Ψtalk: “Νευριάζω αρκετά εύκολα και χωρίς λόγο μερικές φορές”
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Ψtalk: “Νευριάζω αρκετά εύκολα και χωρίς λόγο μερικές φορές”

Ψtalk: “Νευριάζω αρκετά εύκολα και χωρίς λόγο μερικές φορές”

Καλημέρα. Νευριάζω αρκετά εύκολα και χωρίς λόγο μερικές φορές.

Από την: Ανώνυμη


Αγαπητή,

Σε ευχαριστούμε πολύ που μας έστειλες τον προβληματισμό σου σχετικά με το ότι θυμώνεις εύκολα και συχνά χωρίς λόγο.

Αρχικά θα ήθελα να σου πω ότι ο θυμός είναι ένα βασικό φυσιολογικό συναίσθημα και όχι κάτι αρνητικό. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε κάποιον κίνδυνο ή απειλή ή μπορεί να προκύψει όταν υπάρχει κάποια αδικία εις βάρος μας από τους γύρω μας. Άλλοι ενδεικτικοί λόγοι που μπορεί να πυροδοτήσουν το συναίσθημα του θυμού είναι η έντονη πίεση της καθημερινότητας ή το άγχος και στρες. Όταν διαρκώς αγωνιζόμαστε να διαχειριστούμε καταστάσεις και τα συναισθήματα μας, είμαστε πιο ευάλωτοι στο να αισθανθούμε θυμό από κάποια επιπλέον πρόκληση που προκύπτει. Η επιθυμία μας να έχουμε συνεχώς τον έλεγχο των καταστάσεων γύρω μας είναι κάτι ακόμα που μπορεί να μας προκαλέσει το συναίσθημα του θυμού όταν αποτυγχάνουμε στην προσπάθεια αυτή, όπως επίσης και το γεγονός ότι μπορεί κάποιοι να μη σέβονται και να καταπατούν τα προσωπικά μας όρια, παραβιάζοντας τις ανάγκες μας. Επιπλέον, θυμό μπορεί να νιώσουμε όταν αναμένουμε από κάποιον να συμπεριφερθεί με συγκεκριμένο τρόπο και δεν το κάνει, όταν δηλαδή δεν εκπληρώνονται οι προσδοκίες που έχουμε για κάποια άτομα.

Η αντιμετώπιση του συναισθήματος του θυμού είναι μια απαιτητική διαδικασία και προϋποθέτει να δουλέψουμε με τον εαυτό μας. Πρώτα από όλα, χρειάζεται να αναγνωρίσουμε την ύπαρξη του συναισθήματος αυτού, κάτι που εσύ έχεις κάνει, από τη στιγμή που μας έστειλες και το μήνυμα. Θα σου προτείνω λοιπόν κάποιες συμβουλές που ίσως σε βοηθήσουν.

Μπορείς να κρατάς ένα ημερολόγιο θυμού, στο οποίο θα καταγράφεις τους παράγοντες που πυροδοτούν τον θυμό σου, καθώς και τις σωματικές αισθήσεις που συνοδεύουν το συναίσθημα του θυμού και τις σκέψεις που κάνεις εκείνη τη στιγμή. Αυτό θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις καταστάσεις και ερεθίσματα που σου δημιουργούν αυτό το συναίσθημα και θα μπορείς να εντοπίσεις τις σωματικές αλλαγές που προηγούνται της έκφρασης του θυμού. Συχνά συμβαίνει πίσω από το συναίσθημα του θυμού να υπάρχουν και άλλα υποβόσκοντα συναισθήματα, οπότε μπορεί να αναρωτηθείς σε κάθε περίσταση αν υπάρχουν και άλλα συναισθήματα που συνυπάρχουν (όπως μπορεί να είναι η ζήλια, η στεναχώρια κ.α.). Μπορείς επίσης, όταν αισθάνεσαι ότι έχεις θυμώσει να εφαρμόσεις χαλάρωση μέσω αναπνοής, παίρνοντας βαθιές ανάσες ή να απομακρυνθείς προσωρινά από την κατάσταση ή τον χώρο και να επιστρέψεις όταν έχεις ηρεμήσει. Συχνά, μας θυμώνουν οι ερμηνείες που κάνουμε για τις διάφορες καταστάσεις, οπότε μπορείς να συζητάς το θυμό που αισθάνεσαι με κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι και να δεις και την δική του οπτική πάνω στο θέμα.

Να θυμάσαι ότι σκοπός δεν είναι να καταπιέζουμε τον θυμό μας, αλλά να μπορέσουμε να τον εκφράζουμε με λειτουργικό τρόπο, αλλιώς μπορεί να συσσωρευτεί και να ξεσπάσει σε ανύποπτη στιγμή.

Ελπίζω να σε βοήθησαν αυτά που έγραψα, ωστόσο αν αντιμετωπίσεις δυσκολία στη διαδικασία διαχείρισης του θυμού μπορείς να επισκεφτείς έναν ψυχολόγο, ο οποίος θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις τις ρίζες του θυμού σου και να καταφέρεις να τον αντιμετωπίσεις πιο αποτελεσματικά.

Ό,τι άλλο χρειαστείς, είμαστε στη διάθεσή σου.


Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας εδώ

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com