Γεια σας, είμαι 37 ετών και έχω θέμα διαχείρισης νεύρων! Μερικές φορές βγαίνω εκτός εαυτού και χτυπάω τον σύζυγο μου! Ντρέπομαι τόσο πολύ ακόμα και που το γράφω! Μετά νιώθω ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου…και ίσως να είμαι! Δυστυχώς δεν έχω την οικονομική άνεση να στραφώ σε ειδικό. Δεν ξέρω τι να κάνω…
Aπό την: Μαρίνα
Μαρίνα μου, βλέπω έκανες ένα δύσκολο βήμα, αυτό της παραδοχής και της έκφρασης του συναισθήματος σου, κάτι που είναι πολύ δύσκολο για αυτό και σε ευχαριστούμε πολύ που θέλησες να το μοιραστείς μαζί μας. Πρέπει να είναι πολύ δύσκολο για εσένα αυτό που βιώνεις και σε συνδυασμό με τα αρνητικά συναισθήματα αυτού. Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που σε βάζει στην διαδικασία να στρέφεσαι στον σύζυγο σου ως απάντηση για το συναίσθημα του θυμού σου.
Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που η έντασή του ποικίλει και μπορεί να φτάσει και σε σημείο οργής ενώ συνοδεύεται και από σωματικές αντιδράσεις, όπως και σε όλα τα συναισθήματα, σε αυτήν την περίπτωση οι χτύποι της καρδιάς και η πίεση αυξάνονται. Ο θυμός μπορεί να είναι αίτιο κάποιου εξωτερικού ή εσωτερικού παράγοντα ή κάποιου συγκεκριμένου ατόμου. Η επιθετική αντίδραση θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί την φυσική αντίδραση του θυμού.
Μια βασική διάσταση του θυμού είναι η έκφραση του. Η καταπίεση του θα μπορούσε να οδηγήσει σε χειρότερα αποτελέσματα τόσο για τον περίγυρο όσο και για τον εαυτό μας τον ίδιο. Η κατηγορηματική έκφραση του θυμού και όχι η επιθετική μορφή είναι η πιο υγιής έκφραση του.
Μερικές φορές, ο θυμός και η απογοήτευση προκαλούνται από αληθινά και αναπόφευκτα προβλήματα στην ζωή μας. Σαφώς και η επίλυση του, δεν είναι μία απλή διαδικασία, αυτό που χρειάζεται σε ένα πρώτο πλάνο είναι να βρεθούν τρόποι και να αλλάξει ο τρόπος σκέψης προκειμένου να κατευναστεί το αρχικό συναίσθημα που μπορεί να λυθεί άμεσα.
Αναρωτιέμαι, έχεις κάτσει να σκεφτείς και από πιο παλιά αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, πχ περιστατικό ή κάποια σύγκρουση ή οτιδήποτε μπορείς να θυμηθείς που θα μπορούσε να αποτελεί την πυροδότηση του θυμού ακόμη και στο τώρα. Αναφέρεις πως κάποιες στιγμές χτυπάς και τον άνδρα σου αλλά μετά νιώθεις τύψεις, τι είναι αυτό που σε οδηγεί σε αυτήν την πράξη; Το έχεις συζητήσεις ποτέ με εκείνον τι είναι αυτό που μπορεί να σε βγάζει εκτός αυτού και να αντιδράς σε εκείνον έτσι; Από την άλλη αναρωτιέμαι γενικότερα αν το περιβάλλον σου είναι υποστηρικτικό ή αν ακόμη και από την παιδική σου ηλικία ίσως υπήρχαν κόντρες ή συγκρούσεις με τους δικούς σου ή αν ακόμη έδιναν σημασία στο λόγο σου και στα συναισθήματα σου ή μπορεί να αντιδρούσαν με παρόμοιο τρόπο με τον δικό σου.
Η αλήθεια είναι πως θα σου πρότεινα να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό προκείμενου να σε βοηθήσει να βρεις την πηγή του θυμού και να βρεις και τρόπους έκφρασης του. Σε σχέση με την αναφορά σου στο οικονομικό κομμάτι υπάρχουν δομές που προσφέρουν δωρεάν ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη αλλά πλέον υπάρχουν και κάποιές πλατφόρμες διαδικτυακά με πιστοποιημένους θεραπευτές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν ή και με πιο χαμηλό κόστος από το διά ζώσης.
Πάντως θα σου πρότεινα να προσπαθήσεις και η ίδια να δεις τι είναι αυτό που σε οδηγεί σε αυτό το συναίσθημα ακόμη και να έχεις κάποιο τετράδιο και να σημείωνες, αυτό θα μπορούσε να σε βοηθήσει να εντοπίσεις και κάποιες ομοιότητες ή επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Από την άλλη υπάρχουν τρόποι να εκφραστείς και να αποφορτιστείς όπως η άσκηση ένα περπάτημα για παράδειγμα ή κάποιους είδους πολεμικής τέχνης που εμπεριέχει και το σωματικό ξέσπασμα ή διαλογισμός ίσως για περισσότερη εσωτερική αρμονία και ισορροπία.
Προσπάθησε να σε ακούσεις και να δεις τι κρύβεται πίσω από τον θυμό. Τέλος αυτό που θα σου πρότεινα να σκεφτείς είναι αν είσαι ικανοποιημένη από την ζωή σου ή την καθημερινότητα σου, καθώς η προσωπική μας δυσαρέσκεια είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στο πως νιώθουμε και πως ενεργούμε.
Το θέμα δεν είναι να είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου, αλλά να σε εμπιστευτείς και να σε προσεγγίσεις με καλές προθέσεις και να δεις πως διαχειριστείς το θέμα του θυμού.
Ελπίζω να σε βοήθησα έστω και λίγο. Είμαστε εδώ για οτιδήποτε χρειαστείς.