Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή


Πότε οι ανησυχίες μας ξεφεύγουν από τα όρια του φυσιολογικού;

“Έχω κλείσει την κουζίνα;” , “Έχω βγάλει το σίδερο από τη πρίζα;” είναι μερικές από τις φράσεις που περνάνε από του νου μας καθημερινά. Κάποιες από αυτές είναι ιδιαίτερα εμμένουσες, ενώ άλλες μας απασχολούν περιστασιακά. Επίσης τυχαίνει να έχουμε την συνήθεια να αλλάζουμε την θέση σε πράγματα της καθημερινότητάς μας , ώστε να ταιριάζουν καλύτερα στην οπτική μας. Πολλές φορές αποκαλούμε τους εαυτούς μας και τους άλλους ως “ψυχαναγκαστικούς” , χαριτολογώντας. Πίσω όμως από αυτόν τον χαρακτηρισμό κρύβεται μια ολόκληρη διάγνωση και χιλιάδες έρευνες από τους επιστήμονες.

Η αλήθεια είναι πως όταν πρόκειται για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, τα πράγματα γίνονται περισσότερο περίπλοκα. Απαιτούνται συγκεκριμένα κριτήρια για να διαγνωστεί κάποιος, που υπερβαίνουν ποιοτικά και ποσοτικά, τις απλές και κοινότυπες σκέψεις που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Σύμφωνα με το αμερικανικό εγχειρίδιο ταξινόμησης των ψυχικών διαταραχών DSM-5, για την επίσημη διάγνωση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής απαιτούνται τέσσερα βασικά κριτήρια: A) παρουσία ιδεοληψιών, ψυχαναγκασμών ή και τα δύο, Β) αυτοί οι ψυχαναγκασμοί και οι ιδεοληψίες να απαιτούν αρκετό χρόνο ( > 1 ώρα την ημέρα ) προκαλώντας κλινικά σημαντική έκπτωση στη λειτουργικότητα του ατόμου, Γ) τα ιδεοψυχαναγκαστικά χαρακτηριστικά να μην οφείλονται στην επίδραση ουσιών και Δ) η διατραχή να μην εξηγείται καλύτερα από κάποια άλλη διαταραχή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 4 τύποι Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής

Πιο συγκεκριμένα, οι ιδεοληψίες είναι επαναλαμβανόμενες και επίμονες σκέψεις που προκαλούν άγχος και δυσφορία, για αυτό και εξουδετερώνονται με την εκτέλεση της καταναγκαστικής συμπεριφοράς που φαντάζει σαν τη “λύση” σε αυτές τις σκέψεις που επιμένουν. Αυτού του είδους οι συμπεριφορές ονομάζονται ψυχαναγκασμοί.

Ποια η λειτουργία αυτών των πράξεων; Στοχεύουν στη μείωση του άγχους και της δυσφορίας. Τα άτομα που ταλανίζονται από τέτοιες σκέψεις αισθάνονται ότι “πρέπει” να προβούν σε μια συγκεκριμένη πράξη, διαφορετικά θα συμβεί κάτι κακό ή θα έρθει κάποιος κίνδυνος. Επομένως τέτοιες συμπεριφορές είναι λειτουργικές, εξυπηρετούν το άτομο αυτό και για αυτόν τον λόγο είναι δύσκολο να εξαλειφθούν χωρίς κάποια παρέμβαση. Συνήθως, το είδος των παρεμβάσεων που προτιμώνται σε τέτοιου είδους ψυχικές διαταραχές είναι η γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία και η ψυχαναλυτική.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι τόσο εύκολο να χαρακτηριστεί κάποιος “ψυχαναγκαστικός”. Καθημερινές σκέψεις περί ζητημάτων ασφάλειας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υποβόσκει αυτή η διαταραχή. Μια ορθότερη εκτίμηση θα έκανε ένας ειδικός ψυχικής υγείας, ειδικότερα αν ιδεοληψίες και καταναγκαστικές συμπεριφορές επηρεάζουν αρνητικά σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητά μας.

Οι εικόνες ανακτήθηκαν από unsplash.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι τεχνικέες ενδυνειδητότητας στην αντιμετώπισητης Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories