Εκτιμώντας την αυτοεκτίμηση…
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Εκτιμώντας την αυτοεκτίμηση…

Εκτιμώντας την αυτοεκτίμηση…


Αυτό που έχω είμαι εγώ. Δεν υπάρχει άλλος άνθρωπος σαν εμένα και δε θα υπάρξει, γιατί κανείς δε θα σκεφτεί και δε θα πράξει τα ίδια και με τον ίδιο τρόπο που θα κάνω εγώ τα πράγματα, όσα καλά ή άσχημα και αν υπάρξουν. Αυτό που θα έχω πάντα είμαι εγώ. Με το σώμα, τις κινήσεις και τα συναισθήματά μου. Με όλες τις αντιδράσεις και όλες τις πράξεις μου. Με τις επιλογές, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες, τις χαρές και τις πτώσεις μου.

Είμαι αυτό που επιλέγω κάθε φορά να πω, αυτό που υποστηρίζω και εκείνο που απορρίπτω, είμαι η τόλμη και οι φοβίες μου. Είμαι ένα μοναδικό ον στην κοινωνία, που μπορεί να επηρεάζομαι ή να μην επηρεάζομαι από αυτή, μπορώ να έχω τη δική μου ματιά, τα δικά μου όρια, τις δικές μου ελπίδες και προσδοκίες για τη ζωή.

Μπορώ να επιλέγω τους ανθρώπους που συναναστρέφομαι, μπορώ να συμφωνώ και να διαφωνώ, μπορώ να ακολουθώ την καρδιά μου χωρίς να λογοδοτώ, μπορώ να είμαι άνθρωπος με όσον το δυνατόν λιγότερες εξαρτήσεις και με περίσσεια ευγνωμοσύνη. Μπορώ ακόμη, να μη με μαστιγώνω σε κάθε μου παραστράτημα, να με αγκαλιάζω συχνά και να μου δείχνω την αγάπη μου.

Μπορώ να με αγαπώ και να με αγαπώ πολύ, να με προσέχω και να σέβομαι την παρουσία μου σ’ αυτόν τον κόσμο, καθώς γνωρίζω πως ο σύμμαχός μου είναι ο εαυτός μου και είναι εκείνος πρώτα που μπορώ να γνωρίσω, να αγκαλιάσω, να αγαπήσω και να του υπενθυμίσω την αξία του. Να γίνουμε φίλοι, χτίζοντας μαζί την αξιοπρέπεια, την ειλικρίνεια, τη δύναμη και την αγάπη.

Αγαπώντας εμένα μπορώ να αγαπήσω και τους άλλους. Όταν σέβομαι εμένα, μπορώ να σεβαστώ οποιαδήποτε οντότητα. Έχοντας καλή επικοινωνία με τον εαυτό μου, μπορώ να χτίσω επικοινωνία με όλη την κοινότητα. Όλα ξεκινούν από εμένα και έχοντας την ευθύνη του εαυτού μου, μπορώ να οργανώσω τη συμπεριφορά μου.

Με αφορμή το «Πλάθοντας ανθρώπους» της Βιρτζίνια Σατίρ, (2011). Αθήνα. Κέδρος.

Η φωτογραφία ανακτήθηκε από: Pawel Czerwinski: https://unsplash.com

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories