Ψtalk: “Πότε είναι η κατάλληλη ώρα να αναζητήσουμε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου;”
©️ Polina Zimmerman

Ψtalk: “Πότε είναι η κατάλληλη ώρα να αναζητήσουμε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου;”

Ποτέ είναι η κατάλληλη ώρα να αναζητήσουμε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου;

Από την: Ελένη

Αγαπητή Ελένη,

Αρχικά να σε ευχαριστήσω για την επικοινωνία μας αυτή και για την εμπιστοσύνη, που μας δείχνεις με το να μοιραστείς την ερώτησή σου αυτή. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι εκφράζουν αυτή την απορία, σε σχέση με το αν υπάρχει και αν ναι, ποια είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να αναζητήσουν τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας, εν προκειμένω, ενός ψυχολόγου.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη και σαφής απάντηση, καθώς αυτό έχει να κάνει με κάποιους παράγοντες, όπως: το είδος και τον αριθμό δυσκολιών που αντιμετωπίζει ένα άτομο, το κατά πόσο έχει επηρεαστεί η καθημερινότητα του σε διάφορους τομείς (π.χ. εργασιακό/εκπαιδευτικό, διαπροσωπικές σχέσεις, οικογενειακές κ.ά.), αν είναι ένα ζήτημα επείγον (π.χ., σε οξεία φάση η διαταραχή, τίθεται η ζωή του ατόμου ή τρίτων σε κίνδυνο).

Η αναζήτηση βοήθειας είναι μια καθαρά προσωπική επιλογή, επομένως το κάθε άτομο επιλέγει το ίδιο αν και πότε θα απευθυνθεί σε κάποιο ψυχολόγο. Είναι σημαντικό αν το άτομο διαπιστώσει ότι λόγω κάποιας δυσκολίας/δυσκολιών έχουν επηρεαστεί κάποιοι τομείς της καθημερινότητάς του ή αν βιώνει δυσφορία, να αναζητήσει βοήθεια όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Αυτό είναι σημαντικό διότι όσο πιο χρόνιο είναι ένα πρόβλημα τόσο πιο περίπλοκο γίνεται και επομένως η αντιμετώπιση είναι πιο σύνθετη και μακρόχρονη. Οι δυσκολίες μπορεί να γενικευτούν και σε άλλους τομείς και σταδιακά το άτομο, με ένα τρόπο να εγκλωβιστεί σε μη προσαρμοστικούς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς.

 Ωστόσο, όπως είπε και ο Ιπποκράτης “Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις”. Αν κάποιο άτομο έχει κάποιες ενδείξεις για δυσκολίες που μπορεί να έχει ή να θέλει να κατανοήσει καλύτερα τους λόγους με τους οποίους υιοθετεί συγκεκριμένα μοτίβα συμπεριφοράς και σκέψεις ή να αναπτύξει ορισμένες δεξιότητες, ίσως να είναι βοηθητικό να αναζητήσει βοήθεια έγκαιρα. Πριν οι δυσκολίες αυτές παγιωθούν και εδραιωθούν επιφέροντας σημαντικές συνέπειες στη ζωή του.

Αυτό το οποίο αξίζει να σημειωθεί είναι ότι αρκετός κόσμος, παρά το γεγονός ότι θέλει ή χρειάζεται τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας, το αναβάλλει και διστάζει. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και ποικίλλουν στην κάθε περίπτωση. Επειδή η διαδικασία της συμβουλευτικής ή της ψυχοθεραπείας είναι για κάποιους μια άγνωστη διαδικασία, ορισμένες φορές δεν υπάρχει επαρκής και σωστή ενημέρωση, οι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν ότι δεν έχουν την δύναμη να ξεκινήσουν θεραπεία. Άλλοι μπορεί να βιώνουν αμφιθυμικά συναισθήματα μπροστά στην αλλαγή, κάτι το οποίο είναι λογικό. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να περιμένουν την μια και μοναδική σωστή στιγμή ή να νιώσουν 100% έτοιμοι για αυτό. Κάτι το οποίο είναι δύσκολο να συμβεί: καθώς δεν θα υπάρχει ποτέ πλήρης ετοιμότητα. Μέσα από τη συνεχή αναβολή και αποφυγή το άτομο διατηρεί και ενισχύει το φόβο του, δεν αναζητάει βοήθεια και υπάρχει κίνδυνος τα προβλήματα όχι μόνο να διατηρηθούν αλλά και να οξυνθούν.

Είναι σημαντικό να αναλογιστεί και να σκεφτεί κάποιος για ποιο λόγο θέλει να αναζητήσει έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ποιοι τομείς στη ζωή του έχουν επηρεαστεί με έναν τρόπο ή τον προβληματίζουν. Να σκεφτεί τί έχει σημασία/αξία για τον ίδιο, τί στόχους έχει που θα ήθελε να πετύχει και δεν μπορεί, να αναλογιστεί τί μπορεί να κερδίσει από μια διαδικασία συμβουλευτικής ή ψυχοθεραπείας. Με ποιους τρόπους έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την όποια δυσκολία και αν αυτός ο τρόπος είναι λειτουργικός/αποτελεσματικός. Βοηθητικές ερωτήσεις θα μπορούσαν να είναι: “Αν δεν αναζητήσω βοήθεια πώς θα είναι τα πράγματα σε 3 χρόνια από τώρα; Αν ζητήσω βοήθεια τώρα, πώς θα είναι τα πράγματα σε 3 χρόνια από τώρα;”.

Ελένη, ελπίζω να απάντησα στο ερώτημά σου! Τόσο εγώ όσο και η ομάδα είμαστε στη διάθεσή σου αν χρειαστείς κάτι περαιτέρω. Μην διστάσεις!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Μαρία Μούτα - Ψυχολόγος, Εκπ. Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com