Βρίσκομαι στην περίοδο που δίνω πανελλήνιες φέτος. Έχω ήδη παρα πολύ άγχος και σκέφτομαι πως δεν θα καταφέρω να περάσω σε κάποια σχολή καθώς νιώθω ότι δεν θα γράψω καλά. Γνωρίζω πως όλο αυτό εξαρτάται από εμένα και από το διάβασμα μου, όμως δεν παύω να το σκέφτομαι ούτε λεπτό. Το άγχος με κυριεύει όλο και περισσότερο όσο ο ανταγωνισμός αυξάνεται.
Από την: 17χρονηπανελληνιες
Αγαπητή αναγνώστρια,
Σε αυτήν τη φάση της ζωής σου και όσο πλησιάζουν οι πανελλήνιες είναι απολύτως λογικό να σε κυριεύει το άγχος και να αισθάνεσαι ότι δε μπορείς να ανταπεξέλθεις. Να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνη σου σε όλο αυτό και ότι πολλοί μαθητές βασανίστηκαν με παρόμοιες σκέψεις, αλλά παρά τις δυσκολίες τα κατάφεραν, κάτι που μπορείς να κάνεις και εσύ. Αρχικά, διακρίνω ότι το έντονο άγχος που βιώνεις πηγάζει από τη χαμηλή σου αυτοεκτίμηση. Το πρώτο βήμα για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου είναι να πιστεύσουμε στον εαυτό μας και να αγνοήσουμε την κακή φωνή μέσα μας που το μόνο που κάνει είναι να μας υπενθυμίζει πως δε θα τα καταφέρουμε.
Για να μη πέφτεις συνεχώς στη παγίδα αυτής της κακής φωνής είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που σκέφτεσαι αυτή τη περίοδο. Η ποιότητα των σκέψεων σου καθορίζει και την ένταση του άγχους σου. Παρατήρησα ότι οι δικές σου σκέψεις επικεντρώνονται περισσότερο στο μέλλον (”τι θα γίνει αν αποτύχω”), έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που σε κάνει να αμφισβητείς τον εαυτό σου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος μας σε στρεσογόνες περιόδους, προσπαθεί να μας πείσει ότι πρέπει να αγχωνόμαστε για να μπορέσουμε να ελέγξουμε καλύτερα μια ”απειλητική” κατάσταση. Στη πραγματικότητα, όμως, αυτό που καταφέρνει είναι να μας κρατά μακριά από το παρόν: Τη βάση για να χτίσουμε το μέλλον. Οι επιλογές που κάνουμε σήμερα έχουν αντίκτυπο αύριο. Ελπίζω τα παρακάτω tips που σου αναφέρω να σε βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του άγχους και στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης σου. Αν τα εφαρμόσεις συστηματικά πιστεύω θα δεις σημαντική διαφορά στο τρόπο σκέψης σου.
1) Προσπάθησε να μη δίνεις βάση στις αρνητικές σκέψεις
Οι αρνητικές σκέψεις είναι έντονες και κάποιες φορές τρομακτικές, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι μας λένε πάντα την αλήθεια. Κάθε φορά που θα έρχεται στο μυαλό σου μια τέτοια σκέψη, ”απάντα” με μια πιο θετική ακόμα και αν δεν το πιστεύεις εκείνη τη στιγμή (π.χ. ”Είμαι ικανή και μπορώ να τα καταφέρω”). Με αυτόν τον τρόπο εκπαιδεύεις τον εγκέφαλο σου να σκέφτεται πιο αισιόδοξα.
2) Κατέγραψε τους προβληματισμούς σου.
Είναι αποδεδειγμένο ότι το γράψιμο βοηθάει στην καλύτερη οργάνωση και διαχείριση της υπερανάλυσης. Θα σου δώσει την ευκαιρία να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι σε αγχώνει, κάθε πότε παρουσιάζεται αυτή η σκέψη και τι μπορείς εσύ να κάνεις γι’ αυτό.
3) Οραματίσου το στόχο.
Όταν έχουμε έναν στόχο βοηθάει να τον οραματιζόμαστε, σαν να τον έχουμε ήδη υλοποιήσει. Αυτό μας δίνει κίνητρο για τη συνέχεια. Δοκίμασε να το κάνεις και εσυ, φαντάσου ότι παρά τις αμφιβολίες που έχεις έρχεται η στιγμή που βγαίνουν τα αποτελέσματα και διαπιστώνεις ότι τα έχεις καταφέρει. Τι συναισθήματα σου προκαλεί αυτό το πιθανό σενάριο; Όποια και να είναι αυτά, άστα να σε καθοδηγήσουν μέχρι το τέλος.
3) Εστίασε στο παρόν.
Όπως ανέφερα και πριν, οι δικές σου σκέψεις εστιάζουν περισσότερο στο μέλλον παρά στο τώρα λόγω του φόβου της αποτυχίας. Όταν φοβόμαστε ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά, προσπαθούμε να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας για την ενδεχόμενη αποτυχία έτσι ώστε να μη μας έρθει ξαφνική. Ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου βοηθητικό για σένα επειδή σε απομακρύνει από το στόχο. Δες τις δυσκολίες σου, τα κενά σου, ζήτα βοήθεια άμα νιώθεις ότι τη χρειάζεσαι και δημιούργησε ένα πρόγραμμα διαβάσματος το οποίο θα τηρείς.
4) Επιβράβευσε τον εαυτό σου.
Θέσε στόχους όσον αφορά το διάβασμα στο τέλος των οποίων θα δίνεις στον εαυτό σου την επιβράβευση που του αξίζει π.χ. ένα διάλειμμα, μια βόλτα κλπ. Η ισσοροπία μεταξύ διαβάσματος και αυτοφροντίδας είναι το κλειδί για την επιτυχία. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνεις να μειώσεις και την ”εξουσία” που έχει το άγχος πάνω σου.
5) Πίστεψε σε εσένα.
Όσο και να σε ενθαρρύνουν οι υπόλοιποι, αν δε γίνεις εσύ ο μεγαλύτερος θαυμαστής σου τότε πάντα θα βρίσκεσαι στην ίδια θέση. Ξεκίνα να δείχνεις μεγαλύτερη συμπόνοια στον εαυτό σου και μην σε υποβιβάζεις όταν βλέπεις ένα κακό βαθμό σε ένα διαγώνισμα. Όταν πιστέψεις στις ικανότητες σου τότε κανένας ανταγωνισμός δεν πρόκειται να σε τρομάζει.
6) Ζήτα βοήθεια.
Συζήτησε με άτομα της εμπιστοσύνης σου τους προβληματισμούς σου όσον αφορά το άγχος σου, τη ψυχολογία σου, το διάβασμα κλπ. Όταν εξωτερικεύουμε τα συναισθήματα μας σε άτομα που είναι πρόθυμα να μας ακούσουν, το φορτίο που κουβαλάμε γίνεται πιο ελαφρύ.
7) Οι πανελλήνιες δεν καθορίζουν το μέλλον.
Τελευταίο και πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι καμία εξέταση δεν καθορίζει τη ζωή σου. Μην συνδέεις την αξία σου ως άνθρωπος με αριθμούς. Είναι σημαντικό να κάνεις τη προσπάθεια σου μέσα από τις πανελλήνιες, ωστόσο αν το αποτέλεσμα δεν έχει την έκβαση που περίμενες αυτό δε σημαίνει ότι είσαι αποτυχημένη ή ανίκανη. Όταν θες κάτι πάρα πολύ και είσαι αποφασισμένη να το κυνηγήσεις, θα βρεις τη λύση όποια και αν είναι αυτή.
Σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες τον προβληματισμό σου, παραμένουμε στη διάθεσή σου για οτιδήποτε χρειαστείς.