Ψtalk: ”Είμαι πολύ ντροπαλή και δεν εμπιστεύομαι εύκολα”
photo by RyanMcGuire on pixabay.com

Ψtalk: ”Είμαι πολύ ντροπαλή και δεν εμπιστεύομαι εύκολα”

Με λένε Μαρία. Είμαι 21 χρόνων. Είμαι πάρα πολύ προβληματοσμενη διότι διαπιστώνω πολλές φορές στην καθημερινότητα μου ότι είμαι πολύ δύσκολη σα χαρακτήρας. Τι εννοω; εννοώ ότι γενικά δεν εμπιστεύομαι εύκολα και ότι είμαι πάρα πολύ ντροπαλή με αποτέλεσμα να πληρώνω εμένα και να μη με αφήνω να εξελιχθώ. Δυστυχώς έχω προσπαθήσει πολλές φορές να αντιμετωπίσω καταστάσεις που με φέρνουν σε δύσκολη θέση αλλά δεν τα καταφέρνω. Επίσης έχω παρατηρήσει ότι γενικά δε μπορώ τους καβγάδες δηλαδή όταν κάποιος μαλώνει με κάποιον άλλον με πιάνει ένα κόμπος στο στομάχι, βέβαια αυτό πιστεύω οφείλεται σε μια κακή εμπειρία που είχα με φίλους καθώς είχαμε φτάσει σε σημείο να μαλωσουμε άσχημα. Επίσης δεν έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου αλλά και βλέπω τις φίλες μου πχ θα βγουν κ μόνες τους βόλτα στο κέντρο ή θ πάνε να πάρουνε μόνες καφέ, εγώ αυτό δε το κάνω γιατί ντρεπομαι πάρα πολύ.

Από τον/την: Μαρία


Αγαπητή Μαρία,

Αρχικά, θέλω να σε ευχαριστήσω που αποφάσισες να μοιραστείς μαζί μας τις σκέψεις και τις ανησυχίες σου. Είναι πολύ σημαντικό το ότι αναγνωρίζεις τις δυσκολίες σου και θέλεις να τις αντιμετωπίσεις. Αναφέρεις ότι προσπάθησες μόνη σου να τις ξεπεράσεις, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό όμως δεν σε κράτησε πίσω, έκανες το πρώτο βήμα και επικοινώνησες με τη σελίδα μας. Το να μοιραστείς το πρόβλημα σου δημοσίως είναι κάτι πολύ γενναίο! Να έχεις υπόψιν σου ότι η αλλαγή δεν είναι εύκολη διαδικασία, καθώς καλείσαι να ”ξεμάθεις” μοτίβα συμπεριφοράς και τρόπους σκέψης τα οποία σε συνόδευαν στη μέχρι τώρα πορεία σου, αλλά δε σε εξυπηρετούν πλέον.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης που έχεις μπορεί να πηγάζει από πολλούς παράγοντες, ένας από αυτούς είναι οι μη υποστηρικτικοί γονείς. Όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που τα συναισθήματα του δεν επιβεβαιώνονταν και καλούταν να αντιμετωπίσει μόνο του τα προβλημάτα του, τότε μαθαίνει από πολύ νωρίς ότι οι άλλοι θα τον απορρίψουν. Είναι μια βαθιά ριζωμένη αντίληψη που επηρεάζει σημαντικά το τρόπο που αντιλαμβάνεται τους άλλους ανθρώπους. Γιατί άλλωστε να δεθεί μαζί τους εφόσον θα τον απογοητεύσουν; Ήδη ένιωσε προδωμένος από τους σημαντικούς άλλους όσο ηταν σε ευαίσθητη ηλικία και δεν θέλει να βιώσει ξανά το ίδιο επώδυνο συναίσθημα.

Τώρα, όσον αφορά τη δική σου περίπτωση, τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που σε έχει κάνει να μην εμπιστεύεσαι εύκολα τους άλλους και κυρίως τον εαυτό σου; Πότε άρχισε να συμβαίνει αυτό και γιατί; Αυτές είναι απαντήσεις που μόνο εσύ μπορείς να δώσεις και η επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας θα σε βοηθήσει σε αυτό. Η ψυχοθεραπεία είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και το κλειδί για την προσωπική σου εξέλιξη. Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας με διάθεση για βελτίωση έχουν επωφεληθεί μέσω της ψυχοθεραπείας, και πιστεύω το ίδιο θα γίνει και με εσένα, αρκεί να έχεις δίπλα σου το κατάλληλο ειδικό για να σε κατευθύνει.

Στη συνέχεια, γράφεις ότι οι καβγάδες μεταξύ άλλων είναι κάτι που δε μπορείς να διαχειριστείς και ότι αυτό μάλλον οφείλεται σε μια άσχημη εμπειρία που είχες με φίλους σου. Πότε συνέβη αυτό το περιστατικό και τι συναισθήματα σου προκάλεσε; Όταν βλέπεις κάποιους να καβγαδίζουν, τι σκέψεις περνάνε από το μυαλό σου; Μπορείς να δώσεις απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις γραπτώς έτσι ώστε να οργανώσεις καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου γύρω από αυτό το θέμα.

Το γράψιμο ωφελεί πολύ τη ψυχολογία και μπορεί να σε κάνει να δεις με διαφορετική οπτική τα πράγματα. Όταν κάποιος εκφράζει τις αρνητικές του σκέψεις γραπτώς και κατά συνέπεια τις αναλύει, τις επεξεργάζεται και τις βλέπει απέναντί του, τότε φαίνεται να μειώνεται η σημασία τους και έτσι νιώθει ότι έχει περισσότερο έλεγχο της ζωής τους. Μπορεί να συνεχίσουν να έρχονται στο μυαλό σου, αλλά όσο τις αντικρούεις τόσο θα χάνουν την ένταση τους.

Μου φάνηκε επίσης σαν να προσπαθείς να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τις φίλες σου και έμοιαζε να σου κάνει εντύπωση που καταφέρνουν να βγαίνουν μόνες τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι οι φίλες σου δε μπορούν να ταυτιστούν με τις δυσκολίες που περνάς και γι’αυτό το λόγο καλό θα ήταν να διαχωρίσεις τον εαυτό σου από εκείνες. Είσαι κάτι ξεχωριστό, όπως το ίδιο ισχυεί και για τις φίλες σου. Μη ξεχνάς ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει το δικό του χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι κάτι που είναι δύσκολο για τις φίλες σου, μπορεί να είναι εύκολο για σένα και το αντίστροφο. Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου και να έχεις υπομονή, διότι η πορεία προς την αλλαγή έχει σκαμπανεβάσματα και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Η βάση για να επιτευχθούν όλα τα υπόλοιπα είναι να αρχίσεις να σε εμπιστεύεσαι, να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου κάθε μέρα ότι μαζί μπορείτε να τα καταφέρετε και να κάνετε ένα βήμα παραπέρα. Όλα αυτά είναι παιχνίδια του μυαλού και επειδή το μυαλό σου, σου λέει να μην εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους δε σημαίνει ότι έχει δίκιο. Όταν αρχίσεις να επεξεργάζεσαι αυτά τα άλυτα θέματα, θα δεις ότι σιγά σιγά θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και θα καταφέρεις να γίνεις ο σύμμαχος σου. Έτσι, θα αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχουν και άνθρωποι εκεί έξω που δε θα είναι εκεί για να σε πληγώσουν, αλλά για να εκτιμήσουν την αυθεντικότητα σου και να σε βοηθήσουν.

Εύχομαι να βρεις το δρόμο σου και εμείς θα είμαστε πάντα στη διάθεση σου σε περίπτωση που μας ξαναχρειαστείς!

*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα πατώντας στο κουμπί της αρχικής και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com