Τα τείχη του Σ’αγαπώ: Πώς να τα γκρεμίσουμε;
Η εικόνα ανακτήθηκε από Zhen H στο unsplash.com

Τα τείχη του Σ’αγαπώ: Πώς να τα γκρεμίσουμε;

Πολλοί θα πουν πως η λέξη “Σ’ αγαπώ” είναι από τις ομορφότερες και σπουδαιότερες λέξεις που έχει κινητοποιήσει χιλιάδες ποιητές, καλλιτέχνες αλλά και απλούς ανθρώπους. Είναι το συναίσθημα που αναγάγει τον άνθρωπο απέναντι μας σε κάτι ουράνιο, μυθικό και μαγικό που διακαώς ποθούμε να κατακτήσουμε. Έχει κατορθώσει, σε έξι μόνο γράμματα να χωρίσει όλο το νόημα του ανθρώπινου ψυχισμού και των αναγκών του. Με τον όρο αγάπη αναφερόμαστε στο στοργικό και βαθιά κοινωνικό αίσθημα που εκπληρώνει την ανάγκη μας για βαθύτερη σύνδεση με κάποιον και τη διατήρηση της σύναψης αυτής (Aron & Aron, 1991). Προς τιμήν αυτής της συναισθηματικής διάστασης, έχουν δημιουργηθεί δύο αντιθετικά και εξίσου μοναδικά έργα τέχνης σε δύο διαφορετικούς πολιτισμικούς κόσμους.

Wroclaw- Η γέφυρα και τα ξωτικά της αγάπης.

Πολλοί θεωρούν ότι το Παρίσι είναι η μοναδική πόλη που τιμά την έννοια της αγάπης. Τί θα λέγαμε όμως για την μικρή συνοικία της Πολωνίας που ονομάζεται Βροτσ-λαβ; Από το όνομα της και μόνο, περιέχει την έννοια της αγάπης (=love) και παράλληλα μια από τις ομορφότερες γέφυρες της, τιμά και εκθειάζει την έννοια της. Σύμφωνα με τη σύγχρονη πραγματικότητα, σε κάθε γέφυρα που συναντάμε εμφανίζονται χιλιάδες λουκέτα, με τα αρχικά των ερωτευμένων χαραγμένα πάνω τους, καθρεφτίζοντας τον αστικό μύθο και την ενδόμυχη ανάγκη τους για παντοτινή αγάπη. Εξαίρεση αποτελεί η Tumski Bridget, στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

H εικόνα ανακτήθηκε από Dimitra Vergitsi στο unsplash.com.

 

Ο μύθος αναφέρεται σε δύο ξωτικά-φύλακες που βρίσκονται στα δύο άκρα της. Τα μικρά και πανέξυπνα αυτά ξωτικά, αφήνουν τους ερωτευμένους να κλειδώσουν τα λουκέτα της αγάπης τους το πρωί, αλλά…το βράδυ κόβουν τις αλυσίδες τους και απελευθερώνουν έτσι τα δεσμά της πραγματικής αγάπης.

Η εικόνα ανακτήθηκε από Dimitra Vergitsi στο unsplash.com.

Και αυτό διότι η χάλκινη υπόσταση του λουκέτου φθείρεται από την άλμη και την υγρασία της λίμνης, σε αντίθεση με την αγάπη που είναι παντοτινή και αλώβητη. Οι αστικοί μύθοι λένε πως, αν ονειρεύεσαι να βρεις την παντοτινή αγάπη, πρέπει να βγάλεις το κλειδί από την πλάτη του πρώτο ξωτικού και αν αυτό συμβεί…θα κατακτήσεις τον έρωτα της ζωής σου.

Παρίσι – Ο τοίχος του “Σ’ αγαπώ”.
Προς τιμήν του αισθήματος της αγάπης, ανυψώθηκε στο Παρίσι, στην πόλη του έρωτα, ένας τοίχος για να τιμήσει την έννοια αυτή, με πρωτοβουλία του Frédéric Baron.

Η εικόνα ανακτήθηκε από το www.unsplash.com

Αποτελεί ένα από τα κρυφά διαμάντια του Παρισιού, καθώς λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξη του και ακόμα λιγότεροι προσεγγίζουν το νόημα του. Καθίσταται εντυπωσιακό πως το μνημείο αυτό καταφέρνει να χωρέσει την αγάπη σε 40 μόνο τετραγωνικά! Σε αυτήν την έκταση αναγράφεται σε 311 γλώσσες και διαλέκτους η λέξη Σ’ αγαπώ, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών και της γραφής Braille. Ο σπουδαιότερος συμβολισμός του τείχους είναι οι ανθεκτικές πλάκες από λάβα που αντανακλούν την άφθαρτη και παντοτινή εμβέλεια της αγάπης. Σύμφωνα με την καλλιτέχνη Claire Kito, οι λέξεις αναγράφονται με άσπρο χρώμα σε ένα βαθύ, μπλε φόντο παραλληλίζοντας τα με τα αστέρια του ουρανού, τα οποία είναι εξίσου παντοτινά.

Κάτι που λίγοι θα προσέξουν μπροστά στο καθηλωτικό θέαμα του τοίχου είναι τα κόκκινα θραύσματα που βρίσκονται διασκορπισμένα καθ’ όλη την έκταση του έργου τέχνης/αξιοθέατου, τονίζοντας την αντίθεση ανάμεσα στο υπόλοιπο σύνολο. Αυτά αποτελούν -κατά τον μύθο- κομμάτια, τα οποία όταν ενωθούν σχηματίζουν μια ραγισμένη καρδιά. Κάτι το οποίο φαινομενικά έρχεται σε αντίθεση με την έννοια της αγάπης και το μεγαλείο της, ωστόσο όπως είπε ο Khalil Gibran σκεφτείτε πόση αγάπη χάνεται μεταξύ των όσων λέμε και δεν εννοούμε…και των όσων εννοούμε και δεν λέμε… Το οξύμωρο με τα μνημεία αυτά βρίσκεται στο γεγονός πως, η αγάπη γεννάται όταν γκρεμίζονται τείχη και όχι όταν αυτά υψώνονται…

Πως λοιπόν  ένας τοίχος μπορεί να γκρεμίσει κάθε ενδοιασμό που μπορεί ποτέ να είχαμε για την παντοτινή αγάπη;

Σύμφωνα με τον Chapman (2005), υπάρχουν πέντε διαφορετικοί τρόποι να εκφράσουμε την αγάπη μας προς ένα πρόσωπο. Οι τρόποι αυτοί αντιστοιχούν στο πώς έχουμε μάθει να αναπληρώνουμε τα συναισθηματικά μας αποθέματα. Ο Chapman (2005) μάλιστα αναφέρει πως έχουμε την ανάγκη να νιώσουμε συναισθηματική πληρότητα και ασφάλεια ακόμα και από τις πρώτες συναναστροφές μας με έναν άνθρωπο. Πολλές φορές, τα τείχη και οι άμυνες που δημιουργούνται από αγάπη, οφείλονται σε άγνοια ή παρερμηνεία της γλώσσας του άλλου. Μπορεί δηλαδή να μην δεχόμαστε πως υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να λέμε “Σ’αγαπώ”, πέραν από αυτόν που εμείς υιοθετούμε, ή να μην έχουμε μάθει πραγματικά πώως λειτουργεί και εκφράζεται ο άνθρωπος μας. Παρακάτω μαθαίνουμε ποιες είναι οι 5 γλώσσες της αγάπης και πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε το στυλ αγάπης του συντρόφου μας, γεφυρώνοντας έτσι το χάσμα της αγάπης.

1. Λόγια Επιβεβαίωσης
Αφορά το στυλ αγάπης που εκφράζεται λεκτικά. Ένας άνθρωπος που εκφράζεται με αυτό το στυλ, γνωστοποιεί τα συναισθήματα του συχνά, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του και τον θαυμασμό του για κάθε άνθρωπο που επιλέγει στη ζωή του. Επιπλέον, είναι υπέρμαχος της ανοιχτής συναισθηματικής επικοινωνίας και της ειλικρίνειας. Το πολυτιμότερο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε, αν ο άνθρωπος μας μιλά αυτή τη γλώσσα, είναι η εκτίμηση μας για την προσφορά και την παρουσία του στη ζωή μας, η ενθάρρυνση σε τομείς που νιώθει ότι δυσκολεύεται και ο έπαινος μας για όλες εκείνες τις μικρές και μεγάλες μάχες που δίνει.

2. Ποιοτικός χρόνος
Σε αυτό το στυλ αγάπης, κεντρικό ρόλο κατέχει ο χρόνος και η πνευματική ανταλλαγή με τον σύντροφο. Οι άνθρωποι που νοηματοδοτούν με αυτό το στυλ την αγάπη τους, αναζητούν τη συντροφικότητα, το μοίρασμα θετικών στιγμών και την από κοινού αντιμετώπιση των δυσχερειών. Οργανώνουν μικρές αποδράσεις, καινοφανείς εμπειρίες, αλλά και συνηθισμένες στιγμές της καθημερινότητας που δίπλα στους κατάλληλους ανθρώπους μοιάζουν ξεχωριστές. Μεγάλη σημασία έχουν και οι ποιοτικές συζητήσεις, όπου ο αγαπημένος μας μας αφιερώνει την προσοχή και το ενδιαφέρον του. Το μυστικό για μια τέτοια ουσιαστική επικοινωνία είναι να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα και τα μη λεκτικά σημάδια του συντρόφου μας, έχοντας στραμμένο το βλέμμα μας αποκλειστικά σε εκείνον, με σκοπό να αισθανθεί την πρόθεση μας για κατανόηση και υποστήριξη.

3. Δώρα
Οι λάτρεις αυτής της κατηγορίας είναι οι άνθρωποι που τους αρέσουν να λαμβάνουν δώρα. Απολαμβάνουν τις μικρές εκπλήξεις, όχι τόσο από υλικής και καταναλωτικής πλευράς, αλλά από την απόλαυση της μοναδικότητας που τους προσφέρει ένα δώρο. Εστιάζει στην επένδυση του χρόνου που αφιέρωσε κάποιος για να βρει κάτι που να μας ταιριάζει. Παράλληλα, μας επιβεβαιώνει πως κάποιος μας ξέρει τόσο καλά, ή θυμάται μικρές λεπτομέρειες για εμάς, καταδεικνύοντας το πόσο σημαντικοί είμαστε για εκείνον.

4. Πράξεις Φροντίδας
Η γλώσσα αγάπης που εκφράζεται με πράξεις αναφέρεται στην πρακτική υποστήριξη του συντρόφου, με συμβουλές, εξυπηρέτηση και προσφορά στην αντιμετώπιση προβλημάτων αλλά και την έμπρακτη παρουσία στη ζωή του ατόμου. Είναι ένα είδος φροντίδας και προσοχής που επικεντρώνεται στην προσφορά και την βοήθεια, αλλά και το αίσθημα ανακούφισης που νιώθει ένας άνθρωπος όταν ένα βάρος μοιράζεται…στα δύο.

5. Σωματική επαφή
Είναι το στυλ της αγάπης που πραγματώνεται μέσω της επαφής, και εκφράζει την τρυφερότητα μεταξύ των συντρόφων. Φυσικά, ακόμα και σε αυτό το στυλ, διαφέρει ο τρόπος, το είδος και η συχνότητα της επαφής που ο κάθε άνθρωπος επιζητεί, για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνούμε τα προσωπικά μας όρια και τις προτιμήσεις μας.

Αντί επιλόγου…
Η αλήθεια είναι πως όλοι οι άνθρωποι βρίσκουμε τον εαυτό μας να απολαμβάνει όλες τις κατηγορίες αγάπης. Όλες ενέχουν τα στοιχεία της προσοχής, της αφοσίωσης και επιβεβαιώνουν ότι είμαστε συνειδητή επιλογή κάποιου. Ωστόσο, ο κάθε άνθρωπος έχει έναν κυρίαρχο τρόπο που νοηματοδοτεί την αγάπη και θέτει σε προτεραιότητα κάποια γλώσσα έναντι των άλλων. Αυτό δεν σημαίνει πως μόνο οι άνθρωποι με κοινή γλώσσα έχουν ωφέλιμες συναναστροφές. Χρειάζεται, απλώς, να κατακερματίσουμε τις άμυνες που έχουμε για το διαφορετικό και να διεκδικήσουμε την πληρότητα που μας προσφέρει η αγάπη. Συνεπώς…“Είναι σημαντικό να βρούμε έναν άνθρωπο που να κατανοεί την γλώσσα μας, για να μην χρειαστεί να περάσουμε μια ζωή εξηγώντας…”

Βιβλιογραφία:

  1. Aron, A., & Aron, E. N. (1991) Love and the expansion of self: Understanding attraction and satisfaction. New York: Hemisphere.
  2. Chapman, G. (2015). Οι 5 γλώσσες της αγάπης: Το μυστικό για μια αγάπη που διαρκεί. Αθήνα: Εκδόσεις Κλειδάριθμος
  3. Ηλεκτρονικές πηγές:

    Ο τοίχος της Αγάπης στο Παρίσι


    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Wall_of_Love
    ‌https://myparisiennewalkways.com/2015/02/09/%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%80%CF%89/

Επιμέλεια άρθρου: Τυρλή Αικατερίνη

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Δήμητρα Βεργίτση
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com