Σε όποιον αισθάνεται μοναξιά
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Σε όποιον αισθάνεται μοναξιά

Σε όποιον αισθάνεται μοναξιά


Πόσο συχνά αισθάνεσαι μοναξιά;

Αν και αρκετοί από εμάς είμαστε συνηθισμένοι να αισθανόμαστε μόνοι κάποιες φορές στη ζωή μας, τί συμβαίνει όταν αυτό το συναίσθημα διαρκεί περισσότερο απ’ όσο περιμέναμε; Η αλήθεια είναι πως αν το αίσθημα της μοναξιάς δεν αντιμετωπιστεί όπως αρμόζει, μπορεί να επηρεάσει αρκετά αρνητικά την ψυχική μας υγεία.

Έτσι, αρκετοί ίσως αισθανθούμε μόνοι μας αν απομονωθούμε για αρκετό καιρό, κάτι που χαρακτηριστικά συμβαίνει στις ζωές αρκετών από εμάς τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η μοναξιά δεν αφορά αποκλειστικά το να είναι κάποιος μόνος του. Η μοναξιά, όπως και όλα τα άλλα συναισθήματα, είναι μια κατάσταση του μυαλού μας, κάτι που συνδέεται με εμάς. Μπορεί, λοιπόν, να αισθανόμαστε μόνοι μας ακόμη κι αν περιτριγυριζόμαστε από πολλούς συγγενείς και φίλους, καθώς η μοναξιά δεν αφορά το ποσό στενές σχέσεις έχουμε με τον περίγυρό μας. Αντιθέτως, η απουσία του αισθήματος της μοναξιάς επιτυγχάνεται όταν αισθανόμαστε συνδεδεμένοι με τον εαυτό και το μέσα μας.

Τί μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, όταν αισθανόμαστε μόνοι; Υπάρχουν ορισμένες απλές συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε και που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το αίσθημα της μοναξιάς, όταν αυτό εμφανίζεται στη ζωή μας.

1) Γίνε πρώτα φίλος με τον εαυτό σου: Η προσωπική μας φροντίδα είναι κάτι αρκετά ζωτικό για την ψυχική μας υγεία. Η αλήθεια, όμως, είναι πως την σημερινή εποχή, μέσα στον αέναο αγώνα της επιβίωσης καθημερινά, οι περισσότεροι αδυνατούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, όπως πραγματικά θα ήθελαν. Έτσι, πολλές φορές ξεχνάμε να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας , να τον αγκαλιάζουμε και να του προσφέρουμε ό,τι χρειάζεται. Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες ένα διάλειμμα για να ηρεμήσεις και να κάνεις κάτι που πραγματικά σε γεμίζει και σε ευχαριστεί; Πότε ήταν η τελευταία φορά που ευσυνείδητα αφιέρωσες χρόνο στον εαυτό σου και έβαλες ως προτεραιότητα να τον φροντίσεις; Είτε αυτό συνεπάγεται μια βόλτα, ένα χόμπι ή ακόμη κι ένα ζεστό μπάνιο. Όταν η μοναξιά γίνεται πιο έντονη σε μια περίοδο της ζωής μας, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να στρέψουμε την προσοχή μας στο να συμφιλιωθούμε πρώτα με τον εαυτό μας και να τον φροντίσουμε.

2) Δείξε ενσυναίσθηση: Τις περισσότερες φορές όταν αισθανόμαστε μόνοι μας, απλά ευχόμαστε να είχαμε κάποιον δίπλα μας. Κάποιον που θα μας καταλάβει και θα μας ακούσει πραγματικά. Δεν αισθάνεσαι κι εσύ λιγότερη μοναξιά όταν κάποιος σου κάνει ένα κομπλιμέντο, όταν σου δείχνει ότι αξίζεις και ότι είναι εκεί για σένα; Έπειτα κι εσύ με τη σειρά σου θες να μοιράσεις αγάπη και ενσυναίσθηση στους γύρω σου και όλη αυτή η διαδικασία της κοινωνικής συναναστροφής σίγουρα μπορεί να μειώσει το αίσθημα της μοναξιάς που αισθάνεσαι. Ακόμη και οι πράξεις αλτρουισμού που μπορείς να κάνεις καθημερινά, θα σε βοηθήσουν σημαντικά. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αισθανθείς μοναξιά, επικοινώνησε με έναν καλό σου φίλο, κάνε δωρεά σε κάποιον οργανισμό ή πολύ απλά δείξε την αγάπη σου στα άτομα της οικογένειάς σου.

3) Ανακάλυψε τα πραγματικά ενδιαφέροντα σου: Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, δεν είναι λίγες οι φορές που αισθανόμαστε μόνοι μας ακόμα και όταν βρισκόμαστε με δικούς μας ανθρώπους, φίλους ή συγγενείς. Είναι λογικό οι απόψεις μας και τα ενδιαφέροντα μας να μην ταιριάζουν πάντα με τα δικά τους. Τότε, όμως, ίσως το αίσθημα της μοναξιάς έρθει πάλι στην επιφάνεια. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να επικεντρωθούμε σε ό,τι ενδιαφέρει εμάς πραγματικά. Έτσι, το να γίνουμε μέλη μιας κοινότητας ή να ασχοληθούμε με ένα χόμπι που μας ενδιαφέρει είναι μια καλή αρχή. Βέβαια, είναι σίγουρο πως για να ανακαλύψουμε όσα μας γεμίζουν χρειαζόμαστε χρόνο και αρκετό ψάξιμο, ιδίως μέσα μας. Ωστόσο, αν πραγματικά το επιθυμούμε και στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτό, θα καταφέρουμε να διακρίνουμε τις ασχολίες εκείνες που μας χαροποιούν και μας προσφέρουν την αίσθηση του ανήκειν.

4) Δεν υπάρχει ο “τέλειος” φίλος: Αν αισθάνεσαι μοναξιά και κατά καιρούς αναλογίζεσαι πώς θα ήταν άραγε να είχες τους ‘’τέλειους’’ φίλους και να είσαι ενεργό μέλος μιας παρέας, πρέπει μάλλον να ξεφύγεις από αυτό το φανταστικό συννεφάκι. Σίγουρα υπάρχουν άτομα στη ζωή μας που θα ταιριάζουμε και θα επιδιώκουμε στενή επαφή μαζί τους. Ωστόσο, το να φανταζόμαστε και να αναμένουμε από τους άλλους να είναι όπως εμείς τους ονειρευόμαστε είναι κάτι ουτοπικό, έως και εγωιστικό. Κάποιες φορές, μάλιστα, από το φόβο μας ότι δεν θα βρούμε κάποιον όπως ιδανικά τον έχουμε φανταστεί, γινόμαστε αντικοινωνικοί και δεν επιδιώκουμε πολλές κοινωνικές συναναστροφές. Οφείλουμε, λοιπόν, να καταλάβουμε πως όλοι μας έχουμε τις ατέλειες μας και πως οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι γραφτό να είναι τέλειες. Μπορεί να είναι δύσκολες πολλές φορές, ακόμη και χαζές. Όταν, όμως, συνειδητοποιήσουμε ότι οι σχέσεις που δημιουργούμε μπορεί να είναι παράξενες και γεμάτες ατέλειες, τότε ίσως μπορέσουμε πιο εύκολα να σχετιστούμε με τους άλλους και να δημιουργήσουμε φιλίες. Ακόμη και με τις ιδιαιτερότητές τους, οι σχέσεις μας δείχνουν ότι κάποιος είναι εκεί για μας και μας νοιάζεται, ακόμη κι αν δεν είναι τέλειος. Εξάλλου τέλειοι δεν είμαστε ούτε κι εμείς.

Ελπίζω τα παραπάνω να σε βοηθήσουν λίγο να κοιτάξεις μπροστά, αν αντιμετωπίζεις συχνά το αίσθημα της μοναξιάς. Πάντως, μην ξεχνάς, αν το αίσθημα αυτό σε ξεπερνά και αδυνατείς να το διαχειριστείς, η αναζήτηση βοήθειας από κάποιον ειδικό θα σε ανακουφίσει αρκετά.

Όλοι μας αξίζουμε να αισθανόμαστε γεμάτοι και πλήρεις μέσα μας. Ας κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το πετύχουμε! Και τότε, ίσως, να γίνουμε πραγματικά ευτυχισμένοι.

Πηγές:

Wolters Kluwer Health. (2016, February 11). Giving support to others, not just receiving it, has beneficial effects. ScienceDaily. Retrieved November 2, 2020 from www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160211184959.htm

Seppälä, Emma. Feeling Lonely? These 3 Ideas Can Help. Mar. 2019, www.psychologytoday.com/us/blog/feeling-it/201903/feeling-lonely-these-3-ideas-can-help.

Oppong, Thomas. “The Psychology of Loneliness And What You Can Do About It.” Medium, Personal Growth, 21 Nov. 2019, medium.com/personal-growth/the-psychology-of-loneliness-and-what-you-can-do-about-it-4b113adfaed6.

E Etherson, Marianne. “Socially Disconnected? Your Perfectionism May Be the Problem.” Psychology Today, Apr. 2020, www.psychologytoday.com/us/blog/the-costs-perfectionism/202004/socially-disconnected-your-perfectionism-may-be-the-problem#:~:text=Theory%20and%20research%20suggest%20people,disconnection%20can%20be%20incredibly%20profound.

Kohr, Amanda. “How to Find Your Tribe.” Wanderlust, 27 Feb. 2017, wanderlust.com/journal/how-to-find-your-tribe/.

Φωτογραφίες: https://www.enkiquotes.com/lonely-images-with-quotes.html
https://quotepond.com/happy-quotes/

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories