Πώς θα αντιμετωπίσω την φοβία μου για τα αεροπλάνα;
Male passenger sits on his suitcase on an airfield runway and covers his head in his hands. He looks tired and frustrated. Perhaps his plane got cancelled or delayed. Perhaps he missed his plane. Sun shines in the background where an airplane takes off.

Πώς θα αντιμετωπίσω την φοβία μου για τα αεροπλάνα;


Δεν είναι στη φύση του ανθρώπου να πετάει, οπότε είναι απολύτως λογικό, πολλοί άνθρωποι να κατακλύζονται από στρες και άγχος, όταν πρόκειται να ταξιδέψουν με αεροπλάνο.

Στους περισσότερους ανθρώπους αρέσουν τα ταξίδια και να γνωρίζουν νέους τόπους και πολιτισμούς. Όμως, το ταξίδι με το αεροπλάνο είναι μια εμπειρία που προκαλεί στρες και άγχος στους περισσότερους ανθρώπους, και δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι τρέμουν τις πτήσεις. Προκαλείται δυσφορία και δυσαρέσκεια με την στενότητα του χώρου, τις φάσεις της απογείωσης και της προσγείωσης, τις αναταράξεις, την πολυκοσμία, τα μικρόβια, το ύψος στο οποίο πετάει το αεροπλάνο, την έλλειψη ελέγχου, κά.

Τις φοβίες μας πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε με τη βοήθεια των ειδικών, όμως υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας!

Η γνώση είναι δύναμη. Κάθε μέρα γίνονται χιλιάδες πτήσεις, οι οποίες καταλήγουν στον προορισμό τους με ασφάλεια, και δεν μαθαίνουμε τίποτα για αυτές. Το μόνο που ακούμε στα νέα είναι τα τραγικά δυστυχήματα. Κι όμως, μέσα από αυτά και την μελέτη τους, το αεροπλάνο έχει εξελιχθεί ως το πλέον ασφαλές μέσο μετακίνησης. Μπορούμε λοιπόν να συλλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αεροπλάνο και την λειτουργία του, τη μηχανική των πτήσεων, την εκπαίδευση των πιλότων, και την νομοθεσία που σχετίζεται με την ασφάλεια των πτήσεων.

Το ίντερνετ παρέχει πληροφορίες για τα πάντα, οπότε εύκολα μπορούμε να μάθουμε για αυτή την υπέροχα πολύπλοκη μηχανή που λέγεται αεροπλάνο. Μπορούμε ακόμα και να μιλήσουμε με ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο της αεροπορίας: πιλότους, μηχανικούς αεροσκαφών, αεροσυνοδούς, οι οποίοι θα εξηγήσουν τις διάφορες φάσεις της πτήσης, τις αναταράξεις, τις αντοχές των αεροπλάνων, τις διαδικασίες και τις πολυάριθμες δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν.

Η προετοιμασία είναι το κλειδί για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οπότε η συλλογή πληροφοριών μπορεί να βοηθήσει στην εκλογίκευση της πτήσης και στη μείωση της ανησυχίας.

Μέσα στο αεροπλάνο, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν, να περάσει η στρεσογόνα πτήση, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα κι ανώδυνα.

Μια συζήτηση με το πλήρωμα καμπίνας, το οποίο είναι εκπαιδευμένο για να διαχειρίζεται καταστάσεις κρίσεων και έκτακτης ανάγκης, μπορεί να βοηθήσει πολύ. Μπαίνοντας λοιπόν στο αεροπλάνο, μπορούμε να ενημερώσουμε το πλήρωμα για την φοβία μας. Έτσι θα είναι ενήμεροι και θα σπεύσουν να μας καθησυχάσουν σε περίπτωση αναταράξεων, για παράδειγμα. Δουλειά τους είναι η άνεση αλλά κυρίως η ασφάλεια των επιβατών και της πτήσης και είναι εκπαιδευμένοι ακόμα και για παροχή πρώτων βοηθειών. Σε κάθε περίπτωση, κάθε φορά που νιώθεις ότι κάτι ίσως πάει στραβά, κοίτα το πλήρωμα καμπίνας. Αν είναι χαλαροί, όλα είναι καλά!

Για να περάσει ο χρόνος γρήγορα και ευχάριστα και να αποσπάσουμε την προσοχή μας από την πτήση κι όσα μας φοβίζουν, μπορούμε να έχουμε μαζί την αγαπημένη μας μουσική, το αγαπημένο μας βιβλίο ή μια ταινία που μας χαλαρώνει ή μας κάνει να γελάμε και να ξεχνιόμαστε, ή να πιάσουμε κουβέντα με τον διπλανό μας. Ακόμα και ασκήσεις διαλογισμού, εφόσον είμαστε εξοικειωμένοι με αυτή την πρακτική, μπορεί να φανούν χρήσιμες.

Η αλήθεια είναι πως ένας από τους παράγοντες που προκαλούν την φοβία για τα αεροπλάνα σχετίζεται με την έλλειψη ελέγχου της κατάστασης. Μπορούμε όμως να διαλέξουμε τη θέση μας κι έτσι να νιώθουμε πιο άνετα. Κάποιοι επιβάτες επιθυμούν να βλέπουν τι γίνεται έξω, σε τι κατάσταση είναι τα φτερά, οι κινητήρες για να βεβαιωθούν ότι όλα είναι καλά ή να χαζεύουν τη θάλασσα, τα δάση, τις πόλεις για να ξεχαστούν. Σε αυτή την περίπτωση, μια θέση στο παράθυρο είναι η καλύτερη.

Άλλοι επιβάτες, δεν θέλουν να βλέπουν τι γίνεται έξω, ή θέλουν να έχουν την αίσθηση ότι μπορούν να σηκωθούν εύκολα ή να φύγουν πιο γρήγορα σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί το αεροπλάνο. Μια θέση στον διάδρομο είναι πιο κατάλληλη, σε αυτή την περίπτωση. Σε καμία περίπτωση όμως, άτομα που φοβούνται τα αεροπλάνα δεν πρέπει να καθήσουν σε έξοδο κινδύνου. Η ευθύνη που έρχεται με την έξοδο κινδύνου μπορεί να στρεσάρει ακόμα και κάποιον επιβάτη που νιώθει άνετα στο αεροπλάνο. Ακόμα κι αν τυχαία καθίσουμε εκεί, μπορούμε να ζητήσουμε από το πλήρωμα να μας αλλάξει θέση. Είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, και δεν μπορούν να επιβάλουν σε κάποιον που δεν το επιθυμεί να καθίσει στις συγκεκριμένες θέσεις, ειδικά σε εξόδους- παράθυρα, όπου ενδέχεται να χρειαστεί ο ίδιος ο επιβάτης να ανοίξει την έξοδο και να βοηθήσει στην εκκένωση του αεροπλάνου.

Καλό θα ήταν να αποφύγουμε το αλκοόλ ή τον καφέ. Όχι μόνο δεν θα μας ηρεμήσουν, αλλά δεν βοηθούν και στην ενυδάτωση του σώματος, η οποία είναι απαραίτητη στο αεροπλάνο. Εάν επιθυμούμε να πιούμε λίγο κρασί για να χαλαρώσουμε, καλό είναι να περιοριστούμε σε ένα ποτήρι και επουδενί δεν πρέπει να  καταναλώνουμε αλκοόλ σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά ή ηρεμιστικά φάρμακα.

Εάν η φοβία είναι πραγματικά σοβαρή και παραλύουμε ακόμα και στη σκέψη του αεροπλάνου, τότε το ιδανικότερο είναι να δούμε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ο οποίος θα μας βοηθήσει στην αντιμετώπισή της και  ενδεχωμένως να συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή.

Κάποια sites για να σε βοηθήσουν να ενημερωθείς:

https://www.easa.europa.eu/light

https://www.ntsb.gov/Pages/default.aspx

https://www.faa.gov/

https://www.icao.int/Pages/default.aspx

https://www.psycom.net/aerophobia-fear-of-flying/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/expert-answers/antidepressants-and-alcohol/faq-20058231

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories