Καλησπέρα σας, μέσα από τον λογαριασμό σας ανακάλυψα ότι έχω Ο.Δ.Π. Είναι ακριβώς έτσι. Έχω όλα τα σημάδια. Τι θα κάνω;
Από την: Κυριακή
Αγαπητή Κυριακή,
Αρχικά θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε που είσαι αναγνώστρια της σελίδας μας, αλλά και για το θάρρος σου να μοιραστείς μαζί μας αυτό που σε απασχολεί. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχεις αναγνωρίσει κάποια πράγματα αναφορικά με τον εαυτό σου και προσπαθείς να δώσεις απαντήσεις/λύσεις σε αυτά.
Σε πρώτο επίπεδο, ας δούμε κάποιες γενικές γνώσεις σχετικά με την Οριακή Διαταραχή της Προσωπικότητας (Ο.Δ.Π.). Η Ο.Δ.Π. ανήκει στην ομάδα των Β΄ Διαταραχών της Προσωπικότητας σύμφωνα με το Στατιστικό και Διαγνωστικό Εγχειρίδιο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (DSM-5). Η συγκεκριμένη διαταραχή, σχετίζεται με έντονα ασταθή και παρορμητική συμπεριφορά και σοβαρή δυσκολία διατήρησης διαπροσωπικών σχέσεων. Τα συναισθήματα του ατόμου μπορεί να κυμαίνονται από έντονο ενθουσιασμό μέχρι ακραίο θυμό. Από τη μία το άτομο βιώνει έντονο φόβο μήπως εγκαταληφθεί και από την άλλη φαίνεται σαν να μην έχει ανάγκη την κοινωνικότητα. Έτσι, βρίσκεται ανάμεσα στις δύο αυτές πολώσεις και προσεγγίζει πότε την μία και πότε την άλλη. Εξαιτίας αυτής της σύγκρουσης που λαμβάνει χώρα στο επίπεδο του ψυχισμού, το άτομο με οριακή διαταραχή μπορεί να βιώσει συχνά νευρικότητα, εκνευρισμό και θυμό. Επίσης, είναι σύνηθες να περνάει περιόδους καταχρήσεων (π.χ. αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες) και ακραίων συμπεριφορών (π.χ. αυτοτραυματισμοί). Κατά καιρούς, μάλιστα, είναι πιθανό να αλλάζει το αξιακό του σύστημα, οι προσδοκίες και οι στόχοι του, καθώς και η σεξουαλική του ταυτότητα. Τέλος, συμπτώματα αποτελούν η εμφάνιση παρανοϊκού ιδεασμού αλλά και η στρεβλωμένη αντίληψη του περιβάλλοντος. Εσύ, Κυριακή μου, ποια συμπτώματα έχεις παρατηρήσει στον εαυτό σου τα οποία σε ώθησαν να πιστεύεις ότι έχεις την εν λόγω διαταραχή;
Η Ο.Δ.Π. εμφανίζεται για πρώτη φορά στην εφηβεία ή στις αρχές της ενηλικίωσης. Σημειωτέο είναι το εύρημα ότι, τα τρία τέταρτα των ατόμων με αυτήν τη διαταραχή δεν πληρούσαν τα κριτήρια έξι χρόνια μετά. Εσύ, Κυριακή, σε ποια ηλικία βρίσκεσαι και, από όσο θυμάσαι τον εαυτό σου, σε ποια ηλικία θεωρείς ότι ξεκίνησες να εκδηλώνεις τα πρώτα συμπτώματα; Η αιτιολογία της Ο.Δ.Π. δεν μας είναι απόλυτα ξεκάθαρη έως σήμερα. Ωστόσο, υπάρχουν έρευνες που τονίζουν τη σημασία τόσο των βιολογικών όσο και των ψυχοκοινωνικών παραγόντων. Από τη μία η κληρονομικότητα και από την άλλη κοινωνικοί παράγοντες, όπως η γονεϊκή εγκατάλειψη, το παιδικό τραύμα και η σεξουαλική κακοποίηση μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη της οριακής διαταραχής. Στη δική σου περίπτωση, υπήρξε κάποια ατομική εμπειρία που θεωρείς ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα διαμόρφωση του χαρακτήρα σου; Παραδείγματος χάρη, οι αρνητικές παιδικές εμπειρίες μπορούν να μετατραπούν σε αρνητικά σχήματα σχετικά με την ταυτότητα του ατόμου και τις σχέσεις του με τους άλλους. Είναι πιθανό να δημιουργηθούν πεποιθήσεις, όπως “Είμαι κακός”, οι οποίες στην πορεία οδηγούν στην αυτοτιμωρία και σε μετέπειτα σκέψεις, όπως “Δεν μπορώ μόνος να τα καταφέρω”, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε εξάρτηση από τους άλλους.
Πώς μπορείς, όμως, να εξετάσεις αν όντως πάσχεις από Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας και να βοηθηθείς;
Η αξιολόγηση για το αν έχει κάποιος Ο.Δ.Π. αλλά και για τη σοβαρότητα αυτής μπορεί να γίνει μέσω κλινικών συνεντεύξεων με κάποιον ειδικό και χορήγηση κατάλληλων ερωτηματολογίων. Η θεραπεία κάποιου που έχει την εν λόγω διαταραχή μπορεί να γίνει με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας και τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται σημαντικό. Μέσω της ψυχοθεραπείας (ενδείκνυται η Γνωστική-Συμπεριφορική Θεραπεία και η Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία), μπορεί ένα άτομο με οριακή διαταραχή να ανακτήσει τη λειτουργικότητά του σε πολλούς τομείς της ζωής του, οι οποίοι πλήττονταν προηγουμένως, και να συνάψει υγιέστερες διαπροσωπικές σχέσεις. Μπορείς και εσύ, αγαπητή Κυριακή, να επισκεφθείς κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να εκτιμήσει την περίπτωσή σου, να δει αν όντως έχεις τη συγκεκριμένη διαταραχή και, αν ναι, να σε βοηθήσει να διαχειριστείς τα πράγματα καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση, είτε έχεις κάνει μία σωστή προσωπική εκτίμηση είτε όχι, το ταξίδι της ψυχοθεραπείας θα σε βοηθήσει να βγεις μέσα από όλο αυτό πιο δυνατή, ώριμη και κατασταλαγμένη.
Σου ευχόμαστε σύντομα να βρεις μέσα σου την ηρεμία και είμαστε εδώ για οτιδήποτε μας χρειαστείς!