Ψtalk: “Νιώθω χαμένη, μπερδεμένη, αποδιοργανωμένη, κάνω απερίσκεπτα και επιπόλαια πράγματα, χωρίς καμία λογική. Δεν ξέρω πως να βρω το δρόμο μου”.
©️Pier. From Pixabay

Ψtalk: “Νιώθω χαμένη, μπερδεμένη, αποδιοργανωμένη, κάνω απερίσκεπτα και επιπόλαια πράγματα, χωρίς καμία λογική. Δεν ξέρω πως να βρω το δρόμο μου”.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου , έβρισκα πάντα αφορμές για να νιώσω κατώτερη, υποβάθμιζα τον εαυτό μου, ήμουν ενοχική για ό,τι συνέβαινε στη ζωή μου και δεν είχα αυτοπεποίθηση. Αργότερα, στην ενήλικη πια ζωή μου, δε μπορούσα να βρω ισορροπία αν δεν είχα μια σχέση ή την προσοχή των άλλων, όπως επίσης δε μπορούσα να ελέγξω τα συναισθήματά μου. Κι εκεί που νόμιζα πως στα 34 μου πλέον, τα είχα όλα υπό έλεγχο, ξαφνικά νιώθω πιο έντονα από ποτέ πως τίποτα από αυτά δε μπορώ να ελέγξω. Αντιθέτως, όλα αυτά έχουν βγει ξανά στην επιφάνεια και φοβάμαι γιατί αισθάνομαι πως κάτι δεν πάει καλά με εμένα και το ίδιο εισπράττω και από τους γύρω μου. Νιώθω χαμένη , μπερδεμένη, αποδιοργανωμένη, κάνω απερίσκεπτα και επιπόλαια πράγματα ,χωρίς καμία λογική. Λυπάμαι πολύ, γιατί οι άλλοι με αδικούν, γιατί πρώτη εγώ αδικώ και σαμποτάρω τον εαυτό μου. Έχω καταφέρει πολλά πράγματα μόνη μου στην επαγγελματική μου ζωή, όμως στην προσωπική ζωή κάνω τη μια “γκάφα” μετά την άλλη. Δεν ξέρω πως να βρω το δρόμο μου, δεν ξέρω ποιες είναι οι βαθύτερες αιτίες όλων αυτών. Θα ήθελα πολύ τη συμβουλή σας . Ευχαριστώ!

Από τον/την: Καλλιόπη


Αγαπητή μου Καλλιόπη,

Αρχικά, να σε ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που δείχνεις, με το να μοιραστείς τις σκέψεις, τα συναισθήματα και όλα εκείνα τα οποία φαίνεται να σε προβληματίζουν και να σε δυσκολεύουν. Αν κατάλαβα καλά, από όσα περιγράφεις, διανύεις μια περίοδο στη ζωή σου που νιώθεις ότι δεν έχεις τον έλεγχο, είσαι αποδιοργανωμένη και προβαίνεις σε πράξεις που εσύ χαρακτηρίζεις ως απερίσκεπτες και επιπόλαιες. Ακόμα, αναφέρεις ότι νιώθεις φόβο με την όλη αυτή κατάσταση και λύπη, λύπη που έχει να κάνει με την αδικία που νιώθεις ότι υφίστασαι τόσο από τους άλλους όσο και από εσένα την ίδια. Κάνεις λόγο για σαμποτάρισμα. Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να είναι δύσκολο για εσένα, όλο αυτό. Σε καταλαβαίνω!

Επίτρεψέ μου, να ξεκινήσω από το τέλος του μηνύματός σου: ακούω την ανάγκη σου να βρεις μια λύση σε όλο αυτό, την άκρη του νήματος για να ξεκινήσεις να ξετυλίγεις το κουβάρι αυτό. Είναι σημαντικό ότι μέσα σε όλο αυτό, προσπαθείς να σκεφτείς το τί μπορείς να κάνεις! Μέσα σε αυτό ακούω και την ανάγκη για να αποδώσεις ένα νόημα σε όλο αυτό και να καταλάβεις το “γιατί”. Το ακούω!

Η παρούσα σελίδα έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Καταλαβαίνεις, επίσης, ότι υπάρχουν ορισμένοι (αλλά σημαντικοί) περιορισμοί, όπως π.χ., ο τρόπος επικοινωνίας μας. Δε θα ήταν σώφρον σε καμία περίπτωση το να προσπαθήσω να κάνω εικασίες σε σχέση με τις αιτίες και στο να δοθεί μια κατεύθυνση προς την αντιμετώπιση, λόγω των περιορισμένων πληροφοριών. Οπότε θα μου επιτρέψεις να μην μπω σε αυτή τη διαδικασία.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σου κάνω κάποιες ερωτήσεις, οι οποίες ενδεχομένως να σε βοηθήσουν (μέσα από τις απαντήσεις) να οργανώσεις λίγο την εμπειρία σου, να τα βάλεις σε μια σειρά. Όταν λες ότι πάντα έβρισκες στη ζωή σου αφορμές για να νιώσεις κατώτερη, τί εννοείς; Με ποιόν τρόπο το έκανες αυτό; Επίσης, με όσα διαβάζω καταλαβαίνω ότι η παρουσία των άλλων είναι σημαντική για εσένα, κάνεις λόγο για την ισορροπία που σου προσφέρει. Με ποιόν τρόπο γίνεται αυτό; Πώς μεταφράζεις την ισορροπία; Αφορά κάποια συγκεκριμένη σχέση, κάποιο συγκεκριμένο άτομο/-α τα οποία έχουν σημασία για εσένα; Ακόμα, αντιλαμβάνομαι ότι για ένα χρονικό διάστημα ήσουν εντάξει, αναφέρεις ότι τα είχες όλα υπό έλεγχο. Με ποιον τρόπο; Τί ακριβώς είχες υπό έλεγχο; Λες ότι αυτό άλλαξε ξαφνικά: πριν πόσο καιρό συνέβη αυτό; Τί γινόταν τότε στη ζωή σου; Τί αλλαγές έγιναν; Να κάνω εδώ μια παρένθεση και να σου πω το εξής: πολλές φορές στη ζωή μας, οι άνθρωποι όταν έχουμε να διαχειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση, που μας ζορίζει και μας πιέζει, μας είναι δύσκολο να βγούμε από αυτή και να δούμε την εικόνα συνολικά και μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, στο πλαίσιο το οποίο κινούμαστε. Έτσι, έχουμε την αίσθηση ότι η δύσκολη εμπειρία είναι, αν θες “ξεκάρφωτη” και μοιάζει σαν να έχει έρθει από το πουθενά, χωρίς καμία λογική. Η αλήθεια είναι όμως, ότι τίποτα δεν προκύπτει “έτσι”, υπάρχει μια λογική και μια αιτία, την οποία αν εντοπίσουμε, βλέπουμε ότι υπάρχει μια σύνδεση και ότι δεν είναι και τόσο “ξαφνικά” εν τέλει. Είναι σημαντικό να το έχεις αυτό στο νου σου, γιατί με αυτό τον τρόπο μπορείς να θυμάσαι ότι έχεις τη δυνατότητα να κάνεις κάτι για να αποκαταστήσεις την αίσθηση ελέγχου, που έχει χαθεί.

Κάνεις λόγο για απερίσκεπτες και επιπόλαιες πράξεις: τί πράξεις είναι αυτές, πότε τις κάνεις; Τί πιστεύεις ότι έχουν ως αποτέλεσμα αυτές οι πράξεις; Κάνεις λόγο για γκάφες στην προσωπική σου ζωή, δηλαδή; Τί έχει γίνει ακριβώς; Με ποιον τρόπο σαμποτάρεις τον εαυτό σου; Τί κάνεις; Πώς πιστεύεις ότι επηρεάζουν την υπάρχουσα κατάσταση που βιώνεις;

Αγαπητή μου Καλλιόπη, καταλαβαίνω ότι τα όσα περνάς είναι δύσκολα, επίπονα και μοιάζει να έχεις χαθεί μέσα σε όλο αυτό και νιώθεις φοβισμένη. Αν η ανάγκη σου είναι να κατανοήσεις το γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και θες να ανακουφιστείς, να βρεις μια λύση, μη διστάσεις να αναζητήσεις την βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Αν το κόστος είναι κάτι το οποίο σε προβληματίζει, μπορείς να απευθυνθείς σε δημόσιες δομές, κοινοτικές ή και σε πιστοποιημένα κέντρα, όπου εκπαιδευόμενοι ψυχοθεραπευτές (με εποπτεία) παρέχουν υπηρεσίες ψυχοθεραπείας. Προσπάθησε, αν θες, να καταγράφεις τις σκέψεις σου και να παρατηρείς τι σκέψεις κάνεις όταν βιώνεις έντονα συναισθήματα. Πίσω από ένα συναίσθημα, πάντα κρύβεται μια σκέψη (είτε μεμονωμένη, είτε μια αλυσίδα ή και με τη μορφή μιας εικόνας). Μίλησε με άτομα που ίσως εμπιστεύεσαι και μοιράσου τις ανησυχίες σου. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς, τόσο εγώ όσο και η σελίδα είμαστε στη διάθεσή σου!
Ελπίζω σύντομα να βρεις μια άκρη και να ανακουφιστείς!

*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν
αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα πατώντας στο κουμπί
της αρχικής και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας.

Επιμέλεια άρθρου: Χριστοδουλάκη Ελεάννα

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Μαρία Μούτα - Ψυχολόγος, Εκπ. Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com