Amber Alert
Αναρτήθηκε από το www.istockphoto.com

Amber Alert


Το Amber Alert (ακρωνύμιο: «America’s Missing: Broadcast Emergency Response») θεσμοθετήθηκε ως σύστημα προειδοποίησης, το 1996, στην πολιτεία του Τέξας των ΗΠΑ, όταν άλλο ένα έγκλημα θα λάμβανε χώρα, αυτή τη φορά σε βάρος της 9χρονης Amber Rene Haggerman.

Η Amber απήχθη από έναν άνδρα με μαύρο φορτηγάκι, όσο έκανε ποδήλατο, μέσα σε οκτώ λεπτά, από την ώρα που έφυγε από το σπίτι της, μέχρι την ώρα που ο αδερφός της δεν την έβρισκε και έφτασε στο σημείο με τον παππού της. Τις αρχές είχε ειδοποιήσει ένας γείτονας, ο οποίος είδε την αρπαγή και την μικρή Amber να αντιστέκεται στον άγνωστο άνδρα.

Σχεδόν τέσσερις μέρες μετά από την εξαφάνισή της, βρέθηκε σε χαντάκι, κοντά σε ένα ρυάκι λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο της απαγωγής. Η ανήλικη ήταν γυμνή και φορούσε μόνο μια κάλτσα. Το σώμα της βρεχόταν συνεχώς από το τρεχούμενο νερό, λόγω καταιγίδας, γεγονός που δεν είχε αφήσει στοιχεία και αποτυπώματα του δράστη.

Η ιατροδικαστική εξέταση ανέδειξε ότι ο απαγωγέας την κράτησε ζωντανή δύο μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων την κακοποίησε σεξουαλικά. Στη συνέχεια, της έκοψε τον λαιμό και την πέταξε στο ρυάκι. Ο βιαστής και δολοφόνος του παιδιού, δεν εντοπίστηκε έως σήμερα.

Μετά τον θάνατο της Amber, οι γονείς της άρχισαν να πιέζουν το νομοθετικό σώμα του Τέξας, να υιοθετήσει αυστηρότερους νόμους για την προστασία των παιδιών. Τελικά, ο Bill Clinton, υπέγραψε νέα τροπολογία για αυστηρότερη νομοθεσία κατά των εγκλημάτων εις βάρος παιδιών.

Η υπόθεση έλαβε μεγάλη δημοσιότητα. Κάποια στιγμή, η Diana Simon, κάλεσε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό και ρώτησε το εξής:

Από τη στιγμή που η αμερικανική τηλεόραση βγάζει έκτακτα δελτία καιρού για να προειδοποιήσει τους πολίτες, διακόπτωντας τη ροή του προγράμματος και προκαλώντας την προσοχή όλων, γιατί να μην κάνει το ίδιο και για την εξαφάνιση ενός παιδιού;

Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα του σήματος και δόθηκε έμφαση στη δημιουργία ενός δικτύου εντοπισμού, καθιστώντας ξεκάθαρη τη σημασία του χρόνου και της άμεσης ενημέρωσης, στις εξαφανίσεις ανηλίκων. Το σήμα του AMBER ALERT εφαρμόστηκε πρώτη φορά στο Ντάλας. Σιγά σιγά εξαπλώθηκε σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σήμα κινδύνου για τα ανήλικα παιδιά εντάχθηκε στην τηλεόραση, τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο, σε τοπικούς οργανισμούς, σε μέσα μεταφοράς, σε πινακίδες στους δρόμους, στο διαδίκτυο, ακόμα και σε συσκευασίες προϊόντων, ώστε να ενημερώνεται άμεσα το ευρύ κοινό. Πλέον εφαρμόζεται και σε 21 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων είναι το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σλοβακία.

Στην Ελλάδα, το AMBER ALERT Θεσμοθετήθηκε από το 2003 και εκδίδεται κατόπιν αποφάσεως της εντεταλμένης διωκτικής αρχής. Επισήμως παρουσιάστηκε στη χώρα μας στις 25 Μαΐου του 2007 με πρωτοβουλία του «Του Χαμόγελου του Παιδιού» και συνίσταται στην άμεση και συντονισμένη συνεργασία τόσο του «Χαμόγελου του Παιδιού» όσο και αρμόδιων κρατικών φορέων, όπως η ΕΛ.ΑΣ., το Πυροσβεστικό και το Λιμενικό Σώμα, αλλά και πιστοποιημένοι εθελοντικοί φορείς, όπως η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και την Ομάδα Έρευνας & Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» με τη συμμετοχή και πιστοποιημένων Κυνοφιλικών Ομάδων.

Βιβλιογραφία:

The Abduction and brutal slaying of Amber Hagerman. Η ανάκτηση έγινε 16/10/2020. medium.com/@truecrimetimesblog/the-abduction-and-brutal-slaying-of-amber-hagerman-.

www.hamogelo.gr/gr/el/eksafanismena-paidia:ambert-alert-hellas. H ανάκτηση έγινε 16/10/2020.

amberalert.ojp.gov. H ανάκτηση έγινε 16/10/2020.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com