Γιατί θέλει δύναμη να πολεμάς καθημερινά τα δύο άκρα του μυαλού σου.
Photo by Gelart in pixabay.com

Γιατί θέλει δύναμη να πολεμάς καθημερινά τα δύο άκρα του μυαλού σου.

Ζούμε σε μία εποχή που όλα τρέχουν γύρω μας, καθώς και οι συνθήκες ζωής μεταβάλλονται διαρκώς. Παρατηρούμε, λοιπόν, συχνά τους ανθρώπους γύρω μας να προσπαθούν να βρουν την αιτία στην οποία νιώθουν τη μία μέρα πολύ χαρούμενοι και την επόμενη τελείως κουρασμένοι. Επομένως, είναι σπουδαίο να γνωρίζουμε όλοι πως υπάρχει αντιμετώπιση όσον αφορά τις εναλλαγές διάθεσης.

Η διπολική διαταραχή χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενες μανιακές και καταθλιπτικές φάσεις. Ο πάσχων περνά από κύκλους ή φάσεις έντονης μανίας που εναλλάσσονται με κύκλους ή φάσεις βαθιάς κατάθλιψης. Αντιθέτως, όταν οι διπολικοί ασθενείς βρίσκονται σε «υπομανιακό» ή «μανιακό» επεισόδιο δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης (Blatt, 2008). Για τον ίδιο τον πάσχοντα, το μανιακό επεισόδιο μπορεί να βιώνεται ως μία μοναδική, συναρπαστική, ευφορική εμπειρία που χαρακτηρίζεται από απεριόριστη προσωπική ευχαρίστηση , ασύγκριτη ροή σκέψεων αλλά και ατέρμονη ενέργεια που ενισχύει τόσο τη δημιουργικότητα όσο και την παραγωγικότητά του (Foucault, 2004).

Η διαταραχή συχνά επηρεάζει όλους τους σημαντικούς τομείς της ζωής του ατόμου και μπορεί να έχει και βλαβερές συνέπειες. Οι πάσχοντες έχουν τόσο επαγγελματικές αποτυχίες όσο και δυσκολίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Όσον αφορά την «εποχιακή κατάθλιψη», η οποία σχετίζεται με τη διπολική διαταραχή, είναι απολύτως φυσικό η διάθεση μας να αλλάζει όταν αλλάζουν οι εποχές. Αυτό συμβαίνει επειδή αλλάζουν και τα επίπεδα ενέργειάς μας, οι συνήθειες του φαγητού αλλά και ύπνου. Όλα αυτά επηρεάζονται με την αλλαγή του καιρού, συνεπώς το να έχουμε ανάγκη μία μικρή περίοδο προσαρμογής που δεν θα είναι και τόσο χαρούμενη, είναι απολύτως λογικό.

Photo in pixabay.com

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από ψυχική διαταραχή είναι γενικώς περισσότερο ευάλωτοι όταν βρίσκονται σε συνθήκες ανεργίας, γεγονός που οδηγεί στην εμφάνιση ενός φαύλου κύκλου ψυχολογικής επιδείνωσης. Το εύρημα αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι οι μακροχρόνιοι άνεργοι παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά νοσηρότητας. Το φαινόμενο αυτό κατακλύζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας , προκαλώντας έτσι εναλλαγές διάθεσης (Στυλιανίδης, 2021).

Κάθε άνθρωπος έχει μία βασική συναισθηματική διάθεση, η οποία είναι διαφορετική για τον καθένα μας. Λόγοι ιδιοσυγκρασίας, προσωπικότητας ή και φιλοσοφίας ζωής μπορεί να κάνουν έναν άνθρωπο να φαίνεται δυναμικός και έτοιμος για κάθε πρόκληση ζωής, ενώ τον άλλον να φαίνεται διστακτικός, επιφυλακτικός και λιγότερο ενθουσιώδης (Williams, 2012). Η βασική συναισθηματική διάθεση παρουσιάζει διακυμάνσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο αναλόγως με τα ερεθίσματα, τις εμπειρίες αλλά και τις παραστάσεις ζωής του καθενός. Όταν όμως αυτή η κακή διάθεση και η χαμηλή ενέργεια παραμένουν για πάνω από δύο εβδομάδες και ο οργανισμός μας αρνείται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, τότε είναι καλύτερα να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας, σίγουρα θα νιώσεις καλύτερα!

Βιβλιογραφική Ανασκόπηση:

  • Blatt, J. C. (2008). Polarities in Experience. Washington, DC: American Psychological Association
  • Foucault, M. (2004). Η ιστορία της τρέλας. Αθήνα, Ηριδανός.
  • Στυλιανίδης, Σ. (2021). Εγχειρίδιο Ψυχοδυναμικής Ψυχιατρικής. Αθήνα. Εκδόσεις: Τόπος
  • Williams , (2012).  Ψυχαναλυτική διάγνωση ή κατανόηση της δομής της προσωπικότητας στα πλαίσια της κλινικής διαδικασίας. Αθήνα. Ινστιτούτο Ψυχολογίας και Υγείας.
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Δημήτρια Ιωάννου
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com