Ψtalk: “Πώς μπορώ να ξεπεράσω τον χωρισμό;”
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Ψtalk: “Πώς μπορώ να ξεπεράσω τον χωρισμό;”

Ψtalk: “Πώς μπορώ να ξεπεράσω τον χωρισμό;”

Ύστερα από 5 χρόνια σχέσης χωρίσαμε πριν ένα μήνα. Τον αγαπούσα και συνεχίζω να τον αγαπάω και να είμαι τρέλα ερωτευμένη μαζί του. Αιτία του χωρισμού μας ήταν τα συνεχή ψέματα του ακόμη και για ασήμαντα πράγματα που προκαλούσαν σχεδόν καθημερινά εντάσεις. Με άφηνε συνεχώς να αναρωτιέμαι αν είχε παράλληλη σχέση με άλλη καθώς είχα αρκετά ντοκουμέντα που το αποδείκνυαν. Παρόλα αυτά εγώ συνεχίζω να είμαι τρελά ερωτευμένη μαζί του παρόλη τη κοροϊδία με όλη την δύναμη της καρδιάς μου. Πώς μπορώ να κάνω έστω ένα μικρό βήμα για να τον ξεπεράσω;

Aπο την: Μαρίνα


Αγαπητή Μαρίνα,

Σε ευχαριστούμε που ανοίχτηκες και θέλησες να επικοινωνήσεις και να μοιραστείς μαζί μας τις δυσκολίες που βιώνεις. Πολλές φορές, το να ανοιχτείς και να μιλήσεις για κάτι που σε δυσκολεύει ψυχολογικά, αποτελεί και το πρώτο βήμα για την λύση του.

Οι συντροφικές σχέσεις διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στη ζωή μας. Μέσα από αυτές δίνουμε και παίρνουμε νοιάξιμο, φροντίδα, αγάπη, μοίρασμα, στήριξη. Υπάρχει επικοινωνία, αίσθηση ασφάλειας, σιγουριάς και αποδοχής από τον άλλο. Ταυτόχρονα με την εγγύτητα της σχέσης οι δυο σύντροφοι εξελίσσονται ψυχικά και πνευματικά.

Στο μήνυμα σου αναφέρεις πως με τον σύντροφο σου ήσασταν 5 χρόνια μαζί, χωρίσατε πριν ένα μήνα και συνεχίζεις να τον αγαπάς και να είσαι ερωτευμένη μαζί του. Τα 5 χρόνια που ήσασταν μαζί είναι ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να προλάβεις να δεθείς μαζί του, να μοιραστείς πράγματα, να ανοιχτείς, να μοιραστείς πτυχές του εαυτού σου που ίσως να μην αποδέχεσαι και να νιώθεις ευάλωτη για αυτές, να είσαι ο εαυτός σου μαζί του. Τα ψέματα, οι τσακωμοί και οι διαρκείς αμφιβολίες σου, σχετικά με το αν ο σύντροφος σου σε απατά ή όχι, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί μια σχέση. Σίγουρα όλα αυτά τα γεγονότα είναι ψυχοφθόρα για εσένα να τα βιώνεις συνεχόμενα. Κατ’ εξακολούθηση τείνουν να φθείρουν και τη σχέση.

Όμως, το να τον ξεπεράσεις δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει σε μια μέρα. Ακόμη και αν έχεις βιώσει αυτή την κοροϊδία, τους καβγάδες, το ενδεχόμενο να είχε ο σύντροφος σου σχέση παράλληλα με εσένα, ο χωρισμός σας είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο. Περάσατε μαζί και όμορφες στιγμές, μοιραστήκατε πράγματα εξελιχθήκατε μέσα από τη σχέση σας και η σχέση αυτή βοήθησε στο να διαμορφώσεις την τωρινή σου ταυτότητα. Δεν παύεις να τον νοιάζεσαι και να τον αγαπάς επειδή χωρίσατε. Υπήρξατε το καταφύγιο ο ένας του αλλού κάποτε και αυτό δεν αλλάζει επειδή η σχέση σας στο τώρα έχει τερματιστεί.

Δώσε τον χρόνο στον εαυτό σου να βιώσεις την απώλεια σου αυτή. Κάθε χωρισμός και ένα πένθος. Δεν είναι παράλογο ακόμα να νιώθεις πως έχασες ένα κομμάτι του εαυτού σου. Αν δεν αφήσεις τον εαυτό σου να νιώσει όλα τα δύσκολα συναισθήματα του πόνου, της απελπισίας, της δυσφορίας ακόμη και του κενού- δεν θα μπορέσεις να τα ξεπεράσεις και να προχωρήσεις. Είναι ένας δύσκολος δρόμος που όμως αν δεν τον διανύσεις θα τείνει να εμφανίζεται συνέχεια μπροστά σου, μέχρι να έρθεις αντιμέτωπη μαζί του. Μην σε κατηγορήσεις αν όλο αυτό δεν γίνει γρήγορα. Δείξε κατανόηση και αγκάλιασε τα συναισθήματα σου ακόμα και εκείνα που μπορεί να σου φαίνονται παράλογα. Η διαδικασία της απομυθοποίησης θέλει χρόνο και απαιτεί σεβασμό προς τα συναισθήματα σου. Παράλληλα, θα ήταν βοηθητικό να συνεχίσεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες και να βρίσκεσαι με κοντινά σου άτομα τα οποία νιώθεις πως μπορούν να σε καταλάβουν και να σε στηρίξουν στον χωρισμό που βιώνεις.

Αγαπητή Μαρίνα, σίγουρα ο χωρισμός σου είναι κάτι επώδυνο για εσένα και απαιτεί μεγάλη ψυχική δύναμη από την πλευρά σου. Από τα λόγια σου όμως εγώ κατανοώ έναν άνθρωπο που θέλει να βοηθήσει τον εαυτό του και να διαχειριστεί τα συναισθήματα και την κατάσταση που βιώνει. Μην ξεχνάς πως κάθε φορά που βγαίνεις από μια μάχη γίνεσαι πιο δυνατή.

Είμαστε στη διάθεση σου για οτιδήποτε χρειαστείς.


Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας εδώ

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com