Τα Θαύματα των Χριστουγέννων: Δώρα ψυχής για τους αγαπημένους μας

Τα Θαύματα των Χριστουγέννων: Δώρα ψυχής για τους αγαπημένους μας

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή γεμάτη συναισθήματα, προσδοκίες και κρυφές επιθυμίες. Είναι η περίοδος που μπορούμε άνευ αναστολών να επικοινωνήσουμε τις ανάγκες και τις ελπίδες μας, και ιδιαίτερα εκείνες της ξεγνοιασιάς, της καλοσύνης και της προσφοράς. Είναι η εποχή, που από μικρά παιδιά ταυτίζεται με την έννοια του δώρου. Από τα παιδικά μας χρόνια, προσδοκούσαμε με ζεστασιά και ανυπομονησία τα χριστουγεννιάτικα δώρα κάτω από το φωτισμένο δέντρο. Τρέχαμε με λαχτάρα να αντικρίσουμε την επίσκεψη του Αϊ Βασίλη και μόλις κρατούσαμε στα χέρια μας τα δώρα του, τα ανοίγαμε με βιαστικές και άχαρες κινήσεις. Κομματιάζαμε το περίβλημα τους και αφού ανοίγαμε το κουτί, η λάμψη του περιεχομένου τους πλημμύριζε την καρδιά μας. Αντιθέτως, όσο μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε την αξία που έχει η προσφορά τους. Στις γιορτινές μέρες, συνήθως κρατάμε κάποιο κουτί στα χέρια μας. Το πρόσωπο μας αρχίζει να φωτίζει εκείνη κιόλας την στιγμή. Το χαμόγελο μας αντανακλά στο φωτεινό τους περιτύλιγμα. Και Η καρδιά… ξεχειλίζει από αγάπη καθώς αντικρίζουμε τον παραλήπτη του. Καθώς εκείνος ανοίγει ευλαβικά την προσφορά μας, εμείς γεμίζουμε με ευγνωμοσύνη. Όσο μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε πως το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να λάβει κανείς, είναι εκείνο του να μπορεί να προσφέρει στους άλλους.

Η εικόνα ανακτήθηκε από Erica Marsland Huynh στο unsplash.com

Ξεπερνώντας την υλική πτυχή των δώρων και εμμένοντας στην συμβολική τους αξία, φέτος τα Χριστούγεννα, θα μιλήσουμε για τα ψυχολογικά δώρα που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας αλλά και σε κοντινούς μας ανθρώπους που τους απασχολούν τρέχουσες δυσχέρειες, διανύουν μεταπτώσεις στο κομμάτι της ψυχικής τους υγείας ή που απλώς θέλουμε να τους εκπλήξουμε με την μαγεία των θετικών συναισθήματων.

  “Γράμμα Ευγνωμοσύνης”

Κάθε Χριστούγεννα η συγγραφή γραμμάτων προς τον Άι Βασίλη είναι ένα από τα σημεία ορόσημα των γιορτών. Τι θα λέγατε όμως αν προετοιμάζατε ένα γράμμα για έναν καθημερινό Άι-Βασίλη; Για έναν άνθρωπο της καθημερινότητας σας, ο οποίος ήταν υποστηρικτικός και συμπονετικός σε κάποια δύσκολη στιγμή της ζωή σας. Και που ίσως να μην καταφέρατε ως τώρα να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας για εκείνον. Με έναυσμα αυτές τις γιορτές, ας γράψουμε ένα κείμενο ξεκινώντας όπως παλιά με την φράση Αγαπημένε…, απευθυνόμενοι σε β’ ενικό πρόσωπο. Στο γράμμα αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε όλες τις μικρές ευλογίες που μας προσέφερε και να μοιραστούμε ανοιχτά το πώς αυτές μας έκαναν να αισθανθούμε.

Καταλληλότητα: Μπορούμε λοιπόν να προσφέρουμε αυτό το δώρο σε αγαπημένους μας που αυτή τη περίοδο ίσως να νιώθουν απομόνωση, να βιώνουν καταθλιπτική διάθεση ή συναισθήματα απελπισίας καθώς η συγγραφή και η λήψη του γράμματος αυξάνουν τα επίπεδα ευτυχίας, την αίσθηση εγγύτητας και μειώνει συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους (Seligman, et al., 2005; Wood et al., 2008; Bernard, et al., 2023).

   “Κουτί Ευγνωμοσύνης”

Για την κατασκευή του δώρου αυτού χρειάζεται ένα κουτί ή δοχείο. Σε αυτό τοποθετούνται σημειώματα, στο καθένα από τα οποία αναγράφεται μια πράξη που έκανε ο παραλήπτης για εμάς, καθώς και τα συναισθήματα μας για την εκάστοτε πράξη. Είναι ένα μέσο υπενθύμισης και αναγνώρισης των πράξεων αγάπης και καλοσύνης. Κάθε πράξη αναγράφεται σε διαφορετικό χαρτί, και ο πομπός μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικά χρώματα ή σχέδια χαρτιού για να εμπλουτίσει αυτό το δώρο (Σταλίκας, Γιωτσίδη & Καρακασίδου, 2020).

“Άλμπουμ θετικών ενθυμήσεων”

Σύμφωνα με αυτήν την άσκηση, καλούμαστε να φωτογραφίσουμε δέκα αντικείμενα της καθημερινότητας μας που διεγείρουν θετικά συναισθήματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα μπορεί να είναι σουβενίρ, οι σχέσεις με άλλους ανθρώπους, η ομορφιά της φύσης και άλλα. Παράλληλα, ζητείται να καταγράψουμε ποια είναι τα συναισθήματα που εκείνα μας προκαλούν. Οι φωτογραφίες αυτές μπορούν να τοποθετηθούν σε άλμπουμ, ως ένα θετικό ενθύμιο για εμάς ή για κάποιον αγαπημένο μας. Με την συγκέντρωση του φωτογραφικού υλικού επιτυγχάνεται η επαναβίωση θετικών συναισθημάτων καθώς και η αναγνώριση των συστατικών που μας οδηγούν στην ευτυχία (Σταλίκας, Γιωτσίδη & Καρακασίδου, 2020).

Καταλληλότητα: Σύμφωνα με τους Steger και συνεργάτες (2013), η άσκηση αυτή είναι ωφέλιμη για άτομα που επιδιώκουν την αύξηση των   θετικών συναισθημάτων, την αίσθηση νοήματος και την ικανοποίηση από την ζωή τους.

“Ζεστό Ντους Θετικών Συναισθημάτων”

Το κυριότερο συστατικό αυτής της άσκησης αφορά την γνωστοποίηση και έκφραση του θαυμασμού μας για τα δυνατά στοιχεία, τον χαρακτήρα και τα επιτεύγματα ενός αγαπημένου μας ανθρώπου συσσωρευμένα για ένα καθορισμένο, συναπτό χρονικό διάστημα. Είναι ακριβώς ένα ζεστό ντους από συνεχόμενα θετικά σχόλια, τα οποία συμβάλουν στην διαμόρφωση θετικής αυτοεικόνας, την άνοδο της αυτοπεποίθησης και το χτίσιμο ουσιαστικότερων σχέσεων (Σταλίκας, Γιωτσίδη & Καρακασίδου, 2020).

Καταλληλότητα: Το δώρο αυτό έχει μεγάλη σπουδαιότητα για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αρνητική αυτοεικόνα, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, καθώς και μειωμένα θετικά συναισθήματα (Σταλίκας, Γιωτσίδη & Καρακασίδου, 2020).

  “Χρόνοκάψουλα Αναμνήσεων”

Το δώρο αυτό αναφέρεται στην προβολή του παρελθόντος και συμβάλει στην προοπτική του μέλλοντος. Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι υπερεκτιμούν την ικανότητα τους να θυμούνται ευχάριστες στιγμές και συνήθως τις ξεχνούν (Gilbert, et al. 1998). Η άσκηση αυτή στοχεύει στην αναβίωση των παρελθοντικών αναμνήσεων, η οποία θα ανασύρει στην μνήμη θετικά βιώματα και συναισθήματα. Για την εκτέλεση της άσκησης χρειάζεται ένα κουτί, στο οποίο θα τοποθετηθούν διάφορα αντικείμενα όπως φωτογραφίες, αγαπημένα σνακ, αναμνηστικά σουβενίρ, γράμματα ή κάρτες με αστείες στιγμές, περιγραφές από κοινές εμπειρίες ή αντικείμενα από κοινά ενδιαφέροντα από το παρελθόν. Το κουτί αυτό μπορεί να προσφερθεί ως δώρο ή να ανοιχτεί μετά από 3 μήνες από κοινού. Σύμφωνα με τους Zhang και συνεργάτες (2014), οι συμμετέχοντες που κατασκεύασαν και άνοιξαν τις χρονοκάψουλες βίωσαν τα ίδια θετικά συναισθήματα όπως το παρελθόν.

Καταλληλότητα:Το δώρο αυτό έχει μεγάλη σπουδαιότητα για ανθρώπους που βιώνουν ή αναγνωρίζουν ελάχιστα θετικά συναισθήματα στην καθημερινότητά τους. Μπορεί ακόμα τα θετικά συναισθήματα να δράσουν κατασταλτικά σε περιπτώσεις όπου συναντάται μειωμένη αίσθηση νοήματος, ανηδονία, της απάθεια, καταθλιπτική διάθεση και κοινωνική απόσυρση (Favrod, J. et al., 2015).

Αντί Επιλόγου…

   Μεγαλώνοντας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η μαγεία των γιορτών έγκειται στην αρετή της υπέρβασης και της καλοσύνης. Αναγνωρίζουμε πως τα πραγματικά θαύματα γίνονται από ταπεινούς και δοτικούς ανθρώπους. Κατανοούμε πως η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα δεν δημιουργείται μόνο με στολίδια και δώρα αλλά από μοναδικά λαμπερούς ανθρώπους που αντανακλούν το φως τους στην ζωή μας. Οι αγαπημένοι μας γίνονται οι λόγοι που γιορτάζουμε… Και αν κάποια στιγμή αντιληφθούμε πως το φως τους κινδυνεύει να χαθεί, είναι πολύ σημαντικό να τους προσφέρουμε λίγη από την δική μας λάμψη. Ας γίνουμε λοιπόν το θαύμα που περιμένουν να δουν οι ανθρώποι μας και ας γίνουν και αυτοί πολύτιμα δώρα για εμάς, κάνοντας τις γιορτές μας να κατακλύζονται από χαρούμενες, χριστουγεννιάτικες μελωδίες…

Βιβλιογραφία:

 • Σταλίκας, Α. , Γιωτσίδη, Β.& Καρακασίδου,Ε. (2020). Κατακτώντας την Ευημερία: Θετικές Παρεμβάσεις, τεχνικές & βιωματικές ασκησεις. Αθήνα: Τόπος, σ. 47-60, σ. 111, σ. 326.
  Bernard, M., Poncin, E., Bovet, E. et al. Giving and receiving thanks: a mixed methods pilot study of a gratitude intervention for palliative patients and their carers. BMC Palliat Care 22, 52 (2023).
 • Favrod, J., Nguyen, A., Fankhauser, C. et al. Positive Emotions Program for Schizophrenia (PEPS): a pilot intervention to reduce anhedonia and apathy. BMC Psychiatry 15, 231 (2015).
  Gilbert, D.T., Pinel, E.C., Wilson, T.D., Blumberg, S J. & Wheatley, T.P. (1998). Immune neglect: A course of durability bias in affective forecasting. Journal of Personality and Social Psychology, 75, 617-638.
 • Seligman, M.E., Steen, T.A., Park, N. & Peterson, C. (2005). Positive psychology progress: Empirical validation of interventions. American Psychologist, 60, 410-421.
 • Steger, M.F.,  Shim, Y.,  Barenz, J. & Shin, J.Y. (2013) .Through the windows of the soul: A pilot study using photography to enhance meaning in life, Journal of Contextual Behavioral Science, 3, 27-30.
  Wood, A. M., Maltby, J., Stewart, N., Linley, P. A., & Joseph, S. (2008). A social-cognitive model of trait and state levels of gratitude. Emotion, 8(2), 281–290.
 • Zhang, T., Kim, T., Brooks, A. W., Gino, F., & Norton, M. I. (2014). A “Present” for the Future. Psychological Science, 25(10), 1851–1860.

Επιμέλεια Κειμένου Μακαρώνη Στυλιανή

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Δήμητρα Βεργίτση
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories