|
|
Αγαπητή Μαρία ,
Θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε που μοιράστηκες την ιστορία σου μαζί μας. Νιώθω την ανάγκη σου για επούλωση, αλλά και τη δύναμη σου να βγεις από το τούνελ που βρίσκεσαι. Όλοι έχουν εμπειρίες που προκάλεσαν αναστάτωση ή/και τους πλήγωσαν. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που αυτές οι εμπειρίες είναι κάτι περισσότερο από ενοχλητικές και πιθανώς επιβλαβείς. Το τραύμα είναι κάθε γεγονός που ένα άτομο αντιλαμβάνεται ως επιβλαβές ή απειλητικό και έχει μακροχρόνια επίδραση στην ευημερία του ατόμου αυτού.
Η ΔΜΤΣ μπορεί να αναπτυχθεί έπειτα από ένα τραυματικό ή στρεσογόνο συμβάν ή έπειτα από μια παρατεταμένη επαναλαμβανόμενη τραυματική εμπειρία όπως η κακοποίηση (μερικές φορές αναφέρεται ως σύνθετη ΔΜΤΣ ή Complex-PTSD). Όταν λοιπόν, συμβεί ένα στρεσογόνο γεγονός, ο οργανισμός πυροδοτεί μια σειρά χημικών αλλαγών ως μηχανισμό επιβίωσης.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Αναβίωση του τραύματος μέσα από πολύ ζωντανές και ενοχλητικές αναμνήσεις ή όνειρα
- Αποφυγή καταστάσεων που σας θυμίζουν το τραυματικό συμβάν
- Μπορεί να νιώθετε μουδιασμένοι ή αποκομμένοι συναισθηματικά
- Βρίσκεστε σε κατάσταση “εγρήγορσης” συνέχεια και τρομάζετε εύκολα.
- Δυσκολίες ύπνου με αϋπνίες, διακεκομμένο ύπνο, εφιάλτες
- Ευερεθιστότητα ή πεσμένη διάθεση
- Δυσκολία συγκέντρωσης και χαμηλή αυτοεκτίμηση
Συμπερασματικά, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι χρήσιμη μετά από ένα τραύμα σε συνδυασμό πάντα με ψυχοθεραπεία. Ειδικότερα:
- Ηρεμιστικά: υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους που μπορεί να ακολουθήσει ένα τραύμα, ακόμα και στον ύπνο. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιούνται για περισσότερο από μερικές εβδομάδες, το σώμα συνηθίζει στην επίδρασή τους και σταματούν να λειτουργούν και ενδεχομένως γίνονται εθιστικά.
- Αντικαταθλιπτικά: η κατάθλιψη είναι διαφορετική από τη φυσιολογική θλίψη. Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με αντικαταθλιπτικά φάρμακα είτε σε περιπτώσεις με πολύ έντονα συμπτώματα με τη χρήση άλλων φαρμάκων όπως αντιψυχωτικά.
- Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ)
Η ψυχοθεραπεία είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την αποκατάσταση των συνεπειών του τραύματος. Συγκεκριμένα, η ΓΣΜ βοηθά στη συνειδητοποίηση των αρνητικών μοτίβων σκέψης και την επεξεργασία των δυσάρεστων αναμνήσεων με σταδιακή έκθεση σε αυτά. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι εκδηλώσεις στρες είναι φυσιολογικές αντιδράσεις σε ένα μη φυσιολογικό, μη αναμενόμενο γεγονός και περιμένουμε να περάσουν με το χρόνο, χρειάζονται χρόνο να πενθήσεις, να συμφιλιωθείς με το τραύμα, να το συζητήσεις, να το κατανοήσεις και έτσι να είσαι σε θέση να προχωρήσεις τη ζωή σου δημιουργώντας νέες συναισθηματικές επενδύσεις.
Πώς μπορεί κάποιος να γνωρίζει αν έχει ξεπεράσει μια τραυματική εμπειρία; Όταν μπορεί:
- να τη σκεφτεί χωρίς να του είναι οδυνηρό.
- να μη νοιώθει διαρκώς υπό απειλή.
- να μη τη σκέφτεται σε ακατάλληλες στιγμές.
Σου προτείνω λοιπόν, να συνεχίσεις την ψυχοθεραπεία σου σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή, καθώς χρειάζεται χρόνος για να επουλωθεί το τραύμα, η ψυχή σου. Είχες τη δύναμη να ζητήσεις βοήθεια, να ανακαλέσεις στη μνήμη το συμβάν, όταν ένιωσες ασφάλεια προφανώς, και αυτό είναι μόνο προς όφελός σου. Θα μάθεις να σε αγαπάς, να σε φροντίζεις, θα ανακαλύψεις το εσωτερικό σου παιδί και θα γίνεις εσύ ο φροντιστικός γονιός του, reparenting, σπουδαίο θεμέλιο ο τρόπος που μιλάς εσύ στον εαυτό σου, στο παιδί μέσα σου, αλλά και στον ενήλικο εαυτό σου. Να θυμάσαι ότι αξίζεις αγαπημένη.