Ψtalk” Κάθε φορά που βρέχει ή ρίχνει καταιγίδες, νομίζω ότι θα συμβεί κάτι κακό”
photo by nicholasc in freeimages.com

Ψtalk” Κάθε φορά που βρέχει ή ρίχνει καταιγίδες, νομίζω ότι θα συμβεί κάτι κακό”

Έχω ένα σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα και δε ξέρω πραγματικά γιατί το έχω συνδυάζει έτσι. Κάθε φορά που βρέχει ή ρίχνει καταιγίδες και αστραπές, νομίζω ότι θα συμβεί κάτι κακό στην οικογένεια μου και ο Θεός κλαίει. Φοβάμαι πάρα πολύ τις βροχερές μέρες και απλά είμαι παγωμένη. Μουδιασμένη. Δε μπορώ να το εξηγήσω αυτό. Σαν να διαισθάνομαι κάτι.
Από τον/την: Θέκλα

Αγαπητή Θέκλα,

Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη σου στο να εκφράσεις αυτό που σε προβληματίζει. Φαίνεται πως σε επηρεάζει αρκετά το φαινόμενο της βροχής συναισθηματικά και γνωστικά.

Αρχικά, θα ήθελα να δώσουμε λίγο χώρο στην έννοια της φοβίας και στην συναισθηματική πολυπλοκότητα που μπορεί να επικρατεί στο άτομο για να γίνει πιο κατανοητό. Ο φόβος ως αίσθημα, είναι η αντίδραση του ατόμου, όταν νιώθει ότι εκτίθεται σε κάποια απειλή ή κίνδυνο τόσο για εκείνο όσο και για κάποιο δικό του άτομο. Οι φοβίες ανήκουν στην κατηγορία του φόβου και το αίσθημα που βιώνεται μπορεί να είναι δυσανάλογο με τον πραγματικό κίνδυνο που μπορεί να υπάρχει. Επιπρόσθετα, σε αυτό εντάσσονται και οι ειδικές φοβίες, όπου ο επίμονος φόβος που βιώνει το άτομο θα μπορούσε να θεωρηθεί παράλογος ή υπερβολικός και εκλύεται λόγω της πιθανότητας παρουσίας (πχ από κάποιο άλλο “αντικείμενο”), κάποιας αρνητικής ή ανεπιθύμητης έκβασης. Σύμφωνα και με το στατιστικό και διαγνωστικό εγχειρίδιο ψυχικών διαταραχών DSM-5 (2013) το άτομο μπορεί να βιώνει σωματικές εκδηλώσεις άγχους, όπως ταχυπαλμία, λαχάνιασμα, ή να νιώθει πως θα χάσει τον έλεγχο. Έτσι, ο φόβος για να πάρει την υπόσταση φοβίας θεωρείται ότι επηρεάζει την κοινωνική, προσωπική και επαγγελματική ζωή του ατόμου. Η ειδική φοβία προσδιορίζεται ανάλογα με τον τύπο του φοβικού αντικειμένου, όπως στην παρούσα περίπτωση ο φόβος της βροχής/αστραπής. Σε αυτήν την περίπτωση, αναφερόμαστε σε τύπο φοβίας απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και συνήθως έχει έναρξη στην παιδική ηλικία. Οι παράγοντες  οι οποίοι αιτιολογούν την ανάπτυξη κάποιου είδους φοβίας  θα μπορούσαν να είναι τόσο βιολογικοί όσο και επίκτητοι. Σε σχέση με την φοβία σου για το καιρικό φαινόμενο, αρχικά, αναρωτιέμαι αν είναι κάτι το οποίο προϋπήρχε από την παιδική σου ηλικία ή κάτι το οποίο αποκτήθηκε αργότερα, όπως, επίσης, και για το ενδεχόμενο να είχες επηρεαστεί από κάτι. Για παράδειγμα, από κάποιο άσχημο συμβάν σε κοντινά ή γνωστά σου πρόσωπα, όπως ένα ατύχημα κατά την διάρκεια μία καταιγίδας. Θα μπορούσε επίσης, να είναι ένας μελλοντικός φόβος, ο οποίος προέκυψε ίσως από ειδήσεις ή παγκόσμια γεγονότα, όπου προκλήθηκαν δυσάρεστες καταστάσεις λόγω έντονων καιρικών φαινομένων και σε επηρέασαν. Επιπλέον, αναρωτιέμαι αν ο φόβος σου σε επηρεάζει και σε πιο πρακτικό βαθμό, αν δηλαδή σε περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων  περιορίζεις τις μετακινήσεις σου ακόμη και για σημαντικές περιστάσεις π.χ. να πας στη δουλεία, στο να διασκεδάσεις ή σε κάποιο προγραμματισμένο ταξίδι. Αναρωτιέμαι επίσης, αν και σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεάζεσαι σωματικά, καθώς ανέφερες και τη λέξη “μουδιασμένη”. Οι καταιγίδες όντως είναι κάτι απρόβλεπτο και πέρα από τον ανθρώπινο έλεγχο, αλλά είναι στα πλαίσια της ύπαρξης γενικότερα ως φαινόμενο. Παράλληλα, οι βροντές και οι κεραυνοί μπορούν να ακουστούν από οπουδήποτε κάτι το οποίο σε αρκετό κόσμο θα μπορούσε να προκαλεί ακραίο τρόμο και άγχος ενώ, κάποια άτομα χρειάζονται χρόνο για να ηρεμήσουν και να το διαχειριστούν.

Θα σου πρότεινα να κοιτάξεις το ενδεχόμενο να ζητήσεις μία υποστήριξη από κάποιον θεραπευτή, ίσως η γνωσιακή θεραπεία να ήταν και πιο κοντά στο δικό σου θέμα. Εστιάζει στο πρόβλημα εδώ και τώρα και γενικότερα στο έντονο άγχος που μπορεί να προκληθεί από διαφορετικούς παράγοντες. Βοηθάει, επίσης, στο να δεις τα δυσλειτουργικά σου μοτίβα καθώς και στο φόβο της “μελλοντικής πρόβλεψης”, που αυθόρμητα τείνεις να κάνεις “φοβάμαι μην συμβεί κάτι κακό στην οικογένεια μου”, με μία σταδιακή έκθεση στο φοβογόνο ερέθισμα φυσικά με την καθοδήγηση του θεραπευτή. Συγχρόνως, είναι πιθανό, μέσω του συγκεκριμένου τύπου θεραπείας αλλά και της χρήσης ενός μεγάλου εύρους τεχνικών, να αποκτήσεις καλύτερο έλεγχο πάνω στις αρνητικές σου σκέψεις  και να μπεις σε μία διαδικασία διαφοροποίησης της ρεαλιστικής σκέψης από μία αγχώδη σκέψη που ξεπηδάει λόγω της φοβίας. Οτιδήποτε επιπλέον χρειαστείς είμαστε στην διάθεση σου.

Βιβλιογραφία

American Psychiatry Association (2013). Diagnostic and Statistical Manula of
Mental Disorders ( 5th ed). Washington: American Psychiatry Publishing.

*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.


Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα πατώντας στο κουμπί της αρχικής και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας

Επιμέλεια άρθρου: Χριστοδουλάκη Ελεάννα

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Ειρήνη Σαρρή
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com