Ψtalk: “Ο σύντροφος μου είναι χρήστης ουσιών και δεν δέχεται βοήθεια. Δεν έχω άλλο κουράγιο”

Ψtalk: “Ο σύντροφος μου είναι χρήστης ουσιών και δεν δέχεται βοήθεια. Δεν έχω άλλο κουράγιο”

Βρίσκομαι σε έναν γάμο τοξικό που δεν τολμάω να κανω κάποιο λαθος συνέχεια με προσβάλει! Aνακάλυψα πως είναι χρήστης ναρκωτικών! Βοήθεια όμως δεν δέχεται! Ούτε συζήτηση μπορώ να κάνω μαζί του γιατί καταλήγει με φωνές και δεν έχω άλλο κουράγιο

Από τον/την: Κατερίνα


Αγαπημένη μου Κατερίνα,

Αρχικά θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που μοιράστηκες μαζί μας την ιστορία σου. Το θέμα της χρήσης ουσιών είναι ένα μεγάλο θέμα προς συζήτηση. Γι’ αυτό πάμε να τα δούμε ένα-ένα, μαζί.

Ξεκινώντας θα ήθελα να σου πω ότι η παραδοχή πως βρισκόμαστε σε έναν τοξικό γάμο που μας βασανίζει αλλά και το ότι ο σύντροφός μας είναι χρήστης ουσιών θέλει μεγάλη ωριμότητα και θάρρος. Καταλαβαίνω ότι έχεις φτάσει σε κάποια όρια απέναντι στην συμπεριφορά του συζύγου σου. Σε αυτό το σημείο, πριν προχωρήσω στον συλλογισμό μου, αισθάνομαι την ανάγκη να σου πω πως όσο και να θέλεις να βοηθήσεις τον άνθρωπό σου, εάν νοιώθεις ότι απειλείσαι ή κινδυνεύεις μέσα σε αυτή τη σχέση, πρέπει πρώτα να απευθυνθείς σε κάποια δομή για τη δική σου προστασία για να μπορέσεις έπειτα να βοηθήσεις και τον ίδιο.

Από το μήνυμά σου, συμπεραίνω πως έχεις πάρει μία ενεργητική στάση και δεν κάθεσαι αμέτοχη και παθητική απέναντι στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο σύζυγός σου. Αυτή είναι μία στάση την οποία πρέπει να διατηρήσεις. Όσο ο σύντροφος ενός χρήστη παραμένει παθητικός, τόσο δίνει τον χώρο στον εθισμό να αναπτυχθεί. Όμως, είναι πολύ λογικό το να μην υπάρχει ακόμη η δυνατότητα ο σύντροφός σου να κάνει το επόμενο βήμα. Ο εθισμός είναι κάτι το ντροπιαστικό. Έτσι, οι χρήστες δύσκολα παραδέχονται τον εθισμό τους. Χρειάζεται διαρκής ενεργητικότητα και πίεση, έως ότου ο χρήστης να παραδεχθεί την κατάστασή του. Αυτή ακριβώς η παραδοχή είναι και το πρώτο βήμα για την αποκατάστασή του.

Οπότε, ακόμη και αν αυτή τη στιγμή σου φαίνεται σαν να πηγαίνουν χαμένες όλες σου οι προσπάθειες, στην πραγματικότητα ήδη έχεις προκαλέσει στον σύντροφό σου έναν πρώτο προβληματισμό.Όπως λοιπόν καταλαβαίνεις, όλη αυτή η ένταση που ο σύντροφός σου προκαλεί, οι προσβολές που δέχεσαι και το τοξικό κλίμα, είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της χρήσης. Το ότι εσύ του επισήμανες τον εθισμό του, τον αναγκάζει να «ξεβολευτεί», να μπει σε μία διαδικασία να παραδεχθεί κάτι που είναι δύσκολο και ντροπιαστικό για τον εαυτό του. Αυτό βέβαια, έχει ως αποτέλεσμα το να σηκώνει άμυνες, για να υπερασπίσει τον εαυτό του, φωνάζοντας ακόμη περισσότερο, προσβάλλοντάς σε ακόμη χειρότερα. Είπαμε λοιπόν πως, εάν θες να τον βοηθήσεις, θα πρέπει να επιμείνεις στο να μην κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, ώστε να παραδεχθεί τον εθισμό του και να απευθυνθεί σε ειδικούς για βοήθεια.

Όμως, σε καμία περίπτωση δεν είσαι αναγκασμένη να υπομένεις προσβολές και τοξικότητα. Οπότε, όποια στιγμή νοιώσεις απειλή ή επιβαρυνθείς σημαντικά, ψυχολογικά, πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικούς, για τη δική σου προστασία.Πρέπει να είσαι προετοιμασμένη γα αυτά που έπονται. Εάν όντως ο σύντροφός σου βρίσκεται στην φάση του εθισμού, θα πρέπει να τεθούν αυστηρά όρια, από την πλευρά σου. Πρέπει να επιμείνεις στη θέση σου ως προς το ότι ο σύζυγός σου πρέπει να απεξαρτηθεί. Εάν συνεχίζει την χρήση, ένας τρόπος να έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, είναι το να νοιώσει πως θα χάσει κάτι που θεωρεί δεδομένο.

Πολλά είναι τα παραδείγματα χρηστών που δέχθηκαν να μπουν σε διαδικασία θεραπείας, επειδή ο σύντροφός τους έθεσε τα όριά του, δηλώνοντας πως θα φύγει, εάν δε ζητήσουν βοήθεια. Μπορεί να είναι σκληρό, όμως η πραγματική φροντίδα για έναν τοξικοεξαρτημένο σύντροφο, περνάει μέσα από αυτή την αυστηρή οδό. Και πάλι, νοιώθω την ανάγκη να σου υπογραμμίσω πως είναι σημαντικό να κοιτάξεις πρώτα απ’ όλα τη δική σου ασφάλεια, ώστε να καταφέρεις επιτυχημένα να φροντίσεις και τον σύζυγό σου.Η διαδικασία της απεξάρτησης θέλει μεγάλη υπομονή, χρόνο και υποστήριξη. Θα έρθουν στιγμές που τα πράγματα θα είναι καλύτερα, αλλά θα υπάρξουν και φάσεις που τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία, πρόσεχε τον εαυτό σου, θέσε τα όριά σου.

Η πρώτη κίνηση που σου προτείνω να κάνεις, είναι να απευθυνθείς σε ένα από τα παρακάτω κέντρα απεξάρτησης:-ΚΕΘΕΑ: 210 9241993-6-18ΑΝΩ: 210 3617089-ΟΚΑΝΑ: 210 8898200-ΕΚΕΨΥΕ: 210 8220088Αγαπημένη μου Κατερίνα, είμαι μαζί σου σε αυτή τη μεγάλη σου προσπάθεια. Οποιαδήποτε στιγμή νοιώσεις την ανάγκη, μπορείς να επικοινωνήσεις ξανά.

Είμαι πάντα στη διάθεσή σου.

Φιλικά,

Πηνελόπη

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories