Ψtalk: “Δεν μπορώ να προσαρμοστώ σε μία εργασία με αποτέλεσμα συνεχώς να αλλάζω δουλειές”
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Ψtalk: “Δεν μπορώ να προσαρμοστώ σε μία εργασία με αποτέλεσμα συνεχώς να αλλάζω δουλειές”

Ψtalk: “Δεν μπορώ να προσαρμοστώ σε μία εργασία με αποτέλεσμα συνεχώς να αλλάζω δουλειές”

Καλησπέρα, αυτό πού μού συμβαίνει είναι ότι δεν μπορώ να προσαρμοστώ σε μία εργασία με αποτέλεσμα συνεχώς να αλλάζω δουλειές, παλιά δεν ήμουν έτσι.

Από την: Μαρία


Αγαπητή Μαρία,

Σε ευχαριστούμε πολύ που μοιράζεσαι αυτό το θέμα μαζί μας. Είναι αλήθεια ότι για τους περισσότερους ανθρώπους η διαδικασία προσαρμογής σε μία νέα εργασία είναι κάτι που απαιτεί χρόνο και υπομονή και είναι πολύ πιθανόν, αφού κάνουμε αυτό το βήμα να έρθουν στιγμές που θα αναρωτηθούμε αν όντως η νέα συνθήκη ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, στιγμές που θα αμφιβάλλουμε για την επιλογή μας, που μπορεί να κλονιστεί αυτοπεποίθησή μας και που με την πρώτη επιτυχημένη διεκπεραίωση θα αναπτερωθεί και πάλι. Και ίσως μετά, πάλι, να τη χάσουμε και πάλι να την κερδίσουμε. Τίποτα από αυτά δεν είναι περίεργο και όλα εντάσσονται μέσα στη διαδικασία της προσαρμογής.

Θα μπορούσες να θέσεις κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό σου. Όπως για παράδειγμα, εδώ και πόσο καιρό παρατηρείς ότι συμβαίνει αυτό; Ποιο κομμάτι της εκάστοτε εργασίας σε δυσκολεύει περισσότερο; Έχει να κάνει με το αντικείμενο της δουλειάς; Με το περιβάλλον; Με τους ανθρώπους; Μπορεί να είναι όλα αυτά μαζί ή κάποια από αυτά ή κάτι άλλο; Αναφέρεις ότι παλαιότερα δεν ήσουν έτσι. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο γεγονός που συνέβη πριν αρχίσεις να έχεις αυτού του είδους τη δυσκολία; Λαμβάνεις χαρά και ικανοποίηση από τους υπόλοιπους τομείς της ζωής σου; Ανταποκρίνεται η δουλειά αυτή στις δικές σου ανάγκες και απαιτήσεις;

Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι παρά το γεγονός ότι ο εργασιακός στίβος είναι δύσκολος, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραγκωνίσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε, να ξεχνάμε τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει και τον λόγο για τον οποίο επιλέγουμε να κάνουμε μία συγκεκριμένη δουλειά. Δεν είναι κακό να κάνουμε συμβιβασμούς, αν χρειαστεί, οι περισσότεροι από εμάς είναι κάτι που έχουμε κάνει στο παρελθόν ή συνεχίζουμε να κάνουμε. Είναι όμως βοηθητικό να γνωρίζουμε τον λόγο για τον οποίο τους κάνουμε. Ποιές είναι οι ελάχιστες προδιαγραφές που θα ήθελες να υπάρχουν προκειμένου να αποφασίσεις να μείνεις;  Εσύ θέτεις τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις, έχεις αυτή την δύναμη, όπως έχεις την επιλογή και την ελευθερία να τις παραβλέψεις ή να μείνεις πιστή σε αυτές. Η δουλειά μας είναι ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής και έχουμε δικαίωμα να θέλουμε να αισθανόμαστε καλά μέσα σε αυτήν.

Μπορείς, λοιπόν, να κάνεις τέτοιου είδους ερωτήσεις στον εαυτό σου και αναλόγως με την απάντηση που θα δώσεις να ξέρεις ότι πάντα υπάρχουν λύσεις και περιθώρια βελτίωσης και αλλαγής. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που καταλήξεις στο ότι είναι η φύση ή το αντικείμενο της εργασίας που σε δυσκολεύει θα μπορούσες να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου, τις προσδοκίες σου και τις προτεραιότητές σου έτσι ώστε η διαδικασία αναζήτησης της επόμενης εργασίας να περιλαμβάνει και αυτές τις προϋποθέσεις. Αν δεν μπορείς να εντοπίσεις ακριβώς την αιτία της δυσκολίας προσαρμογής, ή αν μέσα σου γνωρίζεις την απάντηση αλλά νιώθεις ότι χρειάζεσαι υποστήριξη, υπάρχουν επαγγελματίες ψυχικής υγείας που μπορείς να απευθυνθείς οι οποίοι μπορούν να σε βοηθήσουν να εντοπίσεις τις αιτίες αυτές και στη συνέχεια να ανακόψεις την επίδρασή τους.

Μερικές φορές, ο λόγος για τον οποίο έχουμε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά που μας δυσκολεύει στην καθημερινότητά μας, μπορεί να οφείλεται σε πράγματα ή σε συνδυασμό πραγμάτων, σχέσεων και γεγονότων, που επειδή δεν είναι τόσο προφανή, δυσκολευόμαστε να τα δούμε. Ίσως η συνειδητοποίηση να σε εκπλήξει, πράγμα διόλου απίθανο, αν αναλογιστεί κανείς το πόσο υπέροχα πολύπλοκος και πλούσιος είναι ο συναισθηματικός μας κόσμος.

Παραμένουμε στη διάθεσή σου για οτιδήποτε χρειαστείς.


Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας εδώ

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com