Υπερσεξουαλικότητα στη Διπολική Διαταραχή
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Υπερσεξουαλικότητα στη Διπολική Διαταραχή

Υπερσεξουαλικότητα στη Διπολική Διαταραχή


Η υπερσεξουαλικότητα (hypersexuality) είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα που μπορεί να εντοπιστεί στη μανιακή φάση της Διπολικής Διαταραχής. Έρευνες δείχνουν ότι το 25-80% των ατόμων με διπολική διαταραχή μπορεί να εμφανίσει υπερσεξουαλικότητα, ενώ ο επιπολασμός της είναι πιο συχνός στις γυναίκες από ότι στους άντρες. Ωστόσo, καθίσταται αρκετά σχετικό το ποια χαρακτηριστικά μπορούν να θεωρηθούν ως υπερσεξουαλικά. Για παράδειγμα, ένα άτομο που έχει την επιθυμία να συνευρίσκεται ερωτικά κάθε μέρα, μπορεί να φαίνεται ως υπερσεξουαλικό σε ένα άλλο άτομο που έχει την ίδια επιθυμία μια φορά το μήνα. Παρόλα αυτά, το παραπάνω παράδειγμα δεν αφορά ακριβώς αυτό που ονομάζουμε υπερσεξουαλικότητα.

Όταν ένα άτομο βρίσκεται σε μανιακό επεισόδιο, είναι σαν ένα αυτοκίνητο, το οποίο τρέχει με ταχύτητα 200χλμ την ώρα. Έτσι, κάθε τι στο μυαλό και στο σώμα του κινείται με τρομερή ταχύτητα, οι σκέψεις του, οι παρορμήσεις του, τα ένστικτά του, και αυτό είναι κάτι που επηρεάζει την κρίση και τις αποφάσεις του. Η σεξουαλικότητα, λοιπόν, είναι μονάχα ένα από αυτά τα στοιχεία της ταυτότητάς του που επηρεάζονται. Πιο συγκεκριμένα, η σεξουαλικότητα είναι μια βασική, πρωταρχική, αρχέγονη επιθυμία που ο καθένας από εμάς έχει μέσα του. Κάποιοι μπορεί να την καταπιέζουν περισσότερο λόγω κοινωνικών κανόνων ή στερεοτύπων, αλλά υπάρχει, βρίσκεται εκεί και μπορεί να εντοπιστεί σε όλους. Είναι παρόμοια με την επιθυμία μας να συναναστρεφόμαστε κοινωνικά με τους ανθρώπους γύρω μας. Από πάντα υπήρχε μέσα μας και θα εξακολουθεί να υπάρχει, αφού ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό όν.

Τη στιγμή, λοιπόν, που το άτομο βρίσκεται στη μανιακή φάση, όλα αυτά τα ένστικτα και οι επιθυμίες του αυξάνονται ακολούθως. Είναι σαν να αυξάνεται η όρεξη του για πολλά πράγματα, όχι μονάχα για ερωτικές συνευρέσεις. Έτσι, καταλήγει σε μια απεριόριστη και αυθόρμητη αναζήτηση ευχαρίστησης και ικανοποίησης. Μάλιστα, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να εκφραστεί αυτό που αισθάνεται, όπως το να αποφασίσει να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση για να λύσει ένα μοναδικό πρόβλημα που κανείς άλλος, κατά την δική του κρίση, μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να κάνει, και πράγματι, μπορεί να επενδύσει όλα του τα χρήματα σε αυτή την ιδέα.

Ή από την άλλη, μπορεί η ενέργειά του αυτή να εκφραστεί μέσω της επιθυμίας του να μιλήσει σε κάποιον για κάτι πολύ επείγον και σημαντικό στη ζωή του, κι έχει αυτή την τρομερή ανάγκη να συμβεί εκείνη ακριβώς τη στιγμή και να λάβει απαντήσεις άμεσα χωρίς αναμονή, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα κάνει το άλλο άτομο να αισθανθεί άβολα. Μπορείτε να σκεφτείτε πως άραγε θα νιώθει αυτό το άτομο μέσα του έχοντας αυτή την τρομερή ανάγκη;

Με την υπερσεξουαλικότητα, λοιπόν, ξεκινά κανείς με τις πολύ βασικές σεξουαλικές ανάγκες και μετά εμφανίζεται μια τρομερή ενέργεια γύρω από αυτές που δημιουργεί μια επιθυμία , η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί. Έτσι, ακόμη κι αν το άτομο παίρνει μια μερική ικανοποίηση από κάποιες σεξουαλικές συμπεριφορές του, η αδυναμία να ικανοποιηθεί ολοκληρωτικά αυτή η επιθυμία, οδηγεί σε πολύ άσχημα συναισθήματα. Κάτι τέτοιο, δηλαδή, οδηγεί στην ύπαρξη πολύ ανάμεικτων συναισθημάτων ταυτόχρονα.

Παρατηρώντας τα άτομα με μανία, κάποιος θα μπορούσε να πει “Κοίτα πόση ενέργεια έχεις, μπράβο σου!”. Όμως, η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για κάτι διασκεδαστικό για τα ίδια τα άτομα, και για πολλά από αυτά περιλαμβάνει αρκετά έντονα αρνητικά συναισθήματα, καθώς η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση είναι μονάχα προσωρινές. Πολλοί άνθρωποι μάλιστα, θα αισθανθούν ντροπή όταν βγουν από το μανιακό τους επεισόδιο, καθώς η υπερσεξουαλικότητά τους είναι ένα χαρακτηριστικό που εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της μανίας τους. Όταν περάσει το επεισόδιο, επιστρέφουν πίσω στην καθημερινή τους συμπεριφορά, όποια κι αν ήταν αυτή. Και ιδίως στην διπολική διαταραχή , το αντίθετο συναίσθημα συνήθως ακολουθεί. Έτσι, μετά την μανία, έρχεται η κατάθλιψη, είτε αμέσως, είτε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Στην διάρκεια, λοιπόν, της κατάθλιψης το άτομο μπορεί να μετανιώνει για την προηγούμενη υπερσεξουαλική του συμπεριφορά, καθώς η καταθλιπτική περίοδος που βρίσκεται πλέον χαρακτηρίζεται από αρκετά μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Με ποιους τρόπους συμπεριφέρονται συνήθως οι άνθρωποι με υπερσεξουαλικότητα;

Η υπερσεξουαλικότητα μπορεί να εκδηλωθεί αρχικά μέσω αυξημένης σεξουαλικής δραστηριότητας, με τον ίδιο ή με διαφορετικούς συντρόφους. Ένα άτομο που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να απατήσει, σε αυτή την συνθήκη ίσως το κάνει λόγω αυτής της αυξημένης και ανεξέλεγκτης επιθυμίας που το καταβάλει. Άλλοι, πάλι, μπορεί να αυτοϊκανοποιούνται σε υπερβολικό βαθμό σε συνδυασμό ή μη με την παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού.

Ωστόσο, κάποιοι πιο ανεπαίσθητοι τρόποι εκδήλωσης της υπερσεξουαλικότητας είναι οι υπερβολικές και αρκετά συχνές σεξουαλικές φαντασιώσεις, που απομακρύνουν το άτομο από τις καθημερινές του υποχρεώσεις, όπως τα εργασιακά ή σχολικά του καθήκοντα, καθιστώντας το, έτσι, δυσλειτουργικό.

Τί μπορεί να γίνει γι’ αυτό;

Η κυρία λύση είναι να αντιμετωπιστεί το μανιακό επεισόδιο. Αν, λοιπόν, η υπερσεξουαλικότητα προέρχεται από διπολική διαταραχή, και όχι από μια σεξουαλική διαταραχή, η αναγνώριση των αρχικών συμπτωμάτων της μανίας είναι καθοριστική. Ακόμη κι αν κάποιος ακολουθεί συστηματικά την φαρμακευτική του αγωγή, μπορεί να υπάρξουν ενδιάμεσα κάποια μανιακά επεισόδια. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό όταν το άτομο παρατηρήσει την ύπαρξη αρχικών συμπτωμάτων ενός επεισοδίου, να απευθυνθεί άμεσα στον γιατρό του για να ρυθμιστεί ανάλογα η αγωγή του. Ένα από τα πολύ συχνά πρώιμα συμπτώματα είναι η αϋπνία σε συνδυασμό με την αυξημένη ενέργεια, παρόλη την απώλεια ύπνου.

Κάθε μανιακό επεισόδιο δεν είναι ίδιο με το προηγούμενο. Η άμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων που πυροδοτούν την μανία και η επικοινωνία με ειδικό, θα αποτρέψει ένα ακόμη ανεξέλεγκτο επεισόδιο και θα ανακουφίσει ψυχικά και σωματικά το άτομο. Είτε εσύ ο/η ίδιος/α, είτε κάποιο κοντινό σου πρόσωπο έχει διπολική διαταραχή και κατά διαστήματα εμφανίζει χαρακτηριστικά υπερσεξουαλικότητας, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού, καθώς μόνο έτσι η καθημερινότητα η δική σου και των άλλων γύρω σου μπορεί να είναι λειτουργική και ψυχικά ανάλαφρη.

Μην ντραπείς να ζητήσεις βοήθεια. Είμαστε πολλοί εδώ που θέλουμε να σε βοηθήσουμε!

Βιβλιογραφία:
https://www.healthline.com/health/bipolar-disorder/sexual-health#sexuality-and-mania https://www.verywellmind.com/manic-hypersexuality-sexual-addiction-378848
https://www.verywellhealth.com/symptoms-of-bipolar-disorder-hypersexuality-5208780

Εικόνες:
https://www.everydayhealth.com/bipolar-disorder/bipolar-disorder-and-sex.aspx
https://www.sociomix.com/diaries/wellness/double-the-stigma-hypersexuality-in-bipolar-illness-and-how-to-manage-it/1626885936

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories