Ψtalk: “Νιώθω ότι θα μείνω για πάντα μόνη μου και αυτό με φοβίζει πολύ”
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Ψtalk: “Νιώθω ότι θα μείνω για πάντα μόνη μου και αυτό με φοβίζει πολύ”

Ψtalk: “Νιώθω ότι θα μείνω για πάντα μόνη μου και αυτό με φοβίζει πολύ”

Κάθε φορά που έρχεται το Σαββατοκύριακο και βλέπω στα social media τους πάντες να βγαίνουν με φίλους με πιάνει μελαγχολία. Εγώ κάθομαι μόνη στο σπίτι μου και ενώ έχω φίλους δεν μου προτείνουν να βγούμε. Τους βλέπω να βγαίνουν μόνοι τους ή με γνωστά άτομα που κάποτε κάναμε όλοι μαζί παρέα χωρίς να μου έχουν πει να πάω μαζί τους. Έτσι νιώθω παρείσακτη ή βάρος. Προσπαθώ να γνωρίσω καινούρια άτομα αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο γιατί είμαι δουλειά- σπίτι, σπίτι- δουλειά. Και όταν βγαίνω, μου είναι πολύ δύσκολο να γνωρίσω άτομα. Δεν έχω κάποια σχέση παρόλο που θα το ήθελα πολύ. Αν και το έχω προσπαθήσει αρκετές φορές δεν έχει τύχει. Και αυτό είναι κάτι που με κάνει να αισθάνομαι ακόμα πιο μόνη. Σαν να μην έχω έναν άνθρωπο να μου σταθεί στα δύσκολα, να ακούσει τα προβλήματα μου και να με πάρει μια αγκαλιά όταν την χρειάζομαι. Νιώθω ότι θα μείνω για πάντα μόνη μου και αυτό με φοβίζει πολύ…


Αγαπητή Μαρία,

Αρχικά θέλουμε να σε ευχαριστήσουμε που πήρες την απόφαση να μοιραστείς μαζί μας τους προβληματισμούς σου. Συχνά, ζητήματα ψυχικής διάθεσης είναι λεπτά και ευαίσθητα, και πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να τα εκφράσουν ανοιχτά. Επομένως, είναι πολύ γενναίο που μπορείς να μας μιλήσεις για αυτά.

Από όσα μας ανέφερες, αντιλαμβάνομαι ότι βιώνεις πολύ έντονο το συναίσθημα της μοναξιάς, καθώς δεν υπάρχουν φίλοι ή κάποιος σύντροφος για να μοιραστείς όμορφες, αλλά και πιο δυσάρεστες στιγμές. Ακόμα, γίνεται εμφανές σε εμένα και το αίσθημα απόρριψης από τους φίλους σου, οι οποίοι πρωτύτερα αποτελούσαν μέρος της παρέας σου.

Πράγματι, σε αρκετές φάσεις της ζωής μας αισθανόμαστε μόνοι και αβοήθητοι. Αυτό, συχνά, το αίσθημα της μοναξιάς και απομόνωσης εντείνεται στο πλαίσιο των γιορτών ή των Σαββατοκύριακων, όταν δηλαδή οι περισσότεροι άνθρωποι επιδιώκουν να συναθροίζονται κι όταν εμείς προβαίνουμε στην παγίδα της σύγκρισης της «διαφορετικής» ζωής μας με την ζωή εκείνων. Όταν, μάλιστα, αυτό συμβαίνει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, και συνοδεύεται από την προσωπική μας δυσφορία και απογοήτευση, είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε για την προέλευση του και τη συμβολή  που μπορούμε να έχουμε στην αντιμετώπιση του. Εσύ φαίνεται να έχεις κάνει ήδη αυτό το βήμα, καθώς προβληματίζεσαι, μιλάς για αυτό που σε απασχολεί και φαίνεσαι πρόθυμη να αλλάξεις την παρούσα κατάσταση.

Συγκεκριμένα, αναφέρεις ότι οι φίλοι σου πλέον δεν σε προσκαλούν στις συλλογικές τους εξόδους. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, εάν έχεις κάνει εσύ η ίδια μία ή αρκετές ενδεχόμενες προτάσεις για έξοδο σε εκείνους και τι απάντηση είχες δεχτεί. Πράγματι, βιώνεις την απόρριψη από την παρέα, μια κατάσταση που σου προκαλεί θλίψη και αίσθηση μοναξιάς. Σκέφτομαι, όμως, ότι πιθανώς υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα έκαναν τους φίλους σου να πράξουν με αυτό τον τρόπο. Για παράδειγμα, αν γνωρίζουν ότι δουλεύεις, πιθανότατα να σκεφτούν ότι δυσκολεύεσαι να βρεις κενό χρόνο, ώστε να βγεις μαζί τους. Αυτή, μάλιστα, η πεποίθηση τους επιβεβαιώνεται κάθε πιθανή φορά που εσύ μπορεί να απαντάς αρνητικά στις προτάσεις τους για εξόδους. Έτσι, ενδέχεται να προτιμούν να μην σου προτείνουν καν κάτι τέτοιο, αφού είναι πεπεισμένοι για την αρνητική σου ανταπόκριση. Δεν είναι, ακόμη, απίθανο, να θέλουν πράγματι να σε διευκολύνουν στις εργασιακές σου υποχρεώσεις, κι έτσι, αντιλαμβανόμενοι τις περιορισμένες χρονικές σου δυνατότητες λόγω εργασίας, να αποφασίζουν «να μη σε βάζουν στον πειρασμό» και να μην σου προτείνουν εξόδους.

Όπως και να έχει, είναι σημαντικό να ξεκινήσεις μια συζήτηση μαζί τους, ώστε να καταστούν ξεκάθαροι οι λόγοι της απόρριψης από την παρέα. Είναι σπουδαίο να διερευνηθεί ο ρεαλισμός τους, αλλά και η σπουδαιότητα που έχουν για τη διάλυση μιας φιλικής σχέσης. Τέλος, είναι σημαντικό να μιλήσεις ειλικρινά για την προθυμία σου να επανενταχθείς σε αυτή την παρέα, αλλά ίσως και για τα συναισθήματα που σου προκάλεσε η απομάκρυνση από αυτήν (εάν φυσικά αισθανθείς άνετα να κάνεις αυτό).

Αναφέρεσαι, επίσης, στην προσπάθεια σου να γνωρίσεις καινούρια άτομα, αλλά και να ξεκινήσεις μια συντροφική σχέση, παρόλο που αυτό δεν έχει ευδοκιμήσει έως τώρα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα, σίγουρα, να μάθω περισσότερα πράγματα για τους τρόπους που προσεγγίζεις νέα άτομα. Όπως και να έχει, όμως, φαίνεται πως έχεις ήδη καταλάβει πόσο σημαντική είναι για εσένα, τόσο η συμμετοχή σου στην παρέα, όσο και η ύπαρξη και διατήρηση μιας συντροφικής σχέσης. Είναι αλήθεια πως τόσο οι φιλικές, όσο και οι ερωτικές σχέσεις απαρτίζουν σημαντικά κομμάτια στην ζωή μας που συμβάλλουν στην ικανοποίηση και την ψυχική μας ανθεκτικότητα.

Αναφέρεις, συγκεκριμένα, πως όταν βγαίνεις έξω σου είναι δύσκολο να γνωρίσεις άτομα. Ωστόσο, εδώ πρέπει να λάβουμε  υπόψη πως στους καιρούς που διανύουμε, η ψηφιακή επικοινωνία έχει αντικαταστήσει κατά πολύ την δια ζώσης. Συνεπώς, η επιστράτευση των τεχνολογικών μέσων μπορεί να συμβάλλει στην πραγματοποίηση του σκοπού σου. Μία αντίδραση σε μια ιστορία ή ένα αίτημα ακολούθησης στο instagram είναι πολλές φορές μια καλή αρχή για το χτίσιμο, τόσο μιας φιλικής, όσο και ερωτικής σχέσης. Μάλιστα, αυτός ο τρόπος επικοινωνίας σε εξυπηρετεί διπλά, καθώς δεν χρειάζεται να παρατήσεις ή να περιορίσεις την δουλειά σου προκειμένου να βγεις έξω και να γνωρίσεις άτομα.

Καλή ιδέα θα ήταν, επιπλέον, να πλησιάσεις παλιότερους φίλους ή συμμαθητές με τους οποίους έχετε πλέον χαθεί. Μπορεί και εκείνοι να βιώνουν μια δύσκολη περίοδο στην ζωή τους και να θελήσουν να ανταλλάξετε τα νέα σας και να θυμηθείτε το κοινό παρελθόν που σας ενώνει. Αναρωτιέμαι, επίσης, εάν το εργασιακό σου περιβάλλον θα μπορούσε να διευκολύνει αυτόν τον σκοπό. Υπάρχουν συνάδελφοι, για παράδειγμα, στους οποίους θα μπορούσες να απευθυνθείς;

Ακόμη, παρατηρώ πως δεν μου έχεις μιλήσει καθόλου για την οικογένεια σου. Υπάρχει κάποιο πρόσωπο σε αυτήν με το οποίο αισθάνεσαι πιο άνετα και του οποίου θα μπορούσες να εμπιστευτείς τα άγχη και τους προβληματισμούς σου; Μερικές φορές, άτομα που βρίσκονται δίπλα μας μπορούν να προσφέρουν ένα σημαντικό πλαίσιο στήριξης, ακόμη κι αν δεν το έχουμε σκεφτεί.

Μολονότι δεν διαθέτω πολλές πληροφορίες για τα στοιχεία του χαρακτήρα σου, θα έλεγα πως φαίνεσαι ένα άτομο με θέληση να συνάψει νέες φιλίες και συντροφικές σχέσεις. Από την άλλη, όμως, φαίνεται να έχεις συνειδητοποιήσει τις δυσκολίες που ανακύπτουν μέσα από αυτό. Αυτό είναι λογικό να σου προκαλεί το αίσθημα της απογοήτευσης, καθώς και τον φόβο της μοναξιάς. Συχνά, οι όποιες προσπάθειες μας για σύναψη και αναζήτηση νέων σχέσεων μπορεί να αποτυγχάνουν. Είναι όμως αυτό ένα δυνατό επιχείρημα που μπορεί «να μας καταδικάσει στο να μείνουμε για πάντα μόνοι»;

Στην παρούσα περίοδο, λοιπόν, θα έλεγα πως είναι σημαντικό:

1. Να αξιοποιήσεις τον χρόνο που είσαι μόνη σου για να σκεφτείς για την ποιότητα των σχέσεων που σε ενδιαφέρουν.

2.Να δοκιμάσεις τρόπους να χτίσεις μια πρώτη επικοινωνία, τόσο με φίλους όσο και με πιθανούς ερωτικούς συντρόφους.

3.Να εκφράσεις τους προβληματισμούς και τις σκέψεις σου. Η ψυχοθεραπεία είναι αδιαμφισβήτητα ένα ασφαλές πλαίσιο στο οποίο μπορείς να το κάνεις αυτό, ενώ μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις στήριξη και να απομονώσεις το αίσθημα της μοναξιάς.

4.Τέλος, εκτός από τα παραπάνω, έχει μεγάλη σημασία να αναγνωρίσεις τον φαύλο κύκλο της αποτυχίας και της αυτό-εκπληρούμενης προφητείας. Αυτός υπαγορεύει το εξής: Όταν νιώθουμε αποτυχημένοι σε κάτι ή έχουμε ήδη κατασταλλάξει σε αυθαίρετα και γενικευτικά συμπεράσματα (πχ. «Θα μείνω για πάντα μόνη», «Δεν υπάρχει κανείς για εμένα εκεί έξω»), είναι πολύ πιθανό όταν αρχίσουμε να εμπλεκόμαστε σε σχέσεις να συμπεριφερόμαστε «μεροληπτικά» έχοντας κατά νου ότι σίγουρα τελικά θα απορριφθούμε, θα απογοητευτούμε και θα μείνουμε μόνοι. Οι άνθρωποι με τους οποίους εμπλεκόμαστε αντιλαμβάνονται την στάση μας ως παράλογη και εχθρική, ενώ διαπιστώνουν τις ανασφάλειες και την χαμηλή αυτοπεποίθηση που τρέφουμε για τον εαυτό μας και έτσι εν τέλει μας απορρίπτουν. Συνεπώς, καταλήγουμε πάλι στο συμπέρασμα ότι θα μείνουμε μόνοι και δεν υπάρχει κανείς για εμάς. Αν, λοιπόν, πριν την εμπλοκή μας σε μια σχέση, αισθανόμαστε ήδη έτσι, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα μεταδώσουμε τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις μας στα πρόσωπα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή και, πως εκείνα θα τα αποδοκιμάσουν.

Είναι πράγματι δύσκολο να νιώθεις μοναξιά και απόρριψη, να μην έχεις ανθρώπους να μοιραστείς τα νέα, τις σκέψεις, τους προβληματισμούς σου. Ωστόσο, νιώθω ότι είσαι σε καλό δρόμο, γιατί αισθάνομαι ότι οι δυσκολίες που βιώνεις δεν σε αδρανούν. Αντίθετα, κινητοποιούν τον προβληματισμό σου, ο οποίος φαίνεται να σχετίζεται με σημαντικές αποφάσεις που θες να πάρεις γενικά για εσένα και τη ζωή σου.

Ελπίζω να σε βοήθησα να γνωρίσεις κάπως βαθύτερα τόσο τα συναισθήματα σου, όσο και τον τρόπο που αυτά, οι σκέψεις και η συμπεριφορά σου, μπορούν να επιδράσουν στην ζωή σου, και να συνεχίσεις να προσπαθείς ώστε να βγει κάτι καλό από την δυσάρεστη κατάσταση που τώρα βιώνεις. Είμαι σίγουρη πως αυτή η κατάσταση έχει ήδη γίνει τροφή σκέψης για εσένα, και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Ό,τι χρειαστείς, είμαστε ξανά στη διάθεση σου.


Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας εδώ

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com