Ξεκινώντας το κείμενο, θα ήταν ενδιαφέρον να το προσεγγίσουμε με έναν τρόπο ως ΄΄τροφή΄΄ για σκέψη, διότι η έννοια της αυτοεκτίμησης αν κατανοηθεί πλήρως και με συνείδηση, θα αλλάξει πολύ τον τρόπο σκέψης μας. Αρχικά λοιπόν η αυτοεκτίμηση ως μία έννοια που αναφέρεται στην συνολική εικόνα που έχουμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας, ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία στην ουσία από την στιγμή που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και σκεφτόμαστε για αυτόν. Η αυτοεκτίμηση αποτελεί τις σκέψεις μας σχετικά με τις ικανότητές μας, με τα χαρίσματά μας και την εξωτερική μας εμφάνιση και συνδέεται άρρηκτα με τα συναισθήματα τα οποία είναι το αποτέλεσμα των σκέψεών μας.
Πιο συγκεκριμένα, ένα άτομο που χαρακτηρίζεται από χαμηλή αυτοεκτίμηση, έχει αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό του με αποτέλεσμα να καταλήγει στο να μην βλέπει καθαρά τα ταλέντα και τις ικανότητές του. Τις περισσότερες φορές αρκείται στα λίγα διότι η διεκδίκηση όσων μπορεί να καταφέρει, σταματάει εξαιτίας αυτών των αρνητικών σκέψεων.
Δεν είμαστε οι σκέψεις μας, αυτή η φράση μου θεωρώ ότι αποτελεί παράδειγμα των όσων αναφέρθηκαν για τις σκέψεις, θα ήταν σκόπιμο να αντιληφθούμε πως το μυαλό μας πολλές φορές επηρεάζει τα συναισθήματα και κατόπιν την συμπεριφορά μας. Ίσως θα ήταν καλό να μην ‘’ακούμε’’ αυτές τις φωνές που μόνο πίσω μας πηγαίνουν.
Επιπλέον, η αυτοεκτίμηση επηρεάζει και άλλες πτυχές μας όσον αφορά τα συναισθήματα και την συμπεριφορά μας, και το παρόν κείμενο δεν αποδίδει πλήρως στον ορισμό ούτε παρέχει ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό άρθρο για να πάρει κανείς κάποιες πληροφορίες. Ο σκοπός του παρόντος κειμένου είναι να βάλει σε σκέψη έστω και ένα άτομο για την αξία που έχει ο καθένας μας ξεχωριστά και δεν ωφελεί το να ακολουθούμε αυτές τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας.
Η απόκτηση της εμπιστοσύνης και του σεβασμού για τον εαυτό μας είναι ένας πρώτος δρόμος για να πιστέψουμε σε εμάς.
Βιβλιογραφία
Τι είναι η αυτοεκτίμηση και πώς μπορούμε να την ενισχύσουμε, Νικολία Ζωμένου, psychologynow.gr, 3 Φεβρουαρίου 2021.