονείς έχουν υποχρέωση, πρώτοι από όλους, να μαθαίνουν στα παιδιά τους για τις υγιείς ερωτικές και σεξουαλικές σχέσεις.
Βιβλιογραφία:
– https://www.tandfonline.com/toc/csed20/0/0
-Ψυχολογία της εφηβικής ηλικίας, John C. Coleman