“Έχω κουραστεί πια να ψάχνω λύση στο πρόβλημά μου. Βασανίζομαι από την παιδική ηλικία με την αϋπνία δεν αντέχω άλλο! Παίρνω φαρμακευτική αγωγή για να καταφέρω να κοιμηθώ δεν ξέρω τι συμβαίνει με ‘μένα. Και πέρα απ’ αυτό πριν από ενάμιση χρόνο επειδή βίωσα κάποια γεγονότα που με τραυμάτισαν έχω αποκτήσει μια δυσκολία σε ό,τι έχει να κάνει με την επικοινωνία μου προς τους άλλους. Συγκεκριμένα όταν πηγαίνω να μιλήσω δεν καταφέρνω να βρω τις λέξεις που θέλω, κολλάει το μυαλό μου, δεν ξέρω πως να το εξηγήσω αυτό, ούτε να βρω την αιτία. Με διέγνωσαν με ψύχωση, άλλοι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και τρομάζω! Που μπορεί να οφείλεται αυτή η δυσκολία εύρεσης λέξεων ;”
Από την: Μελίνα Μ.
Αγαπητή Μ. Μ.,
Σε ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες μαζί μας αυτή σου την εμπειρία και ανησυχία και δίνεται η ευκαιρία να διερευνήσουμε ένα ακόμα θέμα ψυχικής υγείας που αφορά πολύ κόσμο.
Στην αφήγησή σου αναφέρεις ένα σημαντικό ζήτημα που σε απασχολεί, την δυσκολία σου να κοιμηθείς και να ξεκουράσεις τον εαυτό σου. Η αλήθεια είναι πως η αϋπνία έχει πολλές αιτίες και πολύ συχνά αναφέρεται ως μια δυσκολία των ανθρώπων, η οποία όμως συχνά συνυπάρχει και με κάποιες άλλες δυσκολίες. Υποθέτω πως έχεις συμβουλευτεί ήδη αρκετούς ειδικούς, εφόσον λαμβάνεις αγωγή και αυτό είναι σημαντικό ώστε να νιώθεις την υποστήριξη σε αυτό που σε απασχολεί. Από την άλλη πλευρά σκέφτομαι πως η δυσκολία να κοιμηθούμε οφείλεται κάποιες φορές στις σκέψεις που κυριεύουν το μυαλό μας και που χρειάζεται να τις διαχειριστούμε αλλά και τα συναισθήματα μέσα στην καθημερινότητά μας, ώστε να είναι πιο εύκολη η χαλάρωση.
Όσον αφορά στη δυσκολία σου στην επικοινωνία με τους άλλους, καταλαβαίνω πραγματικά πως πρέπει να σε έχει αναστατώσει πολύ και να έχει προκαλέσει αλλαγές στην κοινωνική σου ζωή. Αυτό που περιγράφεις “κολλάει το μυαλό μου”, αρχικά να σου πω ότι είναι κάτι που δεν ευθύνεσαι εσύ, ούτε κάνεις κάποιο λάθος. Ενδέχεται αυτή η δυσκολία να οφείλεται όντως στα τραυματικά γεγονότα που βίωσες, σε άγχος που μπορεί να νιώθεις στην καθημερινότητά σου ή σε κάποια άλλη αιτία. Σε κάθε περίπτωση μια διάγνωση για να τεθεί θα πρέπει να προηγηθεί μια αξιολόγηση από ειδικούς ψυχικής υγείας, που θα ακούσουν όλο το σύνολο των δυσκολιών σου, τα γεγονότα που αισθάνεσαι ότι σε επηρέασαν σημαντικά και συνυπολογίζοντας διάφορους παράγοντες θα σου εξηγήσουν την αιτία του συμπτώματος αυτού.
Αυτό που θα ήθελα να κρατήσεις είναι πως μια διάγνωση δεν είναι από μόνη της ιδιαίτερα βοηθητική, αν δεν συνοδεύεται από την κατάλληλη υποστήριξη ειδικών, παρέμβαση και συμβουλές ως προς τη διαχείριση. Οπότε καταλαβαίνω απόλυτα τον τρόμο σου και είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα σε μια άγνωστη κατάσταση. Επίσης οι διαγνώσεις δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση που ακολουθούν κάποιον για πάντα. Μπαίνουν για να μπορούμε να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει και ποια είναι η λειτουργία του εγκεφάλου που προκαλεί τα συμπτώματα και χρειάζεται “ρύθμιση” αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες και λύσεις.
Προτείνω λοιπόν, να το διερευνήσεις, να ζητήσεις την υποστήριξη των δικών σου ανθρώπων, να μπορέσεις να μιλήσεις για αυτά που σε τραυμάτισαν στο παρελθόν, να κατανοήσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου και να δεις μήπως η αϋπνία, και η δυσκολία εύρεσης λέξεων συνδέονται με πράγματα που νιώθεις και σκέφτεσαι. Ξέρω πως είναι κάπως άβολο να σου δίνουν μια διάγνωση ή και περισσότερες και να μην ξέρεις τι μπορείς να κάνεις με αυτό. Για αυτό πιστεύω πως η συζήτηση με κάποιον ειδικό θα σε βοηθήσει να δεις την κατάσταση πιο συνολικά.
Τέλος, τα συμπτώματα που μας δυσκολεύουν είναι το καμπανάκι για να εστιάσουμε στον εαυτό μας και να τον φροντίσουμε. Μόλις διαχειριστούμε λοιπόν αυτόν τον φόβο, το επόμενο βήμα είναι να δούμε τι διαθέσιμες επιλογές υπάρχουν για να καθησυχαστούμε και να επιστρέψουμε στην ομαλή καθημερινότητα.
Ελπίζω να σε βοηθάει κάπως αυτή η σκέψη μου και είμαι στη διάθεσή σου για ό,τι χρειαστείς.
Εύχομαι να είσαι καλά!
Ναταλία