BULLYING: ΟΙ ΠΙΟ ΑΚΡΑΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αναρτήθηκε από το www.istockphoto.com

BULLYING: ΟΙ ΠΙΟ ΑΚΡΑΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Το bullying αποτελεί αιτία για ένα μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από αυτό που καταγράφεται, λόγω του ότι πολλά περιστατικά δεν καταγράφονται. Χιλιάδες άνθρωποι κατάφεραν να αντέξουν τη σκληρή λεκτική και σωματική βία, όχι όμως απαραίτητα το τραύμα και τις συνέπειές του όπως είναι το άγχος και οι φοβίες. Bullying(εκφοβισμός) είναι μία επιθετική συμπεριφορά, σωματική, λεκτική, ψυχολογική, ή και κοινωνική, που εκδηλώνεται απρόκλητα, σκόπιμα και επαναλαμβανόμενα σε οποιοδήποτε χώρο, όπως στο σχολείο, στον εργασιακό χώρο ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο εκφοβισμός ανάλογα τα μέσα που χρησιμοποιεί ο επιτιθέμενος για να βλάψει το θύμα, παίρνει διάφορες μορφές. Έτσι διακρίνουμε τους εξής τύπους εκφοβισμού:

  1. τον άμεσο ή σωματικό εκφοβισμό (physical bullying) , εδώ ο επιτιθέμενος χρησιμοποιεί φυσική βία, όπως: γρονθοκοπήματα, κλωτσιές, σπρωξίματα, καθώς και κλοπή ή φθορά της ατομικής ιδιοκτησίας.
  2. το λεκτικό εκφοβισμό (verbal bullying) ο επιτιθέμενος ενοχλεί κατ’επανάληψη το θύμα , χρησιμοποιώντας βρισιές, χλευασμούς, κ.λπ
  3. τον έμμεσο ή κοινωνικό εκφοβισμό (indirect,social,relational bullying) σε αυτή τη μορφή εκφοβισμού, έχουμε την απομόνωση του θύματος και τον αποκλεισμό του από μία ομάδα.
  4. τον εκβιασμό( extortion) εδώ ο επιτιθέμενος ή οι επιτιθέμενοι με απειλές και εκβιασμούς εξαναγκάζουν το θύμα να τους παραδώσει κάτι ( φαγητό, χαρτζιλίκι…)
  5. τον οπτικό εκφοβισμό( visual bullying) 
  6. τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό(cyberbullying) 
  7. το σεξουαλικό εκφοβισμό(sexual bullying) 
  8. το ρατσιστικό εκφοβισμό(racial bullying)

Ο εκφοβισμός έχει πολλές μορφές. Ο καθένας μπορεί να γίνει το θύμα κάποια στιγμή στη ζωή του. Η παρενόχληση μπορεί να ξεκινήσει από το οτιδήποτε, όπως το χρώμα του δέρματος, το σχήμα του κεφαλιού, της μύτης, από το τρόπο ομιλίας, από το βάρος, από το αν φορά κάποιος γυαλιά, από τη καταγωγή απο τη σεξουαλικότητα. Υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις. Ωστόσο, εμείς θα αναφέρουμε τις πιο σημαντικές περιπτώσεις εκφοβισμού στην Ελλάδα. Η αρχή έγινε με την υπόθεση του Άλεξ Μεσχισβίλι στη Βέροια. Ο Άλεξ ήταν θύμα εκφοβισμού με την πιο τραγική κατάληξη. Το 2006 τα ίχνη του χάνονται. Μια παρέα από 5 συνομηλίκους του τον κυνήγησαν, τον χτύπησαν μέχρι θανάτου και εξαφάνισαν το πτώμα. Η δεύτερη περίπτωση που σόκαρε το πανελλήνιο ήταν αυτή της εξαφάνισης του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Οι πληροφορίες που ήρθαν στο φώς της δημοσιότητας για αυτά που περνούσε στην Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων όλο αυτό το διάστημα ο άτυχος νεαρός συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Η τρίτη περίπτωση είναι αυτή της 22χρονης φοιτήτριας Σταυρούλας Κοεμτζή, η οποία αυτοκτόνησε , πέφτοντας από τις φοιτητικές εστίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, τον Νοέμβριο του 2017. Ο λόγος που η νεαρή φοιτήτρια έβαλε τέλος στη ζωή της ήταν ο διαδικτυακός εκφοβισμός και ο εκβιασμός με ένα ροζ βίντεο, που η ίδια δεν άντεξε. Τέλος, στην Αμάρυνθο Ευβοίας, μία 16χρονη μαθήτρια με καταγωγή από τη Βουλγαρία, έπεσε θύμα βιασμού και βιντεοσκόπησης του εν λόγω περιστατικού μέσα στις τουαλέτες του σχολείου της. Και αυτά είναι μερικά απο τα περιστατικά που δημοσιοποίηθηκαν τα τελευταία χρόνια. Πόσα ακόμα;

Κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται με το μίσος και τη βία εγγεγραμμένα μέσα του , ούτε με προκαταλήψεις και στερεότυπα. Αυτά διαμορφώνονται στην πορεία της ενήλικης ζωής, ξεκινώντας από την οικογένεια και το σχολείο. Η λύση στο πρόβλημα είναι να αναγνωρίσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ως αδιαμφισβήτητο αναφαίρετο δικαίωμα ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΏΠΩΝ. Ας μη ριζώσουμε άλλο τον φόβο, το μίσος και τον παρτακισμό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Βέργου,Ν & Αντωνιάδη, Κ. 2009

2. Βραδέλης, Σ., Κουκλάκη, 0. & Χαραλαμπάκης, Μ. 2006

3. Smith, P.K., Cowie, H., Olafsson R.F & Liefooghe A.P,D. (2002). Definitions of bullying: A comparison of terms used and age and gender differences in a fourteen country international comparison. Child Development, 73, 1119-1113.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com