Γεια σας, θα μπω αμέσως στο θέμα, δυστυχώς αναγκάστηκα να κάνω έκτρωση χωρίς να το θέλω. Χωρίς καμία στήριξη από οικογένεια και σύντροφο. Πέρασα μετατραυματικό στρες και πολλά άλλα και ακόμα είμαι χάλια με το θέμα μωρών και παιδιών. Το πρόβλημα μου είναι ότι τώρα έχω μια άλλη σχέση και φαίνεται να θέλει παιδί. Πρέπει να του πω την αλήθεια?
Από την: Λια
Αγαπητή Λία,
Σε ευχαριστούμε που βρήκες το κουράγιο, ανοίχτηκες και μοιράστηκες μαζί μας ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Η έκτρωση από μόνη της είναι μια ψυχοφθόρα εμπειρία. Για εσένα έγινε ακόμη πιο δύσκολη με το να μην έχεις την υποστήριξη ούτε της οικογένειας ούτε του τότε συντρόφου σου. Είναι μια διαδικασία την οποία μπορούν να ακολουθήσουν τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές επιπτώσεις. Η δική σου έκτρωση έγινε παρά την επιθυμία σου, γεγονός που ψυχολογικά στο κάνει ακόμα πιο δύσκολο να αποδεχτείς και να διαχειριστείς αυτή την εμπειρία. Αναφέρεις πως εμφάνισες μετατραυματικό στρες και πολλά άλλα και εξακολουθεί να σε επηρεάζει το ζήτημα των παιδιών και των μωρών. Μην νιώθεις άσχημα για αυτό. Πέρασες μια οδυνηρή εμπειρία και είναι λογικό να θέλεις το χρόνο σου. Δώσε στον εαυτό σου το χρόνο που χρειάζεται μέχρι να αρχίσεις να νιώθεις σιγά σιγά καλυτέρα και μην νιώθεις ενοχές για αυτό. Η διαδικασία της επούλωσης είναι αργή, θέλει υπομονή, να βιώσεις τον πόνο σου, να τον επεξεργαστείς και τελικά να τον αγκαλιάσεις και να βγεις πιο δυνατή μέσα από αυτόν. Επίσης, σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι σημαντικό να μην κατηγορείς τον εαυτό σου αν υπάρχουν πισωγυρίσματα σε συμπεριφορές ή συναισθήματα που νιώθεις πως είχες ξεπεράσει και αφήσει πίσω σου. Η διαδικασία της επούλωσης περιλαμβάνει κυκλικότητα, ανάμεσα στα παλιά και στα νέα συναισθήματα καθώς και νέες σκέψεις που προκύπτουν. Παράλληλα, καθώς δεν μου είναι ξεκάθαρο από τα λόγια σου αν έχεις επισκεφτεί ήδη κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, αν δεν το έχεις κάνει, θα ήταν πολύ βοηθητικό για εσένα. Θα μπορέσεις να επεξεργαστείς σε ένα πλαίσιο ασφάλειας όλα αυτές τις δυσκολίες και τα επώδυνα συναισθήματα που έχουν προκύψει από αυτή σου την εμπειρία.
Συνεχίζοντας, γράφεις πως ο τωρινός σου σύντροφος δείχνει να θέλει παιδί και θέτεις το ερώτημα να του μιλήσεις ειλικρινά ή όχι για αυτή σου την εμπειρία της έκτρωσης. Οι σχέσεις, είτε φιλικές είτε συντροφικές, για να είναι υγιείς πρέπει να βασίζονται στην ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη. Ο σύντροφος σου με το να σου δείχνει με τον τρόπο του ή να σου έχει εκφράσει την επιθυμία του για παιδί, δείχνει πως θέλει να δεσμευτεί στη σχέση σας, είναι σημαντική για εκείνον. Ο άνθρωπος ο οποίος θέλει να είναι μαζί σου, σε νοιάζεται και θα σε αποδεχτεί ολοκληρωτικά για αυτό που είσαι. Θα αγκαλιάσει εσένα και μαζί με εσένα και όλη σου την ιστορία, με τις δυσκολίες και τις ευκολίες σου. Θα είναι εκεί δίπλα σου να σε στηρίξει στις δύσκολες σου στιγμές και να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα σιγά σιγά.
Αγαπητή Λία, η εμπειρία της έκτρωσης που έχεις βιώσει, χωρίς να την επιθυμείς, είναι αναπόφευκτα ένα δύσκολο γεγονός. Δείξε υπομονή με τον εαυτό σου και τα συναισθήματα σου που προκύπτουν από αυτό. Από τα λόγια σου και από το γεγονός πως τώρα βρίσκεσαι σε μια συντροφική σχέση, πέρα από τον τότε σύντροφο σου που δεν σε στήριξε, κατανοώ πως έχεις πολύ δύναμη μέσα σου και θέληση να προχωρήσεις, πέρα από το συντροφικό κομμάτι, και για να βοηθήσεις τον εαυτό σου και να νιώσεις πιο δυνατή.
Είμαστε στη διάθεση σου για οτιδήποτε χρειαστείς.