Συχνά ακούμε περιστατικά ή διαβάζουμε άρθρα όπου το άτομο που μοιράζεται την δική του ιστορία είναι συνήθως και αυτό που λαμβάνει μια τοξική συμπεριφορά. Τί συμβαίνει όμως όταν το τοξικό άτομο σε μια σχέση, αντιλαμβάνεται όντως πως είναι τοξική η συμπεριφορά του;
Ορισμένα σημάδια που αποτελούν κόκκινες σημαίες μιας τοξικής συμπεριφοράς είναι ο χρόνιος θυμός, το υποτιμητικό χιούμορ, ο τιμωρητικός τρόπος σκέψης για συμβάντα του ενός που έχουν ενοχλήσει το άλλο άτομο στη σχέση, η τάση να υπάρχει έλεγχος στα πράγματα, η υπερβολική ανασφάλεια και η ανάγκη για διαρκή επιβεβαίωση, η ισχυρογνωμοσύνη, η χειραγώγηση, ο εγωισμός και η υιοθέτηση μιας παθητικής επιθετικότητας σε πολλά ζητήματα. Όλα τα παραπάνω μπορούν να δηλώσουν ότι το άτομο που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, είναι περισσότερο τοξικό μέσα στη σχέση.
Αν και πιο σπάνιο, υπάρχουν περιπτώσεις που τα άτομα αυτά αντιλαμβάνονται ότι οι συμπεριφορές τους δεν είναι υγιείς στις σχέσεις τους, κι ενώ επιθυμούν να φτιάξουν τα πράγματα, δεν γνωρίζουν πάντοτε τον τρόπο. Τί μπορείς, λοιπόν, να κάνεις για να πετύχεις την αλλαγή, αν έχεις παρατηρήσει πως είσαι το τοξικό άτομο σε μια σχέση;
Αρχικά, όλα ξεκινούν από την προσωπική σου συνειδητοποίηση της κατάστασης. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να προσπαθήσεις να αυξήσεις την αυτεπίγνωσή σου. Για να γίνει βέβαια κάτι τέτοιο, συνήθως χρειάζεσαι την βοήθεια ενός ειδικού που θα μπορέσει να σε καθοδηγήσει κατάλληλα, ώστε με τις δικές σου δυνάμεις έπειτα να καταλάβεις καλύτερα τον εαυτό σου.
Έτσι, μια ψυχοδυναμική προσέγγιση θα σε βοηθήσει να καταλάβεις γιατί κάνεις και σκέφτεσαι ορισμένα πράγματα, να βρεις την προέλευση των συμπεριφορών σου. Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία αποσκοπεί στο να ανασύρει το ασυνείδητο υλικό σου, να το φέρει στην επιφάνεια και στο συνειδητό σου επίπεδο, ώστε έπειτα να μπορέσεις να εξηγήσεις τον τρόπο που λειτουργείς, κι έτσι να αλλάξεις τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί ένα παρόμοιο ζήτημα. Κι αυτό γιατί, η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία εστιάζει στην παιδική σου ηλικία, στις εμπειρίες σου και στον τρόπο που συνήθιζες να σχετίζεσαι με τους γύρω σου, καθώς το μοτίβο που χρησιμοποιούσες τότε στις σχέσεις σου και κυρίως με τους γονείς σου, έχει μεταφερθεί ασυνείδητα και στην ενήλικη ζωή σου. Αυτού του είδους η θεραπεία χρειάζεται σίγουρα χρόνο, όμως μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά στην εξήγηση πολλών συμπεριφορών σου απέναντι στους άλλους σήμερα.
Διάβασε επίσης :
Μήπως μεγάλωσες μέσα σε μια τοξική οικογένεια;
Έπειτα, στη γνωσιακή προσέγγιση, δεν δίνεται τόση έμφαση στο γιατί υιοθετείς μια συμπεριφορά, αλλά εξερευνάται η αρχική σου σκέψη που οδήγησε σε μια συμπεριφορά. Κυρίως επιδιώκεται η πρόκληση των σκέψεων σου, ώστε να βρεθούν πιο λογικές σκέψεις που μπορούν να τις αντικαταστήσουν και να είναι πιο λειτουργικές για σένα. Κι αυτό διότι, αρκετές φορές οι δυσλειτουργικές σου συμπεριφορές προκαλούνται από τις δυσλειτουργικές σκέψεις που κάνεις. Η γνωσιακή προσέγγιση περιλαμβάνει και άλλες κατευθύνσεις όπως η διαλεκτική, η διαπροσωπική και η θεραπεία των σχημάτων. Όλες οι προσεγγίσεις δίνουν βαρύτητα στις σκέψεις και στον τρόπο που αυτές μπορούν να διαφοροποιηθούν δημιουργώντας πιο λειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς στο τώρα. Και αυτή η προσέγγιση χρειάζεται χρόνο και ψυχική ενέργεια για να υπάρξουν εμφανείς αλλαγές στη ζωή σου.
Σε γενικές γραμμές, βέβαια, είναι δύσκολο κάποιος να αναγνωρίσει και να παραδεχτεί τις δικές του τοξικές συμπεριφορές σε μια σχέση. Εξάλλου είναι και στη φύση του ανθρώπου να εκδηλώνει εγωιστικές συμπεριφορές και πεποιθήσεις. Παρόλα αυτά, αν έχεις παρατηρήσει κάποιες δικές σου συμπεριφορές που δυσχεραίνουν τις σχέσεις σου και πιστεύεις ότι θα ήθελες να τις δουλέψεις, η αναζήτηση βοήθειας από έναν ειδικό ψυχικής υγείας θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη για σένα.
Γιατί ας μην ξεχνάμε, λειτουργικές σχέσεις θα δημιουργήσουμε μονάχα αν έχουμε δουλέψει με τον εαυτό μας πρώτα. Αν έχουμε αποδεχτεί τις αδυναμίες μας, αν έχουμε αγκαλιάσει τις ανασφάλειες μας και αν δείξουμε έμπρακτα πως είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε τις σκέψεις και τις συμπεριφορές μας, ώστε να φτιάξουμε και τις σχέσεις με τους γύρω μας.
Φυσικά δεν πρόκειται για κάτι εύκολο και απλό στην πράξη, χρειάζεται αρκετό θάρρος και δύναμη για να αποδεχτεί κάποιος τα τρωτά του σημεία, να αναζητήσει βοήθεια και να αναλάβει τις ευθύνες του. Για σκέψου, όμως, τι ζητάς; Μια ζωή με φόβο, ανασφάλειες και εσωτερικό σκοτάδι ή μια ζωή με ψυχική ηρεμία, και μια λειτουργική καθημερινότητα όπου θα ανθίζεις κι εσύ και όσοι βρίσκονται γύρω σου; Η επιλογή είναι δική σου.
Βιβλιογραφία:
https://www.rd.com/list/signs-toxic-one-relationship/
https://www.bolde.com/realize-youre-toxic-one-relationship/
https://www.simplypsychology.org/psychodynamic.html
https://www.psychologistworld.com/cognitive/approach
Εικόνες:
https://pod.co/phobia-what-are-you-afraid-of/five-signs-of-a-toxic-relationship
https://tinybuddha.com/blog/how-to-leave-a-toxic-relationship-when-youre-still-in-love/