Ψtalk: “Αλήθεια, πώς ξεπερνάει κανείς αυτό το κουβάρι ανησυχιών..;”
Αναρτήθηκε από το www.pixabay.com

Ψtalk: “Αλήθεια, πώς ξεπερνάει κανείς αυτό το κουβάρι ανησυχιών..;”

Γράφω εδώ για να διοχετεύσω σκέψεις, που φαίνονται συγκεχυμένες στο δικό μου μυαλό, και η ιστοσελίδα αυτή, φαντάζει μοναδική δίοδος την παρούσα στιγμή. Νιώθω μια απροσδιόριστη ανησυχία για το μέλλον μου και την εξέλιξη του, και φοβάμαι πραγματικά πολύ μήπως ο κόπος που έχω καταβάλλει βρεθεί στο κενό. Μήπως δεν τα καταφέρω στην ζωή μου. Βρίσκομαι σε μία σχέση που δεν βλέπω ερωτικά πια, κάτι που με φέρνει σε αδιέξοδο, γιατί δεν μπορώ να την αποχωριστώ. Νιώθω ότι χωρίς τον άνθρωπο αυτό, είμαι παραίτερη και μόνη. Νιώθω απελπισμένη. Πώς χάνω τα χρόνια της ξεγνοιασιάς μου, δουλεύοντας σε πόστα που με υποπληρώνουν και δεν με εκτιμούν, αλλά χωρίς αυτά δεν μπορώ να επιβιώσω… Αλήθεια, πώς ξεπερνάει κανείς αυτό το κουβάρι ανησυχιών;

Από τον/την: Μπερδεμένη

Αγαπητή Μπερδεμένη,

Αρχικά, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που μοιράζεσαι μαζί μας τους δικούς σου προβληματισμούς. Καταλαβαίνω την δύσκολη κατάσταση στην όποια βρίσκεσαι. Είναι μεγάλο βήμα για κάποιον να παραδέχεται αλλά και να αναγνωρίζει ότι νιώθει μπερδεμένος με τα θέλω του και είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεται κάνεις έτσι.

Εμείς οι άνθρωποι σε πολλές φάσεις της ζωής μας τείνουμε πραγματικά να ”βασανίζουμε” το μυαλό μας με σκέψεις υπαρξιακής φύσεως και να δημιουργούμε στον εαυτό μας αισθήματα άγχους και ανασφάλειας.

Τι θα κάνω με την ζωή μου; Ποιο είναι το επόμενο επαγγελματικό βήμα; Μου αρέσει αυτή η κατάσταση; Τι θα κάνω στο μέλλον; Είναι αυτό που θέλω τελικά;.

Αυτές  είναι κάποιες από τις ανησυχίες που μας παιδεύουν και μας οδεύουν πολλές φόρες σε ένα κενό, σε ένα συναισθηματικό αδιέξοδο. Κάνουμε λόγο εδώ για τα υπαρξιακά ζητήματα τα όποια ανήκουν στην σφαίρα της υπαρξιακής ψυχολογίας.

Επίτρεψε μου να σου πω ότι αυτό που νιώθεις είναι τελείως φυσιολογικό και παροδικό κατά την γνώμη μου. Είναι απόλυτα κατανοητό να αμφισβητείς κάποιες τρέχουσες καταστάσεις στην ζωή σου. Σε συμβουλεύω να βάζεις μικρούς προσωπικούς στόχους ώστε μέσα από αυτή την διαδικασία να ανακαλύψεις τι πραγματικά σου αρέσει και είναι για σένα. Επιπλέον, μην φοβάσαι να βγεις από την ζώνη άνεσης (το λεγόμενο comfort zone). Γιατί μονό έτσι θα καταλάβεις τι σου ταιριάζει αλλά και τι όχι. Η λέξη κλειδί είναι τα ρίσκα που θα έπρεπε καμιά φόρα να πάρουμε. Κάν’το!! Τόλμησε το!!

Ως προς το θέμα της σχέσης που μας αναφέρει παραπάνω, νομίζω ότι έχεις δώσει μονή σου την απάντηση στο δίλημμα αυτό. Παραθέτεις συγκεκριμένα, ότι δεν βλέπεις αυτόν τον άνθρωπο ερωτικά πλέον. Είναι πολύ άδικο τόσο για σένα όσο και για εκείνον να είσαι σε μια σχέση που δεν υπάρχει καν το βασικό και πρωταρχικό στοιχείο, ο έρωτας. Ίσως τελικά να νιώθεις μοναξιά ακριβώς επειδή είσαι σε αυτή την σχέση. Το σκέφτηκες ποτέ αυτό το ενδεχόμενο?  Οι ανθρώπινες σχέσεις θα πρέπει να μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα, να μας δίνουν ζωή, και φυσικά να συμβάλλουν στην προσωπική μας εξέλιξη.

Ομολογώ ότι το συναίσθημα αυτό, του να μην ξέρεις που βαδίζεις, του συναισθηματικού ‘’κενού’’ που δημιουργείται είναι φρικτό. Όλοι μας έχουμε νιώσει κάτι παρόμοιο, είτε σε μεγαλύτερο είτε σε μικρότερο βαθμό.  Το κάθε εμπόδιο όμως είναι για καλό, ξέρω είναι κάπως κοινότυπο. Αν το σκεφτούμε όμως, ίσως όλο αυτό γίνεται για να αποφασίζουμε αν κάτι το θέλουμε στην ζωή μας ή όχι. Και αν όχι, θα πρέπει να βρίσκουμε το κουράγιο να το αφήνουμε και να θέτουμε νέους στόχους. Καμιά φόρα χρειάζεται να πάρουμε και ρίσκα όπως προανέφερα. Ακόμα και αν αποτύχουμε, θα σηκωθούμε ξανά και θα προσπαθήσουμε. Μονό έτσι θα ξέρουμε στο τέλος τι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε και να το διεκδικήσουμε στη συνέχεια. Πιστεύω σε σένα, είμαι σίγουρη ότι θα βρεις την δύναμη να διεκδικήσεις αυτά που έχεις στο μυαλό σου και θα αφήσεις τον φόβο πίσω σου.

Ελπίζω να σε βοήθησα έστω και λίγο με τις ανησυχίες που είχες. Εύχομαι να βρεις αυτό που αναζητάς και να το κάνεις δικό σου, γιατί το αξίζεις. Παραμένουμε στην διάθεση σου για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς.

*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν
αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα πατώντας στο κουμπί
της αρχικής και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
ΑΘΗΝΑ ΑΔΑΜ
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com