Ψtalk: ”Δεν μπορώ να διαχειριστώ τα νεύρα μου”
Ψtalk: ”Δεν μπορώ να διαχειριστώ τα νεύρα μου”

Ψtalk: ”Δεν μπορώ να διαχειριστώ τα νεύρα μου”

Έχω ένα πρόβλημα. Δεν μπορώ να διαχειριστώ τα νεύρα μου, τί μου προτείνετε να κάνω;

Από την: Ανδριάνα


Αγαπημένη μας Ανδριάνα,

Ευχαριστούμε πολύ για το μοίρασμά σου. Το πρόβλημα που μας καταθέτεις είναι η αδυναμία σου να διαχειριστείς τα νεύρα σου. Και μας ρωτάς τι σου προτείνουμε να κάνεις.

Αρχικά, θα πρέπει να δεις από πού προέρχονται αυτά τα νεύρα. Προσπάθησε να κάνεις ένα βήμα πίσω και να δεις, αν τα νεύρα αυτά αφορούν σε συγκεκριμένες συνθήκες κι αν σχετίζονται με συγκεκριμένα πρόσωπα ή αν έρχονται σχεδόν από το πουθενά, χωρίς δηλαδή καμία προφανή αιτία. Η αυτό-παρατήρηση αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία για να την φέρεις εις πέρας μόνη σου, κι ενδεχομένως να χρειαστείς υποστήριξη την οποία και θα βρεις μέσα στη θεραπευτική σχέση.

Αν λοιπόν τα νεύρα σου αφορούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις, θα μπορέσεις να αναγνωρίσεις αυτές τις πηγές, καθώς και τις αιτίες που συνδέονται με αυτές. Έτσι, με τη βοήθεια του θεραπευτή ή της θεραπεύτριάς σου, θα μπορέσεις να βρεις νέους τρόπους να σχετίζεσαι με τα πρόσωπα αυτά και νέους τρόπους να υπάρχεις μέσα στις καταστάσεις αυτές.

Αν πάλι δεν υπάρχουν τέτοιες συγκεκριμένες πηγές, οι οποίες να σχετίζονται με τις εκρήξεις θυμού που έχεις και αδυνατείς να διαχειριστείς, τότε ενδεχομένως να πρόκειται για έναν πιο γενικευμένο και παγιωμένο τρόπο με τον οποίο ο εαυτός σου έχει μάθει να λειτουργεί.

Αν συμβαίνει αυτό το ενδεχόμενο, τότε και πάλι μέσα στη θεραπευτική σου σχέση θα μπορέσεις να γνωρίσεις αυτόν τον τρόπο με τον οποίο ο εαυτός σου λειτουργεί, να νιώσεις οικειότητα και αποδοχή για αυτόν και να μπορέσεις ενδεχομένως να βρεις νέους τρόπους να λειτουργείς, πιο ταιριαστούς ίσως με το σημείο στο οποίο βρίσκεσαι.

Μην ξεχνάς πως ο θυμός είναι ένα συναίσθημα, δευτερεύον όπως ονομάζεται από τους επιστήμονες της ψυχολογίας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πίσω από αυτό συγκαλύπτεται ένα ευρύ φάσμα άλλων συναισθημάτων, τα οποία χρειάζεται να αναγνωρίσεις και να φροντίσεις. Απογοήτευση, ματαίωση, θλίψη, κενό, αδυναμία, λύπη, ζήλια, φόβος, μίσος, άγχος, ντροπή, είναι μερικά μόνο από τα συναισθήματα που μπορεί να συσσωρεύονται πίσω από αυτό το θυμό, και να εκφράζονται μέσα από τις εκρήξεις σου. Ίσως τελικά αυτές οι εκρήξεις να έχουν πολλά να σου πουν για το ποιά είσαι αλλά και για το ποιά θέλεις να γίνεις!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com