|
|
|
Αγαπητή Άνυ,
Αρχικά θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε που θέλησες να μοιραστείς μαζί μας τον προβληματισμό σου σχετικά με το πώς πρέπει να συμπεριφέρεσαι στον σύντροφό σου που πάσχει από σχιζοσυναισθηματική και διπολική διαταραχή. Είναι λογικό να νιώθεις ανησυχία και να θέλεις να κάνεις το καλύτερο για τον σύντροφό σου.
Ας ξεκινήσουμε με λίγες πληροφορίες για το τι είναι η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή. Είναι μια διαταραχή στην οποία συνυπάρχουν τα χαρακτηριστικά της σχιζοφρένειας αλλά και της διαταραχής της διάθεσης. Ωστόσο δεν πρέπει να συγχέουμε την σχιζοφρένεια με την σχιζοσυναισθηματική διαταραχή. Είναι δύο ξεχωριστές περιπτώσεις. Στην σχιζοσυναισθηματική διαταραχή εμφανίζονται τα βασικά ψυχωσικά συμπτώματα των παραισθήσεων, των παραληρημάτων και της αποδιοργανωμένης σκέψης. Επίσης, εμφανίζονται ψευδαισθήσεις (το άτομο ακούει φωνές, βλέπει εικόνες που δεν υπάρχουν κ.ά.) κι αυταπάτες (αντιλήψεις του ατόμου που δεν βασίζονται σε αντικειμενικά γεγονότα όπως ότι κάποιος άνθρωπος είναι μεταμφιεσμένος σε κάποιον άλλο, ότι μπορεί να ταξιδέψει στον χρόνο κ.ά.). Σε αυτή την περίπτωση, το άτομο δεν έχει συνείδηση αυτών των ψευδαισθήσεων και των αυταπατών. Η διαφορά της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής με την σχιζοφρένεια (παρόλο που κάποια από τα συμπτώματα είναι κοινά) είναι ότι:
- στην σχιζοφρένεια το άτομο μπορεί να εμφανίσει καταθλιπτικά ή μανιακά επεισόδια, ωστόσο τα συμπτώματα αυτά δεν αποτελούν κύριο χαρακτηριστικό της.
- στην σχιζοσυναισθηματική διαταραχή εμφανίζονται χρόνια κι επίμονα συμπτώματα διαταραχής της διάθεσης.
- τα ψυχωσικά συμπτώματα στην σχιζοφρένεια τείνουν να είναι επίμονα κι επαναλαμβανόμενα, ενώ στην σχιζοσυναισθηματική διαταραχή δεν είναι επίμονα, έρχονται και φεύγουν.
Στην σχιζοσυναισθηματική διαταραχή εμφανίζεται συνδυασμός μανιακών και καταθλιπτικών επεισοδίων και γι΄ αυτό γίνεται διάκρισή της σε δύο υπότυπους. Την α) διπολική (που μας αναφέρεις ότι πάσχει ο σύντροφός σου) που σημαίνει ότι το άτομο εμφανίζει έναν κύκλο με μανιακά και καταθλιπτικά επεισόδια και την β) καταθλιπτική όταν η διαταραχή περιλαμβάνει μόνο καταθλιπτικά επεισόδια. Η αντιμετώπιση της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής βασίζεται στην φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο των ψυχωτικών συμπτωμάτων.
Τα παραπάνω, είναι γενικές πληροφορίες ώστε να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε κάπως τι σημαίνει να πάσχει κάποιος από σχιζοσυναισθηματική διαταραχή. Επίσης, φαντάζομαι ότι η διάγνωση έχει γίνει από κάποιον ειδικό και ο σύντροφός σου παρακολουθείται και ακολουθεί τις οδηγίες του ειδικού που τον φροντίζει.
Όσον αφορά στο βασικό σου ερώτημα, δηλαδή στο πώς πρέπει να του συμπεριφέρεσαι όταν δεν είναι καλά και πώς πρέπει να τον συμβουλεύεις, η απάντηση δεν μπορεί να είναι μία. Το κάθε άτομο είναι μοναδικό και παρόλο που τα συμπτώματα μπορεί να είναι κοινά, ο καθένας το αντιμετωπίζει διαφορετικά. Επίσης η ανάγκη του καθενός είναι διαφορετική και το τι επιζητά από τους άλλους διαφέρει.
Αγαπητή Άνυ, θα σε συμβούλευα να είσαι ανοιχτή και να ακούς τις ανάγκες του συντρόφου σου. Να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν, δραστηριότητες που θα σας κάνουν να νιώσετε ευχάριστα και οι δύο. Αν ο σύντροφός σου δεν νιώθει άνετα με αυτά ή δεν θέλει να συμμετάσχει να δείχνεις κατανόηση και να βρείτε κάτι που θα τον κάνει να νιώσει καλά και ασφαλής. Να είσαι δίπλα του, να είσαι συναισθηματικά διαθέσιμη και να του το κάνεις σαφές (με όποιον τρόπο πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει αυτό) ώστε κι εκείνος να νιώσει την ασφάλεια να σου απευθύνεται όποτε το έχει ανάγκη. Να συναισθάνεσαι τις ανάγκες του, να δείχνεις κατανόηση στις συμπεριφορές του και να τον στηρίζεις με όποιον τρόπο το έχει ανάγκη εκείνος. Επίσης, να είσαι σε θέση να μπορείς να δικαιολογείς τυχόν συμπεριφορές του ή/και δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει. Μην ξεχνάς ότι ο ίδιος χρειάζεται να διαχειριστεί μια κατάσταση με κόπο και με δυσκολίες. Και το πιο σημαντικό είναι να είσαι αυθόρμητη και να του δείχνεις πως τον αγαπάς και τον νοιάζεσαι. Άλλωστε με το να είσαι δίπλα του και να τον στηρίζεις σε αυτή την φάση δείχνει ότι υπάρχει αγάπη μεταξύ σας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ και σε ‘σένα. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ανησυχείς και θέλεις να βοηθήσεις τον σύντροφό σου αλλά χρειάζεται να είσαι κι εσύ καλά. Να είσαι σωματικά και ψυχικά υγιής ώστε να μπορείς να του προσφέρεις αυτά που θέλεις. Είναι απολύτως φυσιολογικό κι εσύ να αισθάνεσαι διάφορα συναισθήματα, αρνητικά συναισθήματα, δύσκολα συναισθήματα. Να έρχεσαι σε επαφή με αυτά, να ακούς τον εαυτό σου, να τα αναγνωρίζεις για να μπορείς να τα διαχειριστείς. Θα μπορούσες κι εσύ να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας που θα σε βοηθούσε εστιασμένα ή/και θα σε συμβούλευε για την διαχείριση της κατάστασης που αναφέρεις. Θα μπορείς να του ζητήσεις και συμβουλές για τον σύντροφό σου αλλά κι εσύ να μπορείς να εκφράζεσαι σε ένα ασφαλές πλαίσιο που θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις μέσα στην σχέση αλλά και προσωπικά.
Άνυ, ελπίζω να σε βοήθησα κι εύχομαι ο σύντροφός σου να έχει μια καλή πορεία με την σχιζοσυναισθηματική διαταραχή κι εσύ να είσαι καλά με ό,τι συμβαίνει στη ζωή σου.
Είμαστε εδώ για οτιδήποτε χρειαστείς.