Η ασεξουαλικότητα είναι ένα είδος σεξουαλικού προσανατολισμού, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη αν όχι απούσα σεξουαλική επιθυμία. Ενώ οι ετεροφυλόφιλοι έλκονται από άτομα του άλλου φύλου και οι ομοφυλόφιλοι από άτομα του ίδιου φύλου, οι ασεξουαλικοί δεν έλκονται από κανένα άλλο άτομο ανεξαρτήτως φύλου. Τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποια βήματα ώστε να γίνει γνωστό τι είναι ασέξουαλ. Υπάρχουν λοιπόν, διάφοροι τύποι ασεξουαλικότητας, κάποιοι είναι πρόθυμοι στη ιδέα της ρομαντικής σχέσης ίσως μελλοντικά και του γάμου αλλά με διαπραγμάτευση όσο αφορά το κομμάτι του σεξ. Σίγουρα για εκείνους που θέλουν να γίνουν γονείς είναι σημαντικός παράγοντας η ύπαρξη του σεξ αλλά εξίσου σημαντικός είναι και για τα άτομα που το θέλουν απλά ως πράξη. Άλλοι δεν έχουν την ανάγκη του ρομαντισμού και της σχέσης βιώνουν την ευτυχία μέσα από άλλα πράγματα. Υπάρχει συχνά η απορία ως προς τους ασεξουαλικούς πως ζουν χωρίς αυτό. Με αδιάκριτες ερωτήσεις και λάθος θεωρίες,αν κάνουν σεξ κρυφά ή μια δοκιμή θα τους αλλάξει γνώμη.
Αυτόματα λοιπόν ο άνθρωπος που βιώνει τέτοια αντιμετώπιση από τον περίγυρο θα απορήσει και ο ίδιος μήπως κάνει κάτι λάθος. Δεν θα μπορέσει να μιλήσει για αυτό ανοιχτά, να πει τις σκέψεις του, πως το ανακάλυψε, πως το βιώνει. Μπαίνει ένας τοίχος απομόνωσης ως προς την διαφορετικότητα. Πρέπει να είναι αποδεκτό ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός κάθε ατόμου είναι κάτι τόσο απλό όσο ο καφές, άλλοι τον προτιμούν σκέτο άλλοι με ζάχαρη. Δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε ταμπέλες σε αυτό που δεν ξέρουμε ή δεν μας εκφράζει. Η ελευθέρια είναι για όλους. Οι ασεξουαλικοί δεν διαφέρουν από τον υπόλοιπο κόσμο. Έχουν εξίσου ενδιαφέροντα, χόμπι, δουλειά, φίλους και ερωτικούς συντρόφους με τον τρόπο που επιθυμούν. Mπορεί να κριθεί η ασεξουαλικότητα ως διαταραχή; Δεν δίδεται η διάγνωση της διαταραχής ως προς τα ασεξουαλικά άτομα. Αρκετοί πιστεύουν πως τα ασεξουαλικά άτομα δεν μπορούν να νιώσουν τίποτα, ούτε έρωτα ούτε αγάπη. Αυτό φυσικά δεν ισχύει, νιώθουν έντονα συναισθήματα εξίσου με όλους τους άλλους. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει σωματική έλξη για κάποιο άτομο μόνο όταν αναπτύσσουν μεγάλο συναισθηματικό δέσιμο μαζί του. Τότε θα θελήσουν να κάνουν σεξ, ανεξαρτήτως εμφάνισης (και πολλές φορές φύλου) του άλλου ατόμου.Τα τελευταία 15 χρόνια μεγαλώνει και το ενδιαφέρον των ειδικών καθώς στατιστικά, ασέξουαλ είναι το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ακόμα όμως δεν είναι ξεκάθαρο για όλους τους ειδικούς αν οι ασέξουαλ συνειδήτα απέχουν από την σεξουαλική επαφή ή κάποιοι θα ήθελαν έστω και μια φορά στη ζωή τους να δοκιμάσουν όμως άλλοι παράγοντες τους περιορίζουν. Πιθανολογούν ότι ίσως ένα μερίδιο ανθρώπων ξεκινάει αποχή από το σεξ λόγω άγχους στη καθημερινότητα. Η ψυχολογία τους είναι κακή τα ανθρώπινα ένστικτα καταπιέζονται αφόρητα. Ωστόσο συνετό θα ήταν οποιαδήποτε ενημέρωση πάνω σε τέτοια θέματα να γίνεται από ειδικούς και όχι από το ίντερνετ, αρκετοί έψαξαν να δουν τι τους συμβαίνει και πανικοβλήθηκαν νομίζοντας ότι έχουν κάτι σοβαρό. Η άγνοια δεν είναι ντροπή, είναι χρέος μας να ενημερωνόμαστε και να είμαστε πρόθυμοι να γνωρίσουμε και να δεχτούμε το καινούριο που θα υφίσταται πάντα στον κόσμο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Varcarolis, E. M., & Halter, M. J. (2013). Essentials of psychiatric mental health nursing. A Communication Approachto evidence-based care. 2nd ed. St. Louis: Elsevier Inc. Andersson.
K. (2010). We have a name of something I felt all my life: Discovering and explaining asexuality (Unpublished thesis). Lund University.