Ψtalk: ”Να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία ή το πρόβλημα θα φύγει από μόνο του;”
photo by Priscilla Du Preez 🇨🇦 on Unsplash.com

Ψtalk: ”Να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία ή το πρόβλημα θα φύγει από μόνο του;”

Θα ήθελα να βρω ψυχολόγο και να ξεκινήσω πάλι συνεδρίες, αλλά δυσκολεύομαι να εκφράσω τα συναισθήματά μου στο 100%. Πήγαινα παλιότερα και σε ψυχολόγο όταν ήμουν στο Γυμνάσιο, αλλά ακριβώς επειδή ο συγκεκριμένος είχε αρκετά ραντεβού με αποτέλεσμα να με βάζει μόνο κάθε 2 εβδομάδες, όποτε τον έβλεπα, μιλούσα πολύ αντικειμενικά για το πρόβλημά μου και το έβλεπα με τετράγωνη λογική, ενώ γενικώς είμαι πολύ συναισθηματικός άνθρωπος. Έμενε μόνο σε αυτά που έλεγα, και τελειώναμε τις συνεδρίες μισή ώρα νωρίτερα αντί για μια ώρα όπως είχαμε κανονίσει. Αλλά ακόμα κι αν βρω τον κατάλληλο ψυχολόγο, αυτόματα θα αρχίσω να συζητάω πολύ επιφανειακά σε στιλ: ”δεν χέστηκα κιόλας” (συγγνώμη για την έκφρασή μου) ενώ με απασχολεί αρκετά. Ίσως επειδή έχω μάθει να κρύβομαι από φόβο μην με κρίνουν αλλα και πάλι. Να ξεκινήσω πάλι ψυχοθεραπεία ή να το αφήσω ως έχει μέχρι να φύγει από μόνο του;

Από τον/την: Κωνσταντίνα


Αγαπητή Κωνσταντίνα,

Αρχικά, θέλω να σε ευχαριστήσω που μοιράζεσαι μαζί μας το προβληματισμό σου. Από τα λεγόμενα σου φαίνεται η πρώτη σου επαφή με ψυχολόγο να μη σου άφησε θετικές εντυπώσεις. Μοιάζει σαν να ένιωθες ότι δεν ακούγεσαι όσο θα έπρεπε, και αυτό πρέπει να ήταν δύσκολο για σένα. Το πιο σημαντικό στη θεραπευτική σχέση, είναι η ενσυναίσθηση και η ικανότητα του θεραπευτή να βλέπει πέρα από το ”περιτύλιγμα”, διότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας άνθρωπος συμπεριφέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Η δουλειά του δεν είναι να σε κρίνει, αλλά να σε βοηθήσει να καταλάβεις τον εαυτό σου και να σε καθοδηγήσει προς τη λύση.

Εμείς οι άνθρωποι, έχουμε τη τάση μερικές φορές να αποφεύγουμε ευαίσθητα θέματα που μας απασχολούν ελπίζοντας ότι θα φύγουν από μόνα τους κάποια στιγμή. Ωστόσο, αυτό δε συμβαίνει πάντοτε και το αποτέλεσμα είναι να διογκώνονται ακόμη περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη και όταν διανύουμε περιόδους που νιώθουμε καλύτερα ψυχολογικά, αυτό δε σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει εξαφανιστεί τελείως. Μόνο αν αντιμετωπίσουμε κατάματα αυτά που μας απασχολούν και επιτρέψουμε στον εαυτό μας να νιώσει ευάλωτος χωρίς άμυνες, θα πάρουμε τις απαντήσεις που θέλουμε. Ήδη έχεις κάνει το πρώτο βήμα μοιράζοντας τις σκέψεις σου μαζί μας και μπράβο σου γι’αυτό, γιατί λοιπόν να μη κάνεις και το δεύτερο ξεκινώντας ψυχοθεραπεία;

Με τον κατάλληλο ειδικό μπορείς να μάθεις πολλά πράγματα και να καταλάβεις γιατί λειτουργείς με τον συγκεκριμένο τρόπο. Αν αποφασίσεις όμως να ξεκινήσεις, θα πρέπει πρώτα να κάνεις σωστή έρευνα πριν καταλήξεις σε κάποιον και να δεις πόση εμπειρία έχει καθώς επίσης και τη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί για να ξέρεις τι σου ταιριάζει (πχ. η γνωσιακή-συμπεριφοριστική, η συστημική προσέγγιση, ψυχανάλυση, θεραπεία gestalt, προσωποκεντρική θεραπεία κ.α.). Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το Α και το Ω είναι η χημεία μεταξύ θεραπευτή-θεραπευομένου, να μπορείς δηλαδή να νιώθεις ότι έχεις κάποιον απέναντι σου που θα μπορείς να εμπιστευτείς.

Τώρα, η δυσκολία που έχεις στην εξέφραση των συναισθημάτων σου είναι κάτι που θα πρέπει να διερευνήσεις περισσότερο για να καταλάβεις από πού πηγάζει. Στη ψυχοθεραπεία, θα μπορούσες να το αναφέρεις στις πρώτες συνεδρίες για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης. Ίσως να μη θέλεις να επιτρέψεις στον εαυτό σου να δείξει ευάλωτη σε κάποιον τρίτο από φόβο μην πληγωθείς και βιώσεις όλα τα αρνητικά συναισθήματα που σχετίζονται με το πρόβλημα που σε απασχολεί. Έτσι, προσπαθείς να το εκλογικεύσεις όσο γίνεται για να νιώσεις ότι έχεις κάποιον έλεγχο πάνω του. Αυτό είναι μια μορφή συναισθηματικής τελειομανίας που συνήθως έχει τις ρίζες της στη παιδική ηλικία.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένας άνθρωπος δεν εκφράζει τα συναισθήματα του. Ένας από αυτούς μπορεί να είναι ο φόβος κριτικής που ανέφερες. Πίσω από ένα παιδί που έχει μάθει να καταπιέζει τα συναισθήματα του από φόβο μην κριθεί, αποτυπώνεται υποσυνείδητα η σκέψη ότι οι ανάγκες του δεν είναι σημαντικές και ότι τα αρνητικά συναισθήματα δεν είναι αποδεκτά. Αν τα εξωτερικεύσει, υπάρχει κίνδυνος οι άλλοι να τον απορρίψουν και αυτό είναι κάτι που θέλει να αποφύγει. Έτσι, από πολύ νωρίς μαθαίνει ότι πρέπει να κρύβεται για να τον αποδεχτούν οι άλλοι. Κανένας δε του έμαθε πώς να εκφράζει τα συναισθήματα του με υγιή τρόπο, και τώρα ως ενήλικας χρειάζεται βοήθεια για να το κάνει σωστά. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα μείνει για πάντα στάσιμος και δε θα βελτιωθεί.

Οι απαντήσεις για όλα αυτά τα ερωτήματα βρίσκονται μέσα σου και η ψυχοθεραπεία θα σε βοηθήσει να τις ανακαλύψεις! Εύχομαι να βρεις τη λύση που ψάχνεις και εμείς θα είμαστε στη διάθεση σου για οτιδήποτε χρειαστείς.

*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα πατώντας στο κουμπί της αρχικής και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories