Διεκτικητικότητα είναι η ικανότητα του ατόμου να υπερασπίζεται τα ατομικά του δικαιώματα εκφράζοντας τις σκέψεις,τα συναισθήματα και τα πιστεύω του με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα των άλλων.
Εύλογα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα είδος επικοινωνίας. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο που βοηθά ώστε να υπάρχουν περισσότερες ισότημες σχέσεις. Το άτομο που δεν είναι διεκδικητικό στην ζωή του διατηρεί συνήθως παθητική στάση και ενδέχεται να κατακλύζεται από αρνητικά συναισθήματα όπως ενοχές, θυμό αλλά και δυσαρέσκεια προς τους άλλους.Πως θα καταλάβει κάποιος αν επιδεικνύει διεκδικητική συμπεριφορά; Το ερώτημα που θα πρέπει να θέσει κάνεις στον εαυτό του είναι απλό.
Κάθε φορά που προσπαθείς να εκφράσεις την άποψή σου, «κάνεις πίσω», προσπαθείς να επιβάλλεσαι στους άλλους ή εκφράζεσαι ελεύθερα σεβόμενος τα δικαιώματα και τις ανάγκες και των δύο πλευρών; Στην πρώτη περίπτωση η συμπεριφορά χαρακτηρίζεται πολύ περισσότερο απο παθητικότητα παρά από διεκδικητικότητα. Αυτήν την συναντάμε στην δεύτερη περίπτωση κατά την οποία το άτομο προσπαθεί να «κατατροπώσει» τον άλλον ώστε να μην βρεθεί «από κάτω». Ωστόσο αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς περιγράφει ένα είδος επικοινωνίας που παραβιάζει τα δικαιώματα των αλλων.
Μην φοβάσαι να ανοιχτείς και να εκφράσεις τις επιθυμίες σου, άκουσε με προσοχή τον συνομιλητή σου, διατήρησε τον αυτοέλεγχο σε περίπτωση που διαφωνείτε και παραδέξου τα λάθη σου. Αναθεώρησε. Ζήτα συγνώμη και μην προσπαθείς πάντα να δικαιολογείσαι. Με τις ειλικρινείς, ευθείες και αυθόρμητες διεκδικήσεις αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις, η προσβολή των άλλων και η συναισθηματική απομόνωση, ξοδεύοντας έτσι την ενέργεια σου παραγωγικά. Εφαρμόζοντας διεκδικητική συμπεριφορά θα νιώσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση αλλά και αυτοσεβασμό την ίδια στιγμή. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης συμπεριφοράς είναι έμμεσα καθώς θα παρατηρήσεις κι εσύ πως ο απέναντι σου θ αρχίσει πλέον να σε σέβεται περισσότερο ενώ η επιτυχία σου σ’αυτά που επιδιώκεις θα είναι συχνότερη.
Η διεκδικητικότητα είναι μια εκμαθημένη συμπεριφορά και τρόπος σκέψης, γι αυτό και ο καθένας από εμάς έχει την ευκαιρία να την αποκτήσει,μέσω της εκπαίδευσης. Πριν την εκπαίδευση όμως, μήπως θα έπρεπε να αναρωτηθείς μέσα σου για τους λόγους που σε έχουν εμποδίσει έως τώρα στην απόκτηση της πολύτιμης αυτής ικανότητας…;